dinsdag 30 januari 2018

Kan februari nog wat natuurijs opleveren?

Overmorgen beginnen we aan de derde en laatste maand van de meteorologische winter. Op de sneeuwval van 11 december na, hebben we weinig tot geen winterse perikelen gekend. We komen in Drongen voorlopig aan 12 vorstdagen, maar het werd nooit kouder dan -3,2°C (op 2 december). Op de meeste van die vorstdagen zakte het kwik nauwelijk enkele tienden onder het vriespunt. De voorbije nacht was daar met een minimum van -0,2°C weer een fraai voorbeeld van. Volgens de temperatuurpluim maken we vanaf zondag kans op lichte tot matige vorst tijdens de nachten, maar of daar veel van in huis komt, is nog maar de vraag.

Een verademing: vandaag krijgen we ook in de omgeving van Gent (webcam Melle) de zon nog eens een wat langere tijd te zien.


Heel uitzonderlijk valt het voor dat we na een zachte december en januari toch nog een koude februarimaand krijgen. Februari 1956 is daarbij uiteraard dé uitschieter. Na een erg zachte december en januari, kregen we toen een recordkoude februari. Als we de weerkaarten voor de komende week bekijken, kunnen we een gelijkaardig scenario voor februari 2018 alvast uitsluiten. Nergens zijn er aanwijzingen dat er de komende zeven dagen een luchtdrukverdeling kan ontstaan die ons snel én structureel in de winter kan onderdompelen.

Vandaag profiteren we van een mobiele wig die van west naar oost over onze regio trekt. Het blijft de hele dag droog en we krijgen eindelijk nog eens de zon te zien. Zoals meestal met een mobiele wig, is deze weersverbetering geen lang leven beschoren. Vannacht bereikt alweer een warmfront vanuit het zuidwesten onze kust en morgen trekt een dubbel koufront over onze regio. Ook de wind spant dan weer flink aan.

Na de doortocht van het tweede koufront, in de loop van morgennamiddag, ruimt de wind geleidelijk naar het noordwesten. Het wordt wat minder zacht op grondniveau en de temperatuur op 500 hPa (ongeveer 5000 meter hoogte) daalt tot -35°C. Dat betekent dat tijdens buien een donderslag mogelijk is en dat er ook wat stofhagel kan vallen. Verder naar het oosten kan er ook wat natte sneeuw vallen en op de hoogste toppen van de Ardennen ontstaat er opnieuw een sneeuwdekje.

Vrijdagochtend trekt vanuit het noordwesten een occlusie over onze regio, daarna zorgt een nieuwe mobiele wig heel eventjes voor een drogere periode. Zaterdag zou dan een actief frontaal systeem, verbonden aan een depressie voor de Noorse kust, onze omgeving aandoen. De timing van dit systeem kan de komende dagen uiteraard nog wat wijzigen.

Begin volgende week lijken we eventjes te kunnen gaan profiteren van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Tijdens de nachten is dan een graadje stralingsvorst niet uitgesloten, maar écht winterweer levert het niet op. Daarna zijn er sterke aanwijzingen dat we opnieuw in een westcirculatie terecht komen, met erg wisselvallig, winderig en relatief zacht weer voor de tijd van het jaar. Dat betekent dat de tijd voor natuurijsschaatsers nu wel heel krap begint te worden, helaas.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 30 januari 2018


  • Weerbeeld: het eerste deel van de dag krijgen we brede opklaringen. Later neemt de bewolking wat toe, maar het blijft wel de hele dag droog. 
  • Maximumtemperatuur: 8°C
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit de zuidwestelijke sector.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: het wordt zwaarbewolkt tot betrokken en in het tweede deel van de nacht valt er nu en dan wat lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: minima rond 6°C.
  • Wind: eerst vrijwel windstil, maar in de loop van de nacht neemt de wind toe tot 4 Bft uit ZW.



Morgen woensdag 31 januari


  • Weerbeeld: betrokken met regen. 's Avonds wisselen buien en enkele opklaringen elkaar af. In de nacht van morgen op donderdag wordt het helder en droog.
  • Temperatuur: maxima rond 10°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW.


Donderdag 1 februari


  • Weerbeeld: 's ochtends vroeg is het droog, maar in de loop van de dag vallen er een aantal stevige buien, mogelijk met onweer en stofhagel.
  • Temperatuur: minima rond 1°C, maxima rond 6°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZW, ruimend naar W en tijdelijk toenemend tot 4 Bft. 



Vrijdag 2 februari


  • Weerbeeld: tijdens de doortocht van de occlusie is het tijdelijk betrokken met regen. Daarna wisselen opklaringen en buien elkaar af. De kans op winterse neerslag is in onze omgeving niet zo groot.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 4 Bft uit NW tot NNW, tegen de avond afnemend tot 2 Bft.



Zaterdag 3 februari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt met geregeld regen.
  • Temperatuur: minima tussen -1 en +4°C (afhankelijk van de bewolking), maxima rond 6°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit de zuidelijke sector.


Verdere vooruitzichten (zondag 4 februari tot en met  donderdag 8 februari)

Zie inleiding voor de weerkundige bespreking. De temperatuurpluim ziet er op het eerste zicht vrij koud uit vanaf zondag, vooral tijdens de nachten. Maar het gaat hier om stralingskou en niet om transportkou. De ervaring leert dat in dergelijke gevallen de nachten uiteindelijk vaak een stuk minder koud uitvallen dan je op basis van de pluim zou kunnen verwachten. Veel meer dan wat lichte nachtvorst hoeven we allicht niet te verwachten. De kans op ijsdagen is in onze regio verwaarloosbaar klein.


De t2m-pluim voor Vlissingen: of de nachten ook echt koud zullen uitpakken vanaf zondag, is nog maar de vraag.


Kans op natuurijs

De ijspluim toont vanaf dinsdag 6 februari een kansje op de vorming van wat natuurijs. Maar ook hier geldt dezelfde opmerking als bij de langetermijnverwachting: de stralingskou tijdens de nachten wordt allicht wat overschat. De kans dat er nog in de eerste helft van februari op natuurijs kan worden geschaatst in onze omgeving, is heel erg klein.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten