In Zweden kon ik vorige week wél de schaatsen onderbinden (of beter gezegd: onderklikken). |
De komende dagen staan in het teken van hoge luchtdruk, waardoor het weer in onze omgeving toch een licht winters tintje kan krijgen. Vandaag zondag zien we een stevige hogedrukkern (1040 hPa) boven Duitsland en Tsjechië, met een uitloper naar onze regio. Dat zorgde deze ochtend in Drongen voor lichte vorst (-2,6°C) door uitstraling. Onder een winterzonnetje loopt het kwik vanmiddag op tot 5°C. Door de vrij heldere hemel en de lage luchtvochtigheid is het niet uitgesloten dat er hier en daar wat rijp of ijs overleeft in de schaduw.
Vanavond en vannacht blijft het Tsjechische hogedrukgebied ons weer bepalen. Onder een vrijwel heldere hemel koelt het in de regio Gent af tot 0 of lokaal -1°C.
Morgen zakt de hogedrukkern weg naar de Balkan, maar ze blijft wel nog ons weer gunstig bepalen. Morgen wordt een zonnige dag, bij maxima rond 6°C.
Dinsdag trekt een opvullende depressiekern vlak ten zuiden van onze omgeving naar het oosten. De kerndruk van deze depressie is 1025 hPa, een waarde die je eerder associeert met hoge luchtdruk. Het verpieterende frontale systeem van deze kern is nauwelijks nog actief, maar zorgt wel voor wat meer bewolking. 's Ochtends is het nog helder genoeg om het een graadje te laten vriezen, overdag stijgt de temperatuur tot 6°C. Er staat een zwakke wind uit de oostelijke sector.
Ook op Nieuwjaar blijft hoge luchtdruk boven Europa ons weer bepalen. (kaart: UK MetOffice) |
De overgang van 2019 naar 2020 verloopt licht bewolkt en droog, bij een temperatuur die rond middernacht iets boven het vriespunt ligt.
Donderdag 2 januari zien we opnieuw hoe de hogedrukkern wegzakt richting Balkan, maar dicht genoeg in onze buurt blijft om frontale systemen op afstand te houden. Er kan dan wel wat meer bewolking hangen dan op nieuwjaarsdag. 's Ochtends ligt het kwik rond het vriespunt, overdag rond 4°C. In de nacht van donderdag op vrijdag blijft het kwik verder stijgen, omdat we dan tijdelijk in een westelijke stroming terecht komen.
Verdere vooruitzichten
Op zaterdag 4 januari komen we tijdelijk onder de invloed van een diepe depressie boven Scandinavië. De stroming wordt al even tijdelijk noordwestelijk. Zondag zou er dan een hogedrukgebied postvatten boven onze omgeving. De dagen daarna schuift deze kern verder door naar het oosten. Dan hangt het er van af waar de wigas precies terecht komt. Blijft deze as ten noorden van ons land, dan kan het licht winters worden, met meestal lichte vorst (0 tot -5°C) tijdens de nachten en (door een inversie met mist in de onderste luchtlagen) maxima rond of iets boven het vriespunt.
Komt de wigas ten zuiden van ons te liggen, dan sijpelt er zachte zeelucht binnen, met minima boven het vriespunt en maxima die tot 10°C kunnen oplopen. Beide scenario's maken voorlopig evenveel kans.
Als het koudste scenario werkelijkheid zou worden, met minima rond -5°C en maxima rond het vriespunt, dan kan er zich wat natuurijs vormen. Voor schaatsijs zal de winter toch nog uit een ander vaatje moeten tappen.
De ensemble-verwachting voor de temperatuur in de omgeving van Gent. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten