maandag 8 januari 2024

Een paar vrij koude dagen, zachter vanaf vrijdag

 Zoals verwacht is de vorst gisteren in de loop van de dag ingevallen. Echt koud werd het de voorbije nacht nog niet. Vrijwel overal in Vlaanderen lag de temperatuur deze ochtend tussen -2 en -3°C. Op grote hoogte trekt vandaag een bel met koude lucht over onze omgeving, een zogenaamde koude put. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) daalt de temperatuur deze voormiddag tot -14°C en dat gebeurt niet zo heel vaak. Daardoor wordt de troposfeer tijdelijk onstabiel en kunnen er enkele sneeuwbuitjes vallen. Het is maar een klein belletje, want vanavond is de temperatuur op 850 hPa alweer opgelopen tot -7°C.

Vandaag trekt een kleine "koude put" over Vlaanderen en het zuiden van Nederland, een bel gevuld met koude bovenluchten.


De maxima liggen vandaag maandag in Vlaanderen rond -1°C, bij een nog altijd matige noordoostenwind. Komende nacht krijgen we meer opklaringen, bij minima rond -5 à -7°C. Op beschutte plaatsen kan er ijs ontstaan op ondiep water. De wind bemoeilijkt de ijsvorming, maar éénmaal het ijs er ligt, kan het wel flink aangroeien.

Morgen dinsdag wordt een zonnige, maar vrij koude dag met maxima rond -2°C. In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het opnieuw een graad of 6 in Vlaanderen. De wind neemt iets in kracht af, wat gunstig is voor de ijsvorming. Woensdag overdag liggen de maxima in Vlaanderen rond het vriespunt. 

Donderdag blijft het in Vlaanderen nog koud. Op grote hoogte is de luchtmassa flink opgewarmd tot +1°C, een heel verschil met de -14°C van vandaag. Maar op grondniveau merken we daar niet zo veel van, omdat een koude plaklaag zich lang kan handhaven. De minima liggen in Vlaanderen rond -6°C, de maxima rond +2°C. In Nederland wordt het al een ander verhaal. Daar kan alleen in het zuidoosten van het land de koude lucht zich handhaven, elders loopt de temperatuur al op tot +6°C. Onze noorderburen hoeven dus absoluut niet te rekenen op grootschalige schaatsmogelijkheden.

Zaterdag draait de wind bij ons naar het noordwesten en wordt er dus minder koude, maritieme lucht aangevoerd.


Vrijdag en zaterdag wordt de kou ook in Vlaanderen getemperd. De wind draait naar het noorden en later noordwesten en gaat dus van over zee waaien. De minima liggen dan nog rond het vriespunt, de maxima rond +5°C. De kans op buien neemt toe, maar in het laagland zijn dat gewone regenbuien.

Meer dan wat beperkte en heel lokale schaatsmogelijkheden op (erg) ondiep water zit er dus niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten