dinsdag 17 december 2019

Subtropische luchtmassa fnuikt voorlopig schaatsdromen

Soms is het bepaald geen pretje om bijdrages te schrijven voor een blog met de titel IJsverwachting. Ook deze eerste maand van de winter 2019-2020 verloopt alweer zonder een schijntje kans op schaatsijs in de Lage Landen. We zijn in een subtropische luchtmassa terecht gekomen met maxima en minima die soms tot meer dan 10 graden boven de norm liggen. Veel beterschap is er nog niet meteen in zicht.

De oorzaak van het uitermate zachter weer moeten we zoeken in een trog ten westen van onze omgeving en hoge luchtdruk die zich uitstrekt van Noord-Afrika tot het zuiden van Rusland. Tussen deze twee systemen stroomt lucht uit de Sahara rechtstreeks naar onze omgeving. De komende dagen verovert deze luchtmassa zelfs het grootste deel van Scandinavië en ook in Moskou en ruime omgeving is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Koud winterweer is met andere woorden bijna nergens te bekennen.

Een mobiele wig zorgt morgen woensdag tijdelijk voor rustig en wat minder zacht weer, maar donderdag komt de zuidelijke stroming alweer volop op gang. Storingen doen daarbij onze omgeving aan, zodat er geregeld regen valt.

Tot en met het weekend komt er in deze situatie nauwelijks verandering en ook de kerstdagen lijken uitermate zacht te gaan verlopen, met maxima rond of boven 10°C. De kans op wat vorst tijdens de nachten is verwaarloosbaar klein.

Situatie in Zweden


Zoals gezegd verovert de zachte lucht ook het grootste deel van Scandinavië. Het zuiden van Zweden blijft de komende 10 dagen net als de Lage Landen ijsloos. Ten noorden van de lijn Oslo-Karlstad-Stockholm ligt er hier en daar ijs waarop geschaatst kan worden (alleen onder leiding van een ervaren gids!). Na een vrij koude woensdag en donderdag stijgt het kwik er tot iets boven het vriespunt, ononderbroken voor een dag of vijf.


Het zuiden van Norrland (Östersund bijvoorbeeld) heeft vandaag en morgen strenge vorst, donderdag nog matige vorst en daar na ook temperaturen rond het vriespunt. Daar blijft het ook tot en met donderdag droog, vanaf vrijdag is er elke dag kans op wat sneeuw, natte sneeuw of regen.

Geen paniek voor wie tijdens de kerstdagen naar Zweeds Lapland afreist. Daar blijft de vorst aanhouden, met nu en dan verse sneeuw.

Hopelijk heb ik bij mijn volgende bijdrage beter nieuws te melden voor de schaatsfanaten.

1 opmerking: