De wolken die gisteren het eerste deel van de dag over onze omgeving trokken, waren de restanten van een zwak warmfront. Dat betekent dat we ondertussen in de warme sector terecht gekomen zijn, en dat zullen we merken aan de temperatuur. Op grotere hoogte is de luchtmassa erg warm: vandaag boven ons hoofd 14°C op ongeveer 1500 meter hoogte. Omdat de zon de hele dag uitbundig schijnt, mogen we daar deze tijd van het jaar aan het oppervlak gerust een graad of 15 à 16 bijtellen, zodat we aan maxima rond 30 graden uitkomen.
|
De weerkaart van deze middag: we bevinden ons in een warme sector én in de kern van een hogedrukgebied. Het wordt dus zonnig en warm. |
De kern van een hogedrukgebied ligt vlak in de buurt. Er staat dus weinig wind, waardoor er aan de kust een zeebries kan opsteken. In de loop van de namiddag trekt die zeebries stilaan wat het binnenland in. Om daar voorzichtig een timing op te plaatsen: de zeebries steekt op rond 12 uur aan de kust, bereikt rond 14 uur de lijn Jabbeke-Veurne, rond 17u de lijn Eeklo-Aalter-Ieper en rond 20u de lijn Antwerpen-Gent-Kortrijk. Verder naar het oosten raakt de zeebries niet, omdat dan de motor van dit thermisch verschijnsel (de instraling door de zon) wegvalt.
De zeebries waait in Vlaanderen traditioneel uit NNO. Voor ballonvaarders kan dat vanavond belangrijk zijn om rekening mee te houden.
Morgen zien we de hogedrukkern al boven Tsjechië liggen. Boven Frankrijk en Spanje ligt een thermisch lagedrukgebied. Er stroomt dan nog iets warmere lucht naar onze regio en de zon blijft uitbundig schijnen. Aan de kust ontstaat opnieuw een zeebries. Dinsdag komen we onder de invloed van een nieuwe hogedrukkern, deze keer in de omgeving van de Britse Eilanden. Tijdelijk stroomt dan iets koelere, maritieme lucht naar onze omgeving. Donderdag krijgen we opnieuw een opstoot van warme lucht. Die afwisseling van warme en koelere dagen, zoals we die nu al enkele weken kennen, lijkt ook daarna nog aan te houden. Er is wel één constante: de nabijheid van hoge luchtdruk zorgt ervoor dat er geen regen valt. Zelfs onweersbuien blijven in onze regio meestal uit.
De verwachting voor de kust is na te lezen op
de website van het Kustweerbericht.
Dit is de verwachting voor de omgeving van Gent:
Vandaag zondag 18 juni 2017
- Weerbeeld: het is de hele dag zonnig, met soms enkele stapelwolken.
- Temperatuur: maximum 29 à 30°C
- Wind: zwak (2 Bft) uit de oostelijke sector. Tegen de avond kan een zwak zeebriesje de omgeving van Gent bereiken.
- UV-index: 8 (zeer hoog)
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: helder.
- Temperatuur: minimum 15°C op het platteland, 19°C in het stadscentrum.
- Wind: 2 Bft uit NO, ruimend naar O. Tegen de ochtend vrijwel windstil.
Morgen maandag 19 juni
- Weerbeeld: het blijft zonnig van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
- Temperatuur: maximum 31°C.
- Wind: 1 à 2 Bft uit O, 's avonds krimpend naar NO.
- UV-index: 8
Dinsdag 20 juni
- Weerbeeld: de dag begint zonnig, in de namiddag en 's avonds hangt er wat meer bewolking van een oud koufront. Het blijft droog.
- Temperatuur: minimum 17°C op het platteland en 20°C in het stadscentrum, maximum 28°C.
- Wind: 2 Bft uit NO, krimpend naar NNO en toenemend tot 3 à 4 Bft
- UV-index: 8
Woensdag 21 juni
- Weerbeeld: veel zon met af en toe wat hoge sluierwolken.
- Temperatuur: minimum 15°C, maximum 29°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ONO, afnemend tot 2 Bft
- UV-index: 8
Donderdag 22 juni
- Weerbeeld: zonnig met wat stapelwolkjes. De wind voert erg warme lucht uit het zuiden van Europa aan. Mogelijk wordt dit voor onze regio voorlopig de warmste dag van het jaar, maar dat is nog erg onzeker. In de loop van de dag draait de wind immers van het zuiden naar het westen waarna het kwik een ferme duik neemt. Het zal van de timing van die draaiing afhangen hoe hoog het kwik eerst nog kan oplopen.
- Temperatuur: minimum 17°C, maximum mogelijk 34°C (maar beduidend lager als de wind vroeger naar het westen zou draaien)
- Wind: 2 à 3 Bft uit Z, in de loop van de dag ruimend naar WZW en toenemend tot 4 Bft.
- UV-index: 8
Verdere vooruitzichten (vrijdag 23 juni tot en met dinsdag 27 juni)
Met hoge luchtdruk vlak ten zuiden van ons en lage luchtdruk ver ten noorden van ons, lijken de meeste kans te maken op een zwakke westelijke stroming. Het droge weer blijft aanhouden, maar de temperatuur doet een stapje terug met maxima meestal rond 24°C en minima meestal rond 13°C. De kans op tropische dagen lijkt in deze periode kleiner dan 10 procent, maar we weten dat we weten uiit ervaring dat het vrij gevaarlijk is om hier nu al uitspraken over te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten