zaterdag 18 januari 2020

Indrukwekkend hogedrukgebied, maar geen winterweer

Voor wie zit te wachten op schaatsijs, is dit eens te meer een ongelooflijke flutwinter. Daar komt de komende tijd helaas niet meteen verandering in. Maandag ligt er een knoert van een hogedrukgebied (1050 hPa) in onze omgeving, maar de kern vat plaats op de verkeerde plek. Het wordt wel wat kouder, met mogelijk een graadje vorst tijdens de nachten, maar dat is totaal onvoldoende om een stevige ijsvloer te doen ontstaan. Tegen volgend weekend verdwijnt de hogedrukkern alweer en komen we voor de verandering in een zuidwestelijke stroming terecht, die zachte zeelucht naar onze omgeving aanvoert.

Commentaar overbodig.


Vandaag zaterdag wordt het iets minder zacht dan de voorbije dagen. Dat hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa dat een wig uitbouwt naar Ierland. De stroming wordt daardoor bij ons noordwestelijk en voert maritiem polaire lucht aan. Een occlusie trekt daarbij over Nederland en kan ook bij ons voor enkele buien zorgen. De maxima liggen rond 7°C.

Vanavond en vannacht blijft het licht wisselvallig, met hier en daar een (winters) buitje. Het kwik zakt tot 2°C.

Morgen zondag krijgen we de zon te zien, maar hier en daar kan er nog altijd een bui vallen. In de Hoge Venen zijn dat enkele sneeuwbuien, in Laag-België kan er naast regen ook wat natte sneeuw of korrelhagel uit de buien vallen. De maxima liggen rond 8°C en zijn dus niet meteen winters te noemen.

De wig boven Ierland ontwikkelt zich morgen verder tot een aparte hogedrukkern, die zelfs indrukwekkenden proporties aanneemt. In de nacht van morgen op maandag zien we een kerndruk van 1050 hPa in de omgeving van het Kanaal. Ook in de regio Gent stijgt de luchtdruk tot boven de 1045 hPa. De stroming komt in onze omgeving vrijwel volledig tot stilstand, maar door de positie van de kern sijpelt er wel vochtige lucht binnen, waardoor er mist ontstaat.

Maandag zien we een indrukwekkende 1050 hPa boven het Kanaal. (bron kaart: UK MetOffice)


Maandag begint bijgevolg erg grijs, met mist die later kan optrekken tot lage bewolking. Mogelijk krijgen we nu en dan de zon te zien, maar dat blijft moeilijk in te schatten. De minima liggen maandagochtend rond of iets boven het vriespunt. De maxima maandag liggen rond 5°C.

Dinsdag verandert er weinig aan het weerbeeld. De hogedrukkern trekt wat naar het westen, maar heeft nog altijd een uitloper boven onze omgeving. Ook dinsdag is het dus overwegend grijs, met mist en lage wolken. Mogelijk komt hier en daar de zon te voorschijn. Bij voldoende opklaringen kan het dinsdagochtend licht vriezen, rond -1 of -2°C. Bij hardnekkige lage bewolking blijven de minima licht positief. De maxima liggen rond 1 à 2°C bij hardnekkige mist en rond 4°C in gebieden met opklaringen.

Woensdag trekt de hogedrukkern nog wat verder naar het westen. Daardoor kan een zwakke occlusie doordringen tot onze regio. Die zorgt voor veel bewolking en mogelijk een beetje lichte regen of motregen. De minima liggen woensdag rond +2°C, de maxima rond 6°C.

Donderdag ligt de verzwakkende hogedrukkern (1035 à 1040 hPa) boven de Britse Eilanden. De wind draait bij ons naar de oostelijke sector. In een normale winter zouden we dan kouder weer krijgen, maar nu ontbreekt een koudereservoir boven het oosten van Europa. De minima liggen donderdag rond +2°C, de maxima rond +4°C.

Vrijdag heeft de hogedrukkern zich verplaatst naar de Balkan. De wind draait bij ons naar het zuidoosten en voert drogere lucht aan. Daardoor kan het 's ochtends onder brede opklaringen nog eens licht vriezen, met minima allicht rond -2°C. Overdag loopt het kwik op tot 6°C en neemt de bewolking alweer toe.

Verdere vooruitzichten


Vanaf komend weekend zien we een hogedrukgordel boven het zuiden van Europa een depressies nabij IJsland en het noorden van Scandinavië. De straalstroom ligt erg noordelijk. Onze regio krijgt wisselvallig en zacht weer, met maxima die alweer richting 10°C en minima die ver boven het vriespunt blijven.

De eps-temperatuursverwachting voor de regio Gent. Op de wat langere termijn wordt het opnieuw erg zacht.


De winter in Scandinavië

De tempertuur deze middag: de wintergrens ligt in het noorden van Zweden en dat blijft zo de komende periode. Het zuiden blijft helaas voortdurend in de zachte lucht. (kaart: GFS via Wetterzentrale.de)



Ook in Zweden en Noorwegen blijft het onveranderlijk veel te zacht voor de tijd van het jaar. Voor de regio ten zuiden van de lijn Trondheim-Östersund-Sundsvall is dat rampzalig voor het ijs. Geveegde banen zijn er niet open. Hier en daar kan er nog geschaatst worden, met volledige veiligheidsuitrusting én onder leiding van een gids die de situatie goed kent.

In het zuiden van Zweden (Göteborg, Jönköping en alles ten zuiden daarvan) krijgt de winter de komende 10 dagen geen enkele voet aan de grond. De temperatuur ligt er vrijwel voortdurend tussen +3 en +6°C, met heel nu en dan eens een kouder nachtje met een graadje vorst. De winter is daar tenenkrullend slecht voor schaatsers en zelfs naar Benelux-normen zacht.

Ook voor wie binnenkort schaatsplannen heeft in Falun en omgeving, zijn de vooruitzichten weinig rooskleurig tot zelfs gitzwart. Ook daar vriest het de komende tien dagen niet of nauwelijks. Er is geen sprake van dat de geveegde banen daar binnenkort kunnen opengaan. Hetzelfde geldt voor de regio Stockholm. De organisatoren van de Runn-winterweek en van de Sigtunarännet, beide in februari, kunnen alleen maar hopen dat het weer alsnog radicaal omslaat tegen het einde van de maand. Dat is niet onmogelijk, maar aanwijzingen zijn er daarvoor voorlopig nog niet.

Vanaf de lijn Östersund-Sundsvall zijn de winterse vooruitzicht beter. De depressies die zachte lucht aanvoeren naar het zuiden van Zweden, dompelen het noorden wél geregeld in de koude lucht. Periodes met dooi en vorst wisselen elkaar in zuidelijk Norrland voortdurend af. Vooral voor långfärdsskridsko onder begeleiding van een gids is dit vrij gunstig.

Het noorden van Zweden heeft veel betere papieren. Daar is het ijs al dik genoeg voor de veegmachines. In Umeå ligt het kwik vandaag en morgen dag en nacht tussen -5 en -10°C. Vandaag valt er sneeuw, morgen is het er droog en zonnig. Maandag volgt een opstuw van zachte lucht, met maxima rond +5°C, daarna begint het er opnieuw stevig te vriezen. De vooruitzichten voor de geveegde banen van Tavelsjö en Luleå zijn gunstig.

De temperatuursverwachting voor de omgeving van Umeå: periodes met vorst en dooi wisselen elkaar af, maar het ijs is dik genoeg om geveegd te kunnen worden en dus zijn die dooiperiodes zelfs vrij gunstig voor de kwaliteit van het ijs.

Weissensee


In Oostenrijk heeft de Weissensee optimaal kunnen profiteren van het hogedrukgebied dat een hele tijd boven de Alpen lag. Daardoor is een mooie ijsvloer ontstaan. Vandaag valt er wat sneeuw, maar vanaf morgen blijft het er droog, met licht positieve maxima en minima tussen -4°c en -10°C. Het ziet er dit jaar dus goed uit voor de Alternatieve Elfstedentocht.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten