zaterdag 22 augustus 2020

Stormachtig weer op komst

Deze zomer tapt op weerkundig gebied uit allerlei vaatjes. Na de indrukwekkende hittegolf van de eerste helft van augustus, mogen we ons nu opmaken voor een veel koelere periode, met in de nacht van dinsdag op woensdag zelfs stormachtig weer op zee.

Een slepend koufront; verbonden aan een depressiekern voor de Noorse kust, maakte de voorbije nacht een einde aan de zomerse periode. Het verschil met de nacht daarvoor was groot. Toen steeg het kwik na middernacht zelfs weer, tot rond 25°C. Daarmee was het op veel plaatsen de warmste nacht van de zomer. De voorbije nacht kwamen we op een veel koelere 15°C uit op het Drongense platteland.

Dit weekend bevinden we ons in een koele, onstabiele luchtmassa. De maxima liggen rond 22 graden en geregeld valt er een bui. De minima liggen ook komende nacht rond 15°C.

Maandag is een rustige dag, dankzij een mobiele wig die in de namiddag over onze regio trekt.De maxima liggen dan rond 21°C. Een lokale bui is nog altijd mogelijk.

(bron kaart: UK MetOffice) 


Dinsdag nadert vanuit het zuidwesten een uitdiepende depressiekern. Ze trekt over de Britse Eilanden naar de Noordzee. Een eerste frontaal systeem ligt dinsdagochtend al over onze omgeving. Later op de dag verschijnen er opklaringen, maar de wind begint ook in kracht toe te nemen. Dinsdagavond staat er op het Belgische deel van de Noordzee al een stormachtige wind (8 Bft) uit het zuidwesten. In de omgeving van Gent haalt de wind in de nacht van dinsdag op woensdag waarschijnlijk ook 5 à 6 Bft, met rukwinden tot 70 km/u. Met de bomen nog vol in het blad, kan dat lokaal voor windschade zorgen.

We bevinden ons woensdag in een overgangsperiode tussen springtij en doodtij én de stormachtige wind komt vanuit het zuidwesten. Problemen met een hoge waterstand bij vloed zullen er dus niet zijn.

Woensdagochtend staat er in de omgeving van Gent nog altijd veel wind (5 à 6 Bft). Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, zou de wind na de middag vrij snel gaan liggen. Woensdag verloopt voorts droog en zelfs vrij zonnig, bij maxima rond 22°C.

Donderdag wordt een overgangsdag: meestal droog, weinig wind en maxima rond 21°C. Het lijkt er op dat we vrijdag in een noordelijke stroming terecht komen. Het Europese weermodel verwacht voor vrijdag 10 tot 20 mm regen bij maxima rond 19°C. Als dat uitkomt, is het zomerweer ver zoek. Uiteraard wachten we nog even af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten