dinsdag 11 december 2018

Een paar dagen winterweer

Het Amerikaanse en Duitse weermodel zijn bijgedraaid en zitten nu voor vrijdag op dezelfde golflengte als het Europese model (zie vorige bijdrage). Donderdag en vrijdag wordt het gevoelig kouder. Dat betekent niet dat we ons kunnen opmaken voor een lange winterse periode met natuurijs. Zaterdag wordt een overgangsdag, maar vanaf zondag zorgt een strakke zuidelijke stroming voor de aanvoer van erg zachte lucht.

Een Scandinavisch hogedrukgebied zorgt bij ons voor een paar dagen licht winterweer.


Een hogedrukgebied boven Frankrijk bouwt zich vandaag uit naar het noorden, waarbij de wigas over ons land trekt. De wind valt dus grotendeels weg. Morgen ligt de kern van het hogedrukgebied in de omgeving van Oslo, waardoor de wind bij ons naar het oosten draait. Donderdag verplaatst de hogedrukkern zich naar de Oostzee en verandert er bij ons weinig aan het weerbeeld.

Vrijdag zien we een langgerekte hogedrukkern van het noordwesten van Rusland over Finland naar de Noordzee. De bovenlucht is vrij koud, rond -7°C op 850 hPa. Het kwik komt dan op waarnemingshoogte overdag amper boven het vriespunt uit.

Zaterdag trekt de hogedrukkern zich verder terug naar het oosten, terwijl een Atlantische depressiekern zich opdringt. We komen 's ochtends tijdelijk in een zadelgebied terecht, maar in de loop van de dag draait de wind naar het zuidwesten en neemt hij in kracht toe. Zowel aan de grond als op grotere hoogte komt zachtere lucht binnengewaaid. Tegen middernacht is de wintergrens al verdreven tot de omgeving van Polen.

Zondag zorgt een secundaire depressiekern nabij Schotland bij ons voor veel wind uit het zuiden. De temperatuur op 850 hPa stijgt richting +5°C of zelfs wat meer. Aan de grond levert dat maxima op die weer richting 10°C gaan.

Na het weekend lijken we in een westelijke circulatie terecht te komen, waarbij de aangevoerde luchtmassa van maritiem polaire of gematigde oorsprong is. We krijgen dan wisselvallig en zacht winterweer, zonder dat er extreem hoge temperaturen opgetekend worden.

Het weerbericht voor Gent en omgeving:


Vandaag dinsdag 11 december 2018


  • Weerbeeld: zonnige en bewolkte perioden wisselen elkaar af. Tijdens de bewolkte periodes kunnen er een paar drupjes regen vallen, maar meetbare neerslag wordt er niet verwacht.
  • Temperatuur: maxima rond 7°C.
  • Wind: 1 Bft uit veranderlijke richting.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. Vorming van nevel en mist.
  • Temperatuur: minima rond -2°C op het platteland en rond +3°C in het stadscentrum.
  • Wind: windstil, of 1 Bft uit veranderlijke richting.


Morgen woensdag 12 december


  • Weerbeeld: de dag start grijs, met nevel, mist en lage wolken. Vooral het noorden van onze regio maakt kans op enkele opklaringen. Later op de dag zou de lage bewolking weer hardnekkiger worden, maar het blijft een erg lastige factor om in te schatten.
  • Temperatuur: maxima rond 4°C op de plaatsen waar de zon nu en dan schijnt, maxima rond 1°C op plaatsen waar mist en lage wolken hardnekkig blijven hangen.
  • Wind: eerst vrijwel windstil, later 1 à 2 Bft uit de oostelijke sector.


Donderdag 13 december


  • Weerbeeld: er staat wat meer wind, dus mist en lage wolken worden gemakkelijker weggeblazen dan op woensdag. De temperatuur heeft moeite om boven het vriespunt uit te klimmen.
  • Temperatuur: minima rond -2°C, maxima rond +2°C.
  • Wind: 3 en tijdelijk 4 Bft uit O.

Vrijdag 14 december


  • Weerbeeld: licht bewolkt en droog. Dit wordt allicht de koudste dag van de week, maar er staat wel wat minder wind dan op donderdag.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond -3°C, maxima rond 0°C. De laagste temperatuur van het etmaal wordt mogelijk 's avonds genoteerd, met -4°C of nog wat kouder.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ONO.

Zaterdag 15 december


  • Weerbeeld: de dag begint met opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. Het blijft in onze omgeving wellicht droog tot 's avonds. Tot de middag blijft het koud, maar 's avonds loopt het kwik snel op.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond -6°C, (na)middag temperatuur rond +1°C, in de nacht van zaterdag op zondag loopt het kwik op tot +5°C.
  • Wind: 2 Bft uit OZO, ruimend naar Z en 's avonds toenemend tot 4 Bft.


Verdere vooruitzichten (zondag 16 december tot en met donderdag 20 december)

We komen in een klassieke westcirculatie terecht, met wisselvallig en vrij zacht weer. De maxima liggen meestal rond 8 à 9°C, de minima rond 3°C. De kans op nachtvorst is klein.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten