vrijdag 7 augustus 2020

Hittegolf kwam snel en wijkt voorlopig niet

Het is ongelooflijk hoe snel er tegenwoordig een (extreme) hittegolf in de steigers wordt gezet. Zelfs een goed presterend model als ECMWF verkijkt er zich nog op. Als we er de verwachting op middellange termijn van vorige week bijnemen, zien we dat de huidige warme periode sterk is onderschat. Het gemiddelde van de verwachte maximumtemperatuur bleef een stuk onder de 30°C, slechts 25 procent van de berekeningen kwam met maxima tussen 30 en 32°C. Slechts 1 van de 50 berekeningen kwam met een maximum van 36°C, de temperatuur die het meest zal aansluiten bij de werkelijkheid.

De langetermijnverwachting van vorige week van het Europese weermodel: de hitte van deze periode werd toen nog sterk onderschat.


De hitte wordt aangewakkerd door een hogedrukgebied waarvan de kern momenteel boven de Baltische Staten ligt. Langs de westflank van deze anticycloon wordt erg warme en droge landlucht aangevoerd van boven Spanje en Frankrijk. Boven Bretagne ontstaat een thermische lagedrukkern, die deze aanvoer nog versterkt. De onweersbuien die aan dit lagedrukgebied verbonden zijn, bereiken ons voorlopig nog niet. 

Vandaag vrijdag is het zonnig en heet, met maxima in de regio Gent rond 35°C. Aan zee ontstaat in de namiddag een zeebriesje, dat maar langzaam landinwaarts trekt. Vanavond en vannacht koelt het op het Oost-Vlaamse platteland af tot 17°C. In de stadscentra blijft het kwik ruim boven de 20°C.

Morgen zaterdag wordt misschien wel de warmste dag van de hittegolf. Er hangt wat meer bewolking dan vandaag, maar dat belet het kwik niet om te stijgen tot 37°C in de regio Gent. Ook aan zee halen we 30°C of meer, vooraleer een zeebries wat verkoeling brengt. 

Zelfs de zeebries is de komende dagen niet echt overtuigend. (kaart: Arome-model via meteociel.fr)


Zondag verzwakt het Baltische hogedrukgebied, maar het wordt meteen afgelost door een nieuw exemplaar in de omgeving van Schotland. De aanvoer van warme landlucht gaat onverminderd voort, behalve vlak aan zee. Daar waait in de namiddag de NO tot NNO-wind van over de Noordzee. Er hangt vrij veel hoge en middelhoge bewolking in het westen van het land. In de regio Gent halen we maxima rond 34°C. Ook aan zee maxima rond 32°C, tot het invallen van de zeebries. De minima liggen zaterdag en zondag rond 18°C op het platteland en rond 22 à 24°C in de stadscentra.

Maandag vestigt de hogedrukkern zich voor de Noorse Kust. De thermische depressie boven Frankrijk diept zich wat meer uit. De wind in onze omgeving valt grotendeels weg. De maxima liggen in de regio Gent rond 34 à 35°C. De minima zijn vergelijkbaar met die van het weekend. De kans op onweer is in onze omgeving nog altijd klein.

Op dinsdag schuift de thermische depressie op naar het noorden. De kans op buien en onweer wordt groter en de exacte windrichting onzeker. Dat maakt ook de temperatuursverwachting wat onzeker: gloeiend heet bij een aflandige wind, iets minder heet bij een aanlandige wind. Voorlopig ga ik uit van maxima rond 33°C in de regio Gent en rond 27°C aan zee. 

De tweede helft van volgende week zou het dan een heel stuk minder warm worden, omdat we op de oostelijke flank van het Azorenhoog terecht komen. In dat geval komen we in een noordwestelijke stroming terecht, met de aanvoer van veel koelere zeelucht. Maar met de verwachting op middellange termijn van vorige week in het achterhoofd, nemen we dat voorlopig nog met een flinke korrel zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten