maandag 31 december 2018

Blokkade op de verkeerde plek

Om in onze omgeving winterweer te krijgen, hebben we een hogedrukblokkade nodig. Maar een blokkade is nog lang geen garantie op vriesweer. Als zo'n blokkade op de verkeerde plek komt te liggen, kan ze evengoed dagen- tot wekenlang zacht weer opleveren. De komende tijd krijgen we helaas te maken met zo'n slecht gelegen hogedrukgebied. Voor wie zit te wachten op natuurijs is dat zowat de meest frustrerende situatie die er is.

De nachtmerrie voor wie op natuurijs zit te wachten: een hogedrukblokkade op de verkeerde plek. De hogedrukwig zou verder naar het westen moeten liggen, zodat de polaire jet ten zuiden van ons terecht komt. Nu blijft de straalstroom ten noorden van ons en blijven we dus in een zachte luchtmassa.


Wat voor weer zo'n slecht gelegen hogedrukgebied kan opleveren, merken we vandaag. Er ligt op dit ogenblik een hogedrukkern van bijna 1040 hPa boven Bretagne en het zuiden van Engeland.  In onze regio ligt de luchtdruk rond 1035 hPa. Antieke barometers duiden dan "mooi weer" aan, maar de werkelijkheid is anders. De wigas ligt ten zuiden van ons, waardoor een zwakke westelijke stroming zachte en vochtige zeelucht aanvoert. Dat resulteert in zacht en erg grijs weer, met nu en dan wat gemiezer.

Vannacht (de nacht van Oud op Nieuw) verplaatst de hogedrukkern zich naar de ingang van het Kanaal. De overgang verloopt dus in zacht, vrij rustig en betrokken weer. Er staat lagom wind: genoeg om de vuurwerkdampen af te voeren, maar niet te veel om het vuurwerk zelf te hinderen.

Morgen, de eerste dag van 2019, verplaatst de hogedrukkern zich naar het zeegebied tussen Schotland en IJsland. Boven Finland ligt een diepe depressiekern. De stroming zoekt daardoor de noordelijke sector op. Boven Scandinavië zorgt de depressie voor bar winterweer, met lokaal veel sneeuw en veel wind. Bij ons loopt het uiteraard zo'n vaart niet. De koudste bovenluchten blijven ver ten oosten van ons en het warme Noordzeewater warmt ook nog eens de onderste luchtlagen op. Kort na de middag trekt een dubbel koufront over ons land, maar dat is niet al te actief.

Woensdag zakt de hogedrukkern weer tot boven de Britse eilanden. De wind blijft bij ons uit het noorden waaien, maar voert een luchtmassa aan die van oorsprong subtropisch is en met een ommetje langs Schotland onze kant uit komt. Verder naar het oosten is het wel raak. Een glijbaan van koude arctische lucht stroomt van Fins lapland over de Baltische Staten naar Polen, Tsjechië en Oostenrijk. De oostelijke Alpen krijgen te maken met guur winterweer en een vers pak sneeuw. In de westelijke Alpen is het minder koud en droger.

Donderdag is de Engelse hogedruk nog krachtiger geworden, met een kerndruk van maar liefst 1043 hPa. Het hoog ontwikkelt een wig naar onze omgeving, waardoor we opnieuw erg rustig weer krijgen. Als het daarbij 's nachts uitklaart, kan het lichtjes vriezen. Blijft het betrokken, dan blijft ook het kwik positief. Hetzelfde geldt voor vrijdag. De wigas ligt in onze omgeving. Dat betekent dat Nederland duidelijk te maken krijgt met een westelijke stroming; bij ons staat er weinig of geen stroming. Dat betekent dat de kans op een graadje vorst bij ons groter is dan in Nederland.

Tijdens het weekend zou de hogedrukkern zich wat meer verplaatsen naar Ierland. Dat is nog altijd een ongunstige ligging voor ons. De wind ruimt dan wel opnieuw naar noordwest tot noord, maar blijft van oorsprong zachte zeelucht aanvoeren. De wintergrens blijft ruim ten oosten van onze omgeving liggen en maakt voorlopig geen aanstalten om naar onze omgeving op te schuiven.

De pluim voor midden-Nederland: zacht, met tijdens heldere nachten kans op wat lichte vorst. (bron: knmi.nl)


Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag maandag 31 december 2018


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat gemiezer. Het is zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: maxima rond 9°C.
  • Wind: 2 Bft uit W, iets toenemend tot 2 à 3 Bft.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het blijft overwegend betrokken met nu en dan een paar spatjes motregen. Wie de nacht buiten wil doorbrengen, hoeft niet op zoek te gaan naar thermisch ondergoed.
  • Temperatuur: minima rond 7°C.
  • Wind: 3 Bft uit WZW, na middernacht ruimend naar W.


Morgen dinsdag 1 januari


  • Weerbeeld: voor de middag betrokken met nu en dan een beetje motregen. De wind neemt geleidelijk in kracht toe en kort na de middag trekt een koufront over onze regio. Daarbij kan een beetje regen vallen, maar meer dan 0,5 mm wordt er niet verwacht.
  • Temperatuur: de maxima rond 9°C worden al vroeg bereikt. Na de passage van het koufront daalt het kwik tot rond 6 à 7°C.
  • Wind: 3 Bft uit W, na de middag ruimend naar NW.


Woensdag 2 januari


  • Weerbeeld: er hangt vaak nog veel bewolking, maar nu en dan is een korte opklaring mogelijk. Het blijft de hele dag droog. De temperatuur vertoont weinig dagelijkse gang (met andere woorden: het verschil tussen de minima en de maxima is klein).
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 4 Bft uit N, in de namiddag fors afnemend tot 2 Bft.

Donderdag 3 januari


  • Weerbeeld: korte opklaringen en hardnekkige wolkenvelden wisselen elkaar af. Tijdens de zwaarbewolkte periodes kunnen er een paar spatjes motregen vallen.
  • Temperatuur: meest waarschijnlijk minima rond 3°C, maxima rond 6°C. Als het 's nachts wat langer zou uitklaren, is lichte vorst mogelijk.
  • Wind: 2 Bft uit NNW tot N.

Vrijdag 4 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt, maar overwegend droog.
  • Temperatuur: minima rond 2°C (wat lager in geval van opklaringen), maxima rond 7°C.
  • Wind: 2 Bft uit NW, toenemend tot 3 à 4 Bft.


Verdere vooruitzichten (zaterdag 5 januari tot en met woensdag 9 januari)

Er verandert weinig. De luchtdruk blijft hoog in het gebied tussen Spanje, het westen van Frankrijk en de Britse Eilanden. Dat zorgt bij ons voor een westelijke tot noordwestelijke stroming, die vrij zachte en vochtige zeelucht aanvoert. Actieve fronten blijven ten noorden en ten oosten van onze regio, veel neerslag wordt er dus niet verwacht. De maxima liggen meestal rond 7°C, de minima rond 3°C. De kans op vorst tijdens de nachten is klein.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten