zaterdag 13 januari 2018

Nieuwe week: stormachtig en kouder

Na een periode met rustig en soms grijs winterweer, schakelen we komende week over op een stormachtig weertype. Een omvangrijke moederdepressie nabij IJsland zorgt op zich al voor veel wind, maar het zijn vooral randdepressies die we in de gaten moeten houden. Die kunnen zich erg snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Mogelijk zorgt donderdag zo'n randdepressie voor een zware storm, al blijft dat natuurlijk nog wat afwachten. De bovenluchten koelen flink af, waardoor ook winterse neerslag stilaan tot de mogelijkheden behoort.


In de run van deze ochtend berekent het Amerikaanse GFS-model een zeer zware storm (11 Bft) boven de Noordzee. Ook het Europese model verwacht een zware storm. De berekeningen zullen nog wijzigen, maar dit is een dag om in de gaten te houden.


Van storm is de komende dagen voorlopig nog niets te merken. Integendeel zelfs. De invloed van een krachtig hogedrukgebied (1043 hPa) boven Rusland reikt vandaag net ver genoeg om ons weer positief te beïnvloeden. Er staat een zwakke oostelijke stroming, die er in de loop van de dag stilaan moet in slagen om de mist te verdrijven.

Morgen neemt de stroming nog wat in kracht af en ruimt ze van de oostelijke naar de zuidelijke sector. Maandag trekt het hogedrukgebied zich verder terug boven Rusland, waardoor vanuit het westen een actief frontaal systeem dichterbij kan komen, maar het duurt tot 's avonds voor het warmfront onze regio bereikt. Het koufront volgt al snel daarna.

Dinsdag en woensdag is de stroming naar het westen geruimd. We bevinden ons dan in het windveld van de moederdepressie nabij IJsland. De aangevoerde luchtmassa is maritiem polair van oorsprong. Op 850 hPa (+/- 1500m) daalt de temperatuur naar -5°C. In combinatie met de strakke westelijke wind volstaat dat nog niet om in het laagland van westelijk Vlaanderen voor droge sneeuw te zorgen. Wat verder naar het oosten neemt de kans op sneeuw wel toe en de hogere regionen in de Ardennen mogen zich opmaken voor een sneeuwdek. Tegen woensdagavond ligt er op de hoogste toppen allicht zo'n 10 cm sneeuw.

Vrijwel alle modellen berekenen voor donderdag een randdepressie in onze omgeving. Zowel het Europese ECMWF-model als het Amerikaanse GFS-model berekenen daarbij een zware of zelfs zeer zware storm (10 of 11 Bft) op de zuidelijke Noordzee, waarbij ook de Belgische en Nederlandse kust het zwaar te verduren krijgen. Ook het zeer degelijke Duitse ICON-model berekent deze diepe randdepressie. Het is nog lang geen donderdag, dus deze berekeningen kunnen nog verschillende keren wijzigen, maar gezien de eensgezindheid die er nu al heerst tussen de weermodellen, moeten we deze dag toch goed in de gaten houden.

De (voorlopige) verwachting van ECMWF voor donderdag: 10 tot 11 Bft voor de Nederlandse kust. (Bron kaartje: kachelmannwetter.de)


Na donderdag zouden we dan in een noordelijke stroming terecht komen, in een diep uitgezakte trog met koude bovenluchten. Mogelijk neemt de kans op winterse neerslag of sneeuw dan toe.

De verwachting voor de kust is te vinden op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag zaterdag 13 januari 2018


  • Weerbeeld: eerst mistig, maar uiteindelijk zou het zonnig moeten worden. Wanneer de zon precies doorbreekt, blijft erg lastig in te schatten. (update 15.30u: uiteindelijk is de mist in onze regio alleen opgetrokken tot lage bewolking, maar hebben de opklaringen ons niet tijdig kunnen bereiken, helaas).
  • Maximumtemperatuur: 5°C 
  • Wind: eerst zwak (1 à 2 Bft) en later zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit OZO tot ZO.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: helder, met vorming van nevel en enkele lokale mistbanken.
  • Temperatuur: minima rond 0°C, met algemene vorst aan de grond.
  • Wind: 2 Bft uit O.


Morgen zondag 14 januari


  • Weerbeeld: 's ochtends wat nevel en een lokale mistbank, daarna is het zonnig. 's Avonds en 's nachts neemt de bewolking toe, maar het blijft nog droog. (Mogelijk blijft in een deel van de provincie West-Vlaanderen de mist morgen de hele dag hangen).
  • Temperatuur: maxima rond 5°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit de zuidelijke sector.

Maandag 15 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken, met vanaf de middag regen. De meeste neerslag valt in de namiddag en 's avonds. De wind spant flink aan. 
  • Temperatuur: minima rond 0°C, maxima rond 7°C ('s avonds laat).
  • Wind: 3 Bft uit ZZW, ruimend naar W en toenemend tot 5 à 6 Bft. Rukwinden tot 70 km/u.


Dinsdag 16 januari


  • Weerbeeld: opklaringen en felle buien wisselen elkaar af. In onze omgeving kunnen de buien geleidelijk een winters karakter krijgen (regen, hagel, natte sneeuw), verder naar het oosten vallen er geleidelijk ook sneeuwbuien. Er staat nog altijd veel wind.
  • Temperatuur: ochtend- en middagtemperatuur rond 6°C, 's avonds zakt het kwik tot 3°C.
  • Wind: 5 Bft uit W.



Woensdag 17 januari


  • Weerbeeld: brede opklaringen en enkele winterse buien wisselen elkaar af. De buien zijn minder fel en minder talrijk dan op dinsdag.
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 5°C
  • Wind: 4 à 5 Bft uit de westelijke sector.

Verdere vooruitzichten (donderdag 18 januari tot en met  maandag 22 januari)

Op donderdag trekt mogelijk een felle randdepressie over onze regio (zie inleiding), daarna zien we een hoogtetrog boven het Europese vasteland, met op grondniveau diverse lagedrukkernen. Deze trog is gevuld met koude bovenluchten, waardoor de kans op winterse neerslag of sneeuw boven onze regio zou toenemen. Er is een vrij grote kans op lichte vorst tijdens de nachten. De maxima liggen meestal rond 3°C.


Kans op natuurijs

Ondanks het wat koudere weertype komende week, vormt er zich de eerstkomende tien dagen nog geen natuurijs van betekenis.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten