dinsdag 9 januari 2018

Vrijwel alle weermodellen op dezelfde lijn

Er heerst een grote overeenstemming tussen de weermodellen voor de komende week. Ze schetsen allemaal min of meer dezelfde evolutie. Op dit ogenblik ligt er een stevig hogedrukgebied boven Oost-Europa en de Zwarte Zee. De komende dagen verplaatst de hogedrukkern zich naar Finland en West-Rusland en komen wij aan de westelijke flank van deze anticycloon te liggen. Over een dag of zeven trekt het hogedrukgebied zich verder terug naar het oosten en komt er een westcirculatie op gang. 

Rustig maar grijs, met nevel en lage wolken: een typisch weerbeeld bij een temperatuursinversie in januari (beeld: webcam HZS Antwerpen)


Vandaag zien we hoe een hogedrukkern (1038 hPa) zich verplaatst van Oekraïne naar de Zwarte Zee. Boven het westen van de  Middellandse Zee ligt een opvullende depressiekern. Dat alles zorgt bij ons voor een stroming die ruimt van het zuidoosten naar het zuiden en continentale lucht van subtropsiche oorsprong aanvoert. Dat laatste merken we duidelijk aan de temperatuur op grotere hoogte. Op 850 hPa (+/- 1500 meter) was het boven ons hoofd rond 7 uur deze ochtend +8°C. Op hetzelfde ogenblik lag de temperatuur op 1,5 meter hoogte rond het vriespunt. Met andere woorden: een pracht van een temperatuursinversie. Dat betekent ook dat het vocht in de onderste luchtlagen gevangen zit en zorgt voor veel lage bewolking.

Komende nacht trekt in de zuidelijke stroming een occlusie mee, waardoor het begint te regenen. Ook morgen blijft deze occlusie nog eventjes boven onze omgeving slepen. Tegelijk trekt een depressiekern ten zuiden van ons van de Atlantische Oceaan naar Italië. Op grotere hoogte koelt de lucht af, maar op grondniveau wordt zachtere lucht aangevoerd. De inversie wordt dus wat minder uitgesproken.

Donderdag bevinden we ons in een zadelgebied en krijgen we bijgevolg erg rustig weer. De hogedrukkern heeft zich inmiddels boven Finland gevestigd. De wind waait opnieuw vanover het continent, maar daar is nauwelijks koude lucht voorhanden. De winter maakt in onze contreien voorlopig dus geen enkele kans.

Komend weekend zien we op de hoogtekaarten een mooie high-over-low-blokkade, met op 500 hPa de hogedrukkern boven de Oostzee en de lagedrukkern boven de Middellandse Zee. Dat is net te oostelijk om bij ons voor winterweer te zorgen. Atlantische storingen kunnen ver genoeg naar het oosten opdringen om ons weerbeeld te beïnvloeden en het ziet er naar uit dat ze dit geleidelijk meer en meer zullen doen.

Het ec-ensemblegemiddelde begin volgende week: het hogedrukgebied ligt te ver naar het oosten om ons weer te bepalen. We komen onder invloed van de Atlantische moederdepressie.


Concreet levert dit voor de regio van Gent het volgende weerbeeld op:


Vandaag dinsdag 9 januari 2018


  • Weerbeeld: vanuit het zuidwesten verovert lage bewolking meer en meer terrein. Het blijft de hele dag droog, maar de opklaringen worden steeds schaarser.
  • Maximumtemperatuur: 7°C 
  • Wind: 1 à 2 Bft uit O, ruimend naar Z en toenemend tot 3 Bft.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met geleidelijk wat lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: het kwik zakt de komende nacht niet. De maxima van vandaag zijn meteen ook de minima voor komende nacht (7°C).
  • Wind: 3 Bft uit Z.



Morgen woensdag 10 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van (lichte) regen. In totaal valt er waarschijnlijk 1 à 2 mm regen.
  • Temperatuur: maxima rond 9°C.
  • Wind: overdag tijdelijk  3 à 4 Bft uit ZZW. 's Avonds neemt de wind af tot 2 Bft.


Donderdag 11 januari


  • Weerbeeld: de dag begint met mist. Daarna is het zwaarbewolkt. Nu en dan valt er een beetje regen of motregen, maar het grootste deel van de dag blijft het droog.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 8°C.
  • Wind: vrijwel windstil, of zwak uit (1 Bft) uit NW.



Vrijdag 12 januari


  • Weerbeeld: na de lokale mist krijgen we hardnekkige wolkenvelden met nu en dan een korte opklaring. Het blijft droog. 
  • Temperatuur: minima rond 4°C , maxima rond  6°C (de temperatuursverwachting is vrij onzeker, afhankelijk van het al dan niet blijven hangen van mist en lage wolken)
  • Wind: zo goed als windstil.



Zaterdag 13 januari


  • Weerbeeld: al bij al verandert er weinig aan het weerbeeld: veel wolken, nu en dan een opklaring en vrijwel de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 6°C (minder onzeker dan op vrijdag, omdat er wat meer wind staat en de luchtlagen beter worden gemengd).
  • Wind: 2 à 3 Bft uit de oostelijke sector.


Verdere vooruitzichten (zondag 14 januari tot en met  donderdag 18 januari)

Het hogedrukgebied boven het westen van Rusland trekt zich verder terug naar het oosten. De klassieke moederdepressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan krijgt meer en meer greep op ons weerbeeld en zorgt voor een westelijke stroming. De wind steekt opnieuw een tandje bij en neerslagzones proberen tot onze regio door te dringen. De aangevoerde maritiem polaire lucht zorgt voor een temperatuur die normaal is voor deze tijd van het jaar, met maxima rond 5 à 6°C en minima rond 2°C. Er is een kleine kans op nachtvorst, als een mobiele wig op het juiste moment boven onze regio komt te liggen.


Kans op natuurijs


Voorlopig vormt er zich geen natuurijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten