vrijdag 8 november 2019

Sneeuw bedreigt ijsvloer in midden-Zweden

Het koude weer in het midden van Scandinavië houdt nog een paar dagen aan. Zondag en maandag komt er een eerste kentering, met sneeuwval. De temperatuur ligt dan nog wel ruim onder het vriespunt. Vanaf dinsdag klimt de temperatuur en komt de nulgradengrens dicht in de buurt. Er blijft nog altijd sneeuw of natte sneeuw vallen. De temperatuusverwachting wordt dan erg onzeker: bij bewolking ligt die rond of iets boven het vriespunt, maar bij opklaringen kan het boven het sneeuwdek flink afkoelen. Voor de geveegde natuurijsbanen in het midden van Zweden wordt dat een eerste cruciale fase. Er ligt al een ijsvloer en hopelijk is die dik genoeg om veilig de baan te kunnen uitzetten als het zondag begint te sneeuwen.

Door de lage temperaturen kunnen de sneeuwkanonnen in midden_zweden, zoals hier in het skigebied Hassela, op volle toeren draaien.


Meer naar het noorden, in Zweeds Lapland, krijgt de zachtere lucht weinig of geen voet aan de grond. Van dooi is er daar geen sprake, maar de dagen worden er stilaan erg kort, wat de mogelijkheden om te schaatsen op natuurijs tijdelijk beperkt maakt.

Meer naar het zuiden, in de regio Dalarna bijvoorbeeld, zijn de vooruitzichten goed tot en met maandag. Op kleinere meren kan er dan, net als de voorbije dagen, voorzichtig worden geschaatst. Met de nodige veiligheidsuitrusting, uiteraard. Vanaf dinsdag 12 november begint het er te kwakkelen, met sneeuw, natte sneeuw, regen en temmperaturen rond het vriespunt.

Het zuiden van Zweden heeft nog geen goede schaatspapieren. De omgeving van Linköping, bijvoorbeeld. Daar is het momenteel regenachtig bij licht positieve temperaturen. Zondag wordt het tijdelijk kouder, met wat lichte vorst, maar vanaf maandag ligt het kwik er weer dag en nacht boven het vriespunt. In het zuiden van Zweden zijn de schaatsmogelijkheden voorlopig dus nihil.

Wie schaatsplannen heeft in Zweden en meer informatie wil over het weer ter plaatse, kan mij altijd contacteren via het contactformulier van deze site.

Situatie voor de Lage Landen


Op schaatsgebied valt voor de Lage Landen nog niet veel te melden. De komende dagen is tijdens de nachten soms wat lichte vorst of grondvorst mogelijk. Uiteraard leidt dat nog niet tot de vorming van natuurijs. Volgende week verandert er weinig aan deze situatie. Een lagedrukgebied nestelt zich boven Frankrijk en zorgt in onze omgeving voor een oostelijke wind, maar voert een van oorsprong maritieme luchtmassa aan. Met maxima gemiddeld rond 9°C minima gemiddeld rond 3°C is het iets kouder dan normaal, maar nog lang niet winters. Er is elke dag kans op neerslag.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten