woensdag 10 januari 2024

Eventjes schaatsen op ondergelopen weilanden en meersen

 Hier en daar werd er vandaag geschaatst op enkele ondergelopen weilanden en meersen. Na een nacht met minima rond -6°C zal dat morgen donderdag ook nog lukken. Vrijdag wordt een twijfelgeval. Het kan dan 's ochtends nog licht vriezen, maar overdag loopt de temperatuur op tot +3°C. Van zaterdag tot en met maandag ligt de temperatuur dag en nacht boven het vriespunt. Nieuwe schaatsmogelijkheden komen er dus niet meer bij en de ondergelopen weides en meersen zullen ook snel beginnen te dooien. 

Vanaf dinsdag is de verwachting erg onzeker. De kans op neerslag neemt dan gevoelig toe, maar of dat regen dan wel sneeuw wordt, is nog lang niet duidelijk. Ook over verdere winterse ontwikkelingen heerst nog grote onduidelijkheid in de weermodellen.

Waag je de komende dagen in elk geval niet op vijvers, kreken en afgesneden meanders van rivieren (of kort gezegd: diep water). Zo lag de Oude Leie in Bachte (Deinze) vandaag nog grotendeels open.

Als je gaat schaatsen op een ondergelopen weide, hou er dan rekening mee dat je in principe toelating nodig hebt van de eigenaar. Schaatsers brengen geen schade toe. Leg de eigenaar beleefd maar kordaat uit wat je komt doen als hij je aanspreekt. Zeg dat je niets beschadigt en dat je alle afval netjes weer mee naar huis meeneemt. Als hij dan nog niet kan verdragen dat je een dagje veilig komt schaatsen, moet hij echt wel van slechte wil zijn.

De Oude Leie in Bachte (Deinze) lag vandaag nog grotendeels open. Onmogelijk om daar de komende dagen te schaatsen dus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten