In Oostende was rond 6 uur vanochtend deze indrukwekkende onweersbui te zien die boven zee hing. |
Zoals ik hier al eerder schreef, heeft de combinatie van een hogedrukgebied boven de Oostzee en een depressie ten zuidwesten van Ierland ervoor gezorgd dat er op grote hoogte uitzonderlijk warme lucht naar onze omgeving is gestroomd. Dat maakt grote variaties in de maxima mogelijk. Komt de wind vanover zee zoals morgen tot en met vrijdag, dan halen we aan zee amper de 20°C en in de regio Gent 25°C. Draait de wind naar een continentale richting, dan zitten we binnen de kortste keren boven de 30°C, zoals we gisteren en vandaag konden/kunnen ervaren.
Komende zaterdag perst de hitte er nog eens een eindsprintje uit. Een hogedrukkern trekt dan van de Noordzee naar Centraal-Europa. De wind draait naar het oosten en later naar het zuiden, waardoor de maxima oplopen tot 31 à 34°C in het binnenland en zelfs tot 31 à 32°C aan de kust.
Zondag is het bewuste hogedrukgebied van de weerkaarten verdwenen en komen we in een westelijke stroming terecht. Het blijft zonnig weer, maar de maxima liggen al een heel stuk lager dan op zaterdag: rond 23°C aan zee en rond 26 à 27°C in de regio Gent. In Limburg halen ze mogelijk wel nog de kaap van 30°C.
Begin volgende week zien we het Azorenhoog een vrij noordelijke positie innemen. Aan de oostelijke flank van dit hogedrukgebied komen wij in een noordelijke tot noordwestelijke hoogtestroming terecht. Dat betekent een flinke ommekeer, want ook op grotere hoogte wordt de warmte daardoor verdreven. De komende dagen ligt de temperatuur boven ons hoofd op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) steevast rond 16 à 20°C. Op zaterdag piekt deze 850 hPa-temperatuur nog eens tot 24°C, een extreme waarde voor onze omgeving. Maar vanaf zondag zet zich een steile daling in en op dinsdag 2 juli ligt de temperatuur op 850 hPa nog rond 2°C. Daardoor wordt het onmogelijk om nog de tropische grens van 30°C te halen op normale waarnemingshoogte. Zelfs maxima van 25°C worden dan lastig.
De temperatuur op 850 hPa volgens het Europese weermodel: een piek op zaterdag, maar daarna gaat het steil naar beneden. |
De kans op een bui neemt iets toe vanaf maandag, maar over het algemeen wordt er erg weinig neerslag berekend tot en met donderdag 4 juli.
Deze minima en maxima verwacht het Europese weermodel de komende twee weken voor de regio Gent. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten