zaterdag 8 december 2018

Winderig en nat, begin volgende week rustiger

Een depressie boven de noordelijke Noordzee zorgt vandaag voor onvervalst herfstweer met veel wind en geregeld regen. De meeste regen valt als vanavond een frontaal systeem over onze regio trekt. Op een paar uur tijd moeten we dan een warmfront, een koufront en een buienlijn verwerken. Dat kan ook gepaard gaan met felle windstoten en onweer.

We krijgen vandaag een echte herfstdag aan zee, met soms fraaie wolkenluchten.


Morgen ligt de depressiekern boven het zuiden van Zweden, waardoor de wind bij ons naar het noordwesten ruimt. In die stroming trekt ook een occlusie mee, dus er blijft geregeld regen vallen. De strakke noordwestelijke stroming boven de Noordzee valt samen met een springtij. We krijgen bij het hoogwater morgenmiddag een sterk verhoogde waterstand, maar het waarschuwingspeil van 560 cm TAW in Oostende halen we niet. We verwachten een maximale waterstand van 540 cm rond 14.30 uur morgennamiddag.

Maandag zien we de opbouw van de hogedrukrug, die ik in de vorige bijdrages heb besproken. Uiteindelijk vindt deze opbouw een fractie meer naar het oosten plaats dan de modellen eerst hadden berekend. Dat betekent dat koude luchtmassa's in de loop van komende week het moeilijker hebben om tot onze omgeving door te dringen.

Dinsdag trekt de wigas van de opbouwende rug over ons land. De wind valt dan eventjes volledig weg en het blijft dan ook droog. In de opbouwende rug zit wel een warmfront gevangen, waardoor er vrij veel bewolking blijft hangen.

Woensdag heeft de rug zich ontwikkeld tot een stevig hogedrukgebied met kern boven het noorden van Scandinavië. Een zwakke oostelijke tot zuidoostelijke stroming voert dan wat koudere landlucht aan naar onze omgeving. Donderdag komt er in deze situatie weinig verandering. Boven de Atlantische Oceaan zien we wel een erg diepe depressie ten zuiden van IJsland, maar het Scandinavisch hogedrukgebied biedt nog genoeg weerstand om ons buiten de invloedzone van dit lagedrukgebied  te houden.


Sneeuw op vrijdag en zaterdag?

De ontwikkelingen daarna zijn uiteraard nog erg onzeker. Al een paar dagen lang berekenen de weermodellen een depressiekern boven onze omgeving op zaterdag 15 december. Als deze kern ten zuiden van ons doortrekt, kan dat de eerste sneeuw van betekenis opleveren voor Vlaanderen. Volgt de kern een iets meer noordelijke koers, dan valt er gewoon regen. De kern kan zich eventueel ook nog ontwikkelen tot een storm. Het wordt in elk geval een situatie om de komende dagen op de voet te volgen. Voorlopig krijgt de sneeuw die de hoofdrun van het Europese weermodel voorziet, weinig of geen bijval van het ensemble.

De hoofdrun van het Europese weermodel laat op zaterdag 15 december een depressiekern net ten zuiden van ons doortrekken. Dat zou sneeuw opleveren, maar deze berekening krijgt weinig of geen bijval van het ensemble. De kans op sneeuw is voorlopig dus nog erg klein.



Weerbericht voor Gent en omgeving

Vandaag zaterdag 8 december 2018


  • Weerbeeld: overdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog. Er staat wel behoorlijk wat wind. In de late namiddag neemt de bewolking toe en begint het te regenen, in de regio rond Gent waarschijnlijk rond 16 uur.
  • Temperatuur: maxima rond 11°C.
  • Wind: 5 Bft uit WZW, tijdelijk afnemend tot 4 Bft. Rukwinden tot 60 à 70 km/u.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het is eerst zwaarbewolkt tot betrokken met regen, later wisselen opklaringen en buien elkaar af. Ook een onweersbui is mogelijk. Het waait hard, met felle windstoten.
  • Temperatuur: minima rond 8°C.
  • Wind: vanavond 6 Bft uit WZW tot W, vannacht afnemend tot 5 Bft. Rukwinden tot 85 km/u.


Morgen zondag 9 december


  • Weerbeeld: buien en opklaringen wisselen elkaar af. Geleidelijk worden de buien minder fel en talrijk, mogelijk blijft het na de middag zelfs grotendeels droog.
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit WNW, geleidelijk afnemend tot 3 à 4 Bft.


Maandag 10 december


  • Weerbeeld: we krijgen zonnige perioden, met later op de dag enkele wolkenvelden. Het blijft de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 8°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit NW, krimpend naar W en 's avonds afnemend tot 2 Bft.

Dinsdag 11 december


  • Weerbeeld: het wordt een erg rustige dag, maar er hangt wel vrij veel bewolking en mogelijk ook mist. Zelfs wat lichte regen of motregen is mogelijk, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt. 
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 1 Bft uit de zuidelijke sector.

Woensdag 12 december


  • Weerbeeld: er verandert weinig aan het weerbeeld. Zon en wolken wisselen elkaar af en tijdens de bewolkte perioden kan er een beetje lichte regen of motregen vallen.
  • Temperatuur: minima rond -1°C (nog erg onzeker; als er veel bewolking hangt, vriest het niet), maxima rond 5°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit ZO, krimpend naar O.


Verdere vooruitzichten (donderdag 13 december tot en met maandag 17 december)

Vooral de eerste dagen van deze periode is de verwachting erg onzeker. Mogelijk trekt een depressiekern vlak over onze omgeving. De hoofdberekening van deze ochtend van het Europese weermodel laat daarbij sneeuw vallen over Vlaanderen op vrijdag en zaterdag bij een temperatuur rond het vriespunt, maar krijgt erg weinig bijval van de leden van het ensemble. We nemen die sneeuwval dus voorlopig met een flinke korrel zout; de kans op regen is groter. Later in de periode zou het hogedrukgebied zich verder terugtrekken naar het oosten en krijgt de klassieke Atlantische depressie vat op ons weer. Het wordt dan erg wisselvallig en ook zachter, met maxima rond 9°C en minima ruim boven het vriespunt.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten