De "pluim" van deze ochtend: de kans op vorst neemt begin volgende week toe, maar de onzekerheid is nog groot. (grafiek: www.weerplaza.nl) |
Vandaag bevinden we ons in een onstabiele, maritieme luchtmassa. Een zuidwestelijke stroming voert enkele systemen aan die door de ene weerdienst worden omschreven als fronten, door de andere als georganiseerde buienlijnen. Het doet er weinig toe, want het resultaat is hetzelfde: een afwisseling van opklaringen en soms felle buien. Een klap onweer is daarbij niet uitgesloten, maar de kans is niet zo groot.
Morgen volgt een kleine adempauze. Een mobiele wig trekt over onze regio naar het oosten en onderdrukt de buienneiging. Bij de passage van de as valt ook de wind tijdelijk weg. De temperatuur doet een stapje terug, want de naderende wig zorgt ervoor dat de wind eventjes naar het noordwesten ruimt en een koudere luchtmassa aanvoert.
In de nacht van morgen op woensdag ligt de wig al boven Oost-Europa en krimpt de wind bij ons weer naar de zuidelijke sector. Een warmfront, verbonden aan een depressiekern ten zuidwesten van Ierland, bereikt ons woensdagochtend. Overdag bevinden we ons in de warme sector, met grijs en nat weer. Het koufront volgt 's avonds, maar doet zijn naam weinig eer aan. Achter het front zit op grondniveau nauwelijks koudere lucht.
Donderdag zitten we onder een niet al te actieve occlusie. Die zorgt voor veel bewolking, maar de neerslaghoeveelheid blijft beperkt. Vrijdag trekt een veel actiever frontaal systeem over onze regio. Het is verbonden aan een lagedrukkern nabij Schotland. Deze kern trekt richting Noordzee en zorgt komend weekend bij ons voor veel wind.
Ten westen van deze grote lagedrukkern vindt een interessante ontwikkeling plaats. Daar bouwt zich boven de noordelijke Atlantische Oceaan een hogedrukrug op. Deze ontwikkeling zien we in alle belangrijke globale weermodellen (ECMWF, GFS, UKMO en ICON). De polaire straalstroom wordt naar het zuiden geduwd en komt ten zuiden van ons land te liggen. Daardoor komen we vanaf zaterdag al in wat koudere lucht terecht.
De eerste rug wordt nog overlopen, maar vanaf zondag bouwt zich boven de oceaan een tweede rug op. Ook deze grootschalige ontwikkeling zien we in alle globale modellen terug. De hoogtestroming ruimt verder door en we komen in een noordelijke stroming terecht.
Het Europese weermodel laat in de hoofdrun van deze ochtend de rug verder ontwikkelen tot een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Aan de zuidflank van die anticycloon laat het model koude landlucht naar onze omgeving stromen. Of het ook zover komt, is uiteraard nog maar de vraag. De ontwikkeling van een blokkade is een delicaat proces. Er kunnen nog veel stokken in de wielen terecht komen. Positief is wel dat ook het Amerikaanse GFS-model naar een noordelijke blokkade neigt.
Winter in Scandinavië
In grote delen van Scandinavië zorgt een zuidelijke stroming nog voor positieve temperaturen en regen. Dat duurt niet lang meer. Vanaf overmorgen komt zowat heel Zweden en Noorwegen aan de koude kant van de depressietrein terecht. De regen gaat op de meeste plaatsen over in sneeuw, behalve in het uiterste zuiden. Woensdag, donderdag en vrijdag ligt de vorstgrens overdag ter hoogte van de lijn Oslo-Stockholm. Vanaf begin volgende week blijft het ook in het zuiden allicht dag en nacht vriezen.
De verwachting voor midden-Zweden: eerst nog regen, maar vanaf woensdag dag en nacht vorst met op zaterdag ook veel sneeuw. |
Weerbericht voor Gent en omgeving
Vandaag maandag 3 december 2018
- Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar af. De kans op onweer is klein, maar een donderklap is toch niet helemaal uitgesloten. Het is erg zacht voor de tijd van het jaar.
- Temperatuur: maxima rond 13°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZW.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: vanavond kan er nog een bui vallen, maar in de loop van de nacht blijft het droog. Er vormt zich nevel en op het platteland kunnen lokaal ook enkele mistbanken ontstaan.
- Temperatuur: minima rond 4°C lokaal op het platteland en rond 7°C in het stadscentrum.
- Wind: eerst nog 4 Bft uit W tot NW. In de loop van de nacht neemt de wind af tot 1 à 2 Bft.
Morgen dinsdag 4 december
- Weerbeeld: na het verdwijnen van de nevel en lokale mistbanken, krijgen we zonnige perioden met in de voormiddag hier en daar een lokaal buitje. Na de middag blijft het droog, maar geleidelijk zien we de hoge en middelhoge bewolking opnieuw toenemen.
- Temperatuur: maxima rond 9°C.
- Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting. 's Avonds laat 2 Bft uit de zuidelijke sector.
Woensdag 5 december
- Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht, in onze regio allicht tussen 0,5 en 2 mm.
- Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 10°C.
- Wind: 2 Bft uit ZZO, geleidelijk toenemend tot 4 Bft.
Donderdag 6 december
- Weerbeeld: het blijft zwaarbewolkt tot betrokken, maar meestal is het droog. Nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. De aangevoerde luchtmassa is erg zacht.
- Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 13°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, toenemend tot 4 à 5 Bft.
Vrijdag 7 december
- Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen, later wisselend bewolkt met soms felle buien. De wind steekt fors op.
- Temperatuur: 's ochtends ligt het kwik rond 12°C, na de middag wordt het kouder en tegen de avond is het nog 9°C.
- Wind: 5 Bft uit WZW, ruimend naar WNW. Rukwinden tot 75 km/u.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten