maandag 3 augustus 2020

Geen ontkomen aan de hittegolf

Waar de hitte-uitbraak van vorige vrijdag nog een merkwaardige ééndaagse uitschieter was, mogen we ons nu opmaken voor een hittegolf van formaat. Donderdag bereiken de maxima voor het eerst de grens van 30°C en vanaf vrijdag gaan ze er vlotjes over. Voorlopig lijkt de grootste hitte voorzien voor vrijdag en zaterdag, maar ook daarna blijft het kwik nog hoge toppen scheren. De aangevoerde luchtmassa is droog en stabiel. De hitte gaat dus voorlopig niet gepaard met onweer.

Oorzaak van de hitte is een hogedrukgebied dat zich vanaf woensdag begint te ontwikkelen boven Centraal-Europa. Aan de zuidwestelijke flank van dit hogedrukgebied komt erg warme lucht uit het zuiden van Europa onze richting uit. Vandaag is het op 1500 meter boven ons hoofd in de regio Gent nog 6°C. Woensdag is die temperatuur al gestegen tot 13°C, vrijdag tot 17°C en zaterdag tot 19°C. Dat is hoog, maar niet zo extreem hoog als tijdens de record-hitte van juli 2019. 

De pluimverwachting voor de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoog) boven Gent.


Wat voor een weerbeeld levert dit dan op? Vandaag maandag is het nog vrij koel en wisselvallig, met maxima rond 21°C en lokaal enkele buien. Waarschijnlijk wordt dit de laatste neerslag voor een hele tijd. Morgen dinsdag hangt er nog wat bewolking, maar blijft het overwegend droog bij maxima in het Gentse rond 22°C.

Vanaf woensdag is het elke dag zonnig tot hooguit licht bewolkt. De temperatuur gaat elke dag de hoogte in. Woensdag halen we in de regio Gent maxima rond 28°C. Donderdag gaan we voor het eerst over de grens van 30°C, met maxima rond 31°C. Vrijdag en zaterdag komen we in Gent uit rond 33 à 34°C. 

Of we ook de grens van 35°C zullen slechten in de regio Gent, is nog twijfelachtig. Volgens de recentste berekeningen van het Europese weermodel vestigt de kern van het hogedrukgebied zich tijdens het weekend boven de Britse Eilanden, met een uitloper naar de Noorse kust. Dat betekent dat er een noordelijke component in de wind komt, die de grootste hitte vanaf zondag wat tempert. Nadeel van die noordelijke component is wel dat het dauwpunt wat oploopt en het dus wat benauwder kan aanvoelen.

Zondag ligt de kern van het hogedrukgebied volgens het Europese weermodel boven de Britse Eilanden, waardoor iets minder hete zeelucht doorsijpelt naar onze regio. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


De minima liggen tijdens deze periode op het platteland rond 15 à 17°C. Daar dus geen zogenaamde "tropennachten" met minima boven de 20°C. Dat zal wel het geval zijn in de steden en bebouwde kommen, waar alle steen, beton en asfalt de hele nacht warmte blijft uitstralen. Het verschil in minima tussen platteland en stad zal erg groot zijn.

Volgende week zou de stroming dan geleidelijk noordoostelijk tot oostelijk worden. Het blijft dan warm, met maxima meestal tussen 27 en 32°C. Dat is voldoende om de hittegolf in stand te houden, zonder echt extreme toestanden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten