vrijdag 24 januari 2020

Noordelijke vorstgrens in Zweden nekt Sigtunarännet

De zachte winter in Europa zorgt voor een eerste afgelasting van een schaatsevenement. De organisatoren van de Sigtunarännet gooien voor dit jaar de handdoek in de ring. Dat melden ze op hun Facebook-pagina. Deze schaatstocht in de omgeving van Stockholm stond gepland op zaterdag 15 februari, maar er ligt momenteel nog altijd geen ijs op het meer waar de tocht zou plaatsvinden en dat is hoogst uitzonderlijk. Ook de vooruitzichten zijn niet koud genoeg om tegen 15 februari een veilige ijsvloer te garanderen voor dit evenement.

De temperatuur op 2 meter hoogte voor morgen is typisch voor deze winter: dooi in het zuiden van Scandinavië, vorst in het noorden.


Boosdoener is de strakke westelijke tot zuidwestelijke stroming die al sinds december vrijwel continue het zuiden van Scandinavië aandoet en de hele tijd zachte, maritieme lucht aanvoert. De vorstgrens ligt vrijwel voortdurend enkele honderden kilometer ten noorden van Stockholm. Dat zorgt uitzonderlijk voor prachtige schaatscondities in bijvoorbeeld de omgeving van Sundsvall. Normaal gezien ligt daar in januari een dik pak sneeuw op het ijs. Nu is de sneeuw tijdens de zachtere periodes weggedooid. Dat heeft twee positieve gevolgen. Ten eerste ligt er een prachtig glad ijsoppervlak waarop het heerlijk schaatsen is. Ten tweede ligt er geen isolerende laag op het ijs: van zodra het na een dooiperiode weer begint te vriezen, dikt de ijsvloer snel aan.
Ik had deze week contact met de voorzitter van de långfärdsskridskoklubb van Sundsvall en hij bevestigde mij dat vrijwel alle meren daar prachtig en sneeuwvrij ijs hebben, iets wat ze nooit eerder hebben meegemaakt deze tijd van het jaar.

Schaatsen met veiligheidsuitrusting kan nu perfect in de omgeving van Sundsvall.


In het noorden van Zweden is er niets aan de hand. Ook daar is de winter een stuk zachter dan normaal, maar dat is nog altijd koud genoeg om de geveegde banen te kunnen openen. Zowel in Luleå als in Tavelsjö (Umeå) kan er volop worden geschaatst en is het ijs dik genoeg om de sneeuwruimers te dragen, zelfs de tractoren.

Vooruitzichten


De komende tien dagen verandert er weinig. In de noordelijke provincies van Zweden blijft het vrijwel permanent vriezen, met nu en dan sneeuw.  In de omgeving van Sundsvall en Östersund blijven dooi- en vorstperiodes elkaar afwisselen met voorlopig nog goede vooruitzichten voor långfärdsskridsko (met gids en veiligheidsuitrusting). Mogelijk valt daar volgende week wel (te) veel sneeuw, waardoor de omstandigheden minder gunstig worden.

De omgeving van Stockholm is en blijft dramatisch voor schaatsers. De temperatuur ligt er de komende week vrijwel voortduren tussen 0 en +7°C, met nu en dan regen of natte sneeuw. De tweede helft van volgende week kan het 's nachts soms licht vriezen, maar dat volstaat niet om schaatsijs te krijgen.

In de omgeving van Falun is het een fractie kouder dan in Stockholm, met dit weekend temperaturen tussen 0 en +4°C. Begin volgende week krijgen ze daar kwakkelweer, met een temperatuur rond het vriespunt en geregeld regen, natte sneeuw of sneeuw. Mogelijk volgen er daarna wat koudere nachten, maar dat is nog niet zeker.

Over de regio Linköping en alles ten zuiden daarvan kunnen we kort zijn: er ligt geen ijs en het vriest er ook de komende tien dagen niet of nauwelijks.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten