vrijdag 7 juni 2019

Zeldzame junistorm op weg naar onze omgeving

De komende 24 uur krijgen we te maken met een vrij zeldzaam fenomeem: een junistorm. Boven de Golf van Biskaje ligt momenteel een depressiekern die via het Kanaal en de Engelse oostkust naar het noorden trekt. De depressie laat ons ook alle hoeken en kanten van haar frontaal systeem zien: het warmfront, koufront en dan ook nog eens de ingedraaide occlusie. Maar de doortocht gaat zo snel, dat er al bij al niet zo heel veel neerslag valt. Vooral de wind zal een hoofdrol opeisen.

Rond middernacht ligt de depressiekern boven de Engelse oostkust. (bron kaart: GFS via wetterzentrale.de)


Het warmfront bereikt op dit ogenblik al onze omgeving. In de loop van de namiddag volgt het koufront. Dat kan gepaard gaan met lokaal felle regen, onweer en zware rukwinden. Die zware rukwinden worden vooral ten oosten van Gent verwacht tussen 16 en 18 uur, maar het blijft uiteraard ook in West- en Oost-Vlaanderen opletten en ook de timing kan nog wat schuiven.

De verwachte windstoten vanavond bij de passage van het koufront. (bron: arome via Meteociel.fr)


Na de passage van dit koufront, houden de rukwinden zich in onze omgeving vanavond een tijdje gedeisd. Later in de nacht spant de wind aan en nemen de rukwinden in kracht toe. In de omgeving van Gent halen ze lokaal uit tot 75 km/u. Met bomen die vol in het blad staan, kan dat wel wat schade veroorzaken. De rukwinden blijven de hele zaterdagvoormiddag aanhouden. Aan zee kunnen ze in de loop van de voormiddag zelfs oplopen tot 90 km/u.

Een kniesoor kan opmerken dat we officieel niet over een storm mogen spreken, omdat het niet zeker is dat windkracht 9 Bft zal worden bereikt in het windveld rond de kern. Op het Belgisch deel van de Noordzee neemt de wind na middernacht in elk geval toe stormachtig 8 Bft uit ZW, sommige modellen tippen zelfs aan de 9 Bft. Omdat de kern langs de Engelse oostkust trekt, neemt de luchtdrukgradiënt toe richting Belgische kust. Mogelijk staat er dus meer wind vlak langs de kust dan op volle zee. Het zwaarste windveld ligt morgenvoormiddag enkele kilometers buitengaats. In de loop van de namiddag neemt de wind geleidelijk af tot 7 Bft.

De gemiddelde golfhoogte loopt op volle zee vannacht op tot 3,2 meter, met uitschieters tot ruim 5 meter. Aan het strand loopt de gemiddelde golfhoogte vannacht en morgen op tot 2,2 meter, met uischieters tot 3,6 meter.

In het binnenland neemt de gemiddelde windkracht na middernacht toe tot 6 Bft en dat blijft zo tot een stuk in de namiddag. 's Avonds begint de wind dan heel geleidelijk te luwen, om uiteindelijk op zondag vrijwel volledig weg te vallen.

De neerslagsom tot en met morgennamiddag, volgens het Arome-model. Omdat de fronten en buien snel doortrekken, valt die som al bij al mee. Veel neerslag op korte tijd kan natuurlijk altijd probleme veroorzaken. (bron kaart: arome via Meteociel.fr)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten