woensdag 6 november 2019

Aanhoudend wisselvallig en iets te koud

De komende zeven dagen verlopen in onze omgeving aan de koude kant. Zowel de maxima als de minima liggen iets onder normaal. Echt winterweer levert dat nog niet op, eerder guur herfstweer, met maxima rond 9°C en minima rond 2°C. Er valt bijna elke dag wel wat regen. Tijdens een nacht met voldoende opklaringen kan het wel een graadje vriezen.

De kust kon deze voormiddag al genieten van brede opklaringen. (foto: webcam KMI Zeebrugge)


Drijvende krachten achter het wat koudere weertype zijn een zwak hogedrukgebied (kerndruk 1015 à 1020 hPa) nabij IJsland en een Atlantische depressie die via de Britse Eilanden afzakt naar Frankrijk. Daardoor bevinden we ons in vrij koude, maritiem polaire lucht.

Vandaag en vannacht bevinden we ons daarbij in onstabiele lucht, waarin enkele buien ontstaan. Morgen ligt het lagedrukgebied boven Engeland en trekt in de voormiddag de bijhorende occlusie over onze omgeving. Daarbij wordt in de regio Gent 4 tot 6 mm neerslag verwacht.

Vrijdag volgt dan het ingedraaide deel van de occlusie, maar dat ziet er minder actief uit. De opvullende depressiekern ligt dan boven Bretagne, waardoor de wind bij ons vanuit het zuiden waait, maar die zuidenwind voert met een omwegje boven Frankrijk polaire lucht aan.

Zaterdag ligt de depressiekern boven Centraal-Europa, maar is ze vrijwel volledig opgevuld. De hoge luchtdruk in het noorden verplaatst zich van IJland naar het noorden van Scandinavië, waar het koude weer (zie vorige bijdrages) dus blijft aanhouden.

Zondag is het hogedrukgebied boven Scandinavië met een kerndruk van 1030 hPa een heel stuk sterker geworden. Tussen Sardinië en de Balearen diept zich een depressiekern uit. Bij ons resulteert dat in een zwakke oostelijke stroming. Restanten van storingen zorgen nog voor vrij veel bewolking.

Op de langere termijn ziet het er naar uit dat de hoge luchtdruk boven Scandinavië verdwijnt en dat er zich een moederdepressie nestelt in het zeegebied tussen de Britse Eiland, IJsland en Noorwegen. De aangevoerde luchtmassa blijft daardoor maritiem polair van oorsprong. Het iets te koude weertype blijft daardoor aanhouden, maar het is vaak ook wisselvallig. De maxima liggen meestal rond 8 à 9°C en de minima rond 3°C. De kans op lichte vorst tijdens de nachten ligt gemiddeld rond 20 procent. De grootste kans op licht vorst situeert zich voorlopig op maandagochtend (rond 50 procent).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten