maandag 4 november 2019

Temperatuur zakt tot -26 in Zweeds Lapland

De Zweedse weerdienst SMHI berichtte deze ochtend dat ze een nieuw seizoenslaagste temperatuur voor Zweden hebben opgetekend. In het weerstation van Pajala, in Lapland, daalde de temperatuur de voorbije nacht tot -25,8°C. Het is nu al een paar weken stevig aan het vriezen in het noorden van Scandinavië en deze vrieskou zakt stilaan af naar het zuiden van het schiereiland. Weerstation Torpshammar, in het midden van Zweden, noteerde deze ochtend -11,4°C en ook overdag komt het kwik daar niet meer boven het vriespunt uit. De vorstgrens ligt momenteel zo ongeveer ter hoogte van de stad Gävle, honderd kilometer ten noorden van Stockholm.

Koud in Zweeds Lapland! (foto: SMHI)


Het koude weer in Scandinavië is te danken aan een hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan een een depressiekern boven de Barentszee. Daardoor wordt van oorsprong arctische lucht naar het schiereiland gestuurd. Boven de Noorse landen zelf is er weinig drukgradiënt, waardoor deze koude lucht tot stilstand komt, met op waarnemingshoogte erg lage temperaturen tot gevolg.

In deze situatie komt de komende dagen weinig verandering, zodat het in Scandinavië stevig blijft vriezen, behalve dan in het zuidelijkste deel.

De temperatuursverwachting voor Torpshammar, in het midden van Zweden.


Kou in Scandinavië kan gunstig zijn voor winterse ontwikkelingen in onze omgeving, maar voorlopig ziet het er nog niet, naar uit dat de winter naar onze omgeving komt afzakken.

Op onze omgeving heeft het lagedrukgebied boven de Barentszee uiteraard geen enkele invloed. Het is een depressiekern boven Ierland die bij ons de plak zwaait. Deze kern zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming. De eerder genoemde hogedrukrug boven de oceaan zorgt er wel voor dat ook bij ons de aanvoer van warme subtropische lucht is afgesneden. Uitzonderlijk zacht wordt het de komende tijd dus niet. Het blijft wel wisselvallig, stuurt verscheidene buienlijnen en occlusies naar ons toe.

Morgen ligt de depressiekern boven het Kanaal.


Morgen ligt de opvullende depressiekern eerst boven het Kanaal en later zowat pal boven onze omgeving. De wind waait eerst nog uit het zuiden, maar valt later op de dag vrijwel volledig weg. Daardoor kunnen vanaf morgenavond nevel en mist opduiken.

Woensdag komen we in een barometrisch niemandsland terecht, met nauwelijks stroming. Een oude occlusie blijft zich daardoor lang in onze omgeving ophouden, maar is niet echt actief.

Donderdag verschijnt een nieuwe depressiekern op de weerkaarten ter hoogte van Ierland. De occlusie van deze kern trekt in de loop van donderdagochtend over onze omgeving. De aangevoerde luchtmassa is maritiem polair van oorsprong, waardoor het aan de kille kant is. Omdat de wind vanover zee blijft waaien, is echt koud weer niet aan de orde. De maxima liggen rond 9°C. Vrijdag komt de depressiekern dan opvullen boven ons land.

De dagen daarna lijkt hetzelfde scenario zich nog eens te herhalen. De hogedrukrug boven de Atlantische Oceaan blijft bestaan, maar ligt soms vrij westelijk. Depressies trekken opvullend van de Britse Eilanden naar onze omgeving. De straalstroom duikt onder ons door, waardoor we aan de koude kant van dit weersysteem blijven. Geregeld trekken storingen en buienlijnen over ons land. De maxima halen vanaf woensdag nog nauwelijks de 10°C, de minima liggen meestal rond +3°C. Tijdens een heldere en windstille nacht kan het licht vriezen.

De temperatuursverwachting voor de regio Gent.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten