Een hogedrukkern ligt vandaag pal boven ons hoofd en zorgt voor een prachtige zomerdag: veel zon, niet al te veel wind en aangenaam zomerse temperaturen zonder tropische hitte. Morgen schuift het hogedrukgebied verder door naar het oosten, waardoor de wind bij ons naar de zuidelijke sector ruimt. Er wordt dan eerst nog warme lucht aangevoerd. Spelbreker is een koufront, dat vanuit het westen al snel dichterbij komt. Al in de ochtend bereikt het onze kust en rond de middag ligt het boven de omgeving van Gent. Het ziet er sterk naar uit dat de doortocht van dit front, op de ruiming van de wind en de toename van de bewolking na, in het westen van Vlaanderen vrijwel onopgemerkt zal voorbijgaan. De kans op buien is hier erg klein. Na de doortocht van het front draait de wind naar het westen en stroomt er veel koelere zeelucht naar onze regio. Verder naar het oosten is er wel een grotere kans op buien.
|
Een hogedrukkern ligt op dit ogenblik boven de Benelux en zorgt voor fraai zomerweer. |
Vrijdag en zaterdag bevinden we ons op de noordelijke flank van het hogedrukgebied van de Azoren. De wind zit dan nog altijd in de westelijke tot noordwestelijk sector, maar neemt vanaf vrijdagavond sterk in kracht af. Zondag zou er zich een kern afsplitsen van het Azorenhoog. Die kern zou boven Nederland of Duitsland terecht komen, zodat de stroming bij ons weer naar het oosten krimpt. Het wordt dan opnieuw warmer. Of dat ook het begin is van een periode met erg warm zomerweer, is nog lang niet zeker. We balanceren vaak op de rand van een aflandige en aanlandige stroming en bijgevolg ook op de grens van warm en koel weer.
Alle details voor de kust (weer, wind, golven en getij) zijn na te lezen op
de website van het Kustweerbericht.
Dit is het gedetailleerde weerbericht voor de omgeving van Gent:
Vandaag woensdag 14 juni 2017
- Weerbeeld: het is de hele dag zonnig.
- Temperatuur: maximum 26°C
- Wind: meestal zwak (2 Bft) en soms matig (3 Bft) uit het oosten.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: licht bewolkt tot helder. Tegen de ochtend komt er wat meer bewolking binnendrijven.
- Temperatuur: minimum 16°C.
- Wind: zwak (2 Bft) uit O, tegen de ochtend ruimend naar ZZW.
Morgen donderdag 15 juni
- Weerbeeld: zonnige perioden met rond de middag tijdelijk meer bewolking. Er is een kleine kans op een bui of een paar druppels regen, maar meer dan waarschijnlijk blijft het gewoon droog.
- Temperatuur: maximum 26°C.
- Wind: 's ochtends vroeg 2 Bft uit ZZW. Rond 9 of 10 uur ruimt de wind in de omgeving van Gent al naar de westelijke sector en neemt hij toe tot 3 Bft. In de namiddag en 's avonds tijdelijk zelfs 4 Bft uit W.
Vrijdag 16 juni
- Weerbeeld: zonnige en bewolkte perioden wisselen elkaar af. Er is een kleine kans op een lokale bui, vooral voor de middag. Een stevige wind van over zee voert een koele luchtmassa aan.
- Temperatuur: minimum 13°C, maximum 21°C.
- Wind: een groot deel van de dag 4 Bft uit WNW. 's Avonds neemt de wind af tot 2 Bft uit NW.
Zaterdag 17 juni
- Weerbeeld: vooral voor de middag hangen er nog enkele wolkenvelden, maar het blijft droog. Na de middag is het zonnig. Omdat er nauwelijks nog wind staat, kan de zon het aardoppervlak makkelijker verwarmen dan op vrijdag.
- Temperatuur: minimum 16°C, maximum 27°C
- Wind: 2 Bft uit NW.
Zondag 18 juni
- Weerbeeld: het is vrijwel de hele dag zonnig.
- Temperatuur: minimum 14°C, maximum 29°C (met nog een ruime marge, afhankelijk van de precieze windrichting)
- Wind: waarschijnlijk vrijwel windstil. Aan de kust staat een zeebries, die mogelijk een heel stuk het binnenland intrekt.
Verdere vooruitzichten (maandag 19 juni tot en met vrijdag 23 juni)
De luchtdruk blijft hoog in onze omgeving. Waarschijnlijk houdt het erg droge weertype dus aan. De exacte ligging van de hogedrukkern, en bijgevolg ook de windrichting, is nog erg onzeker. Dat zorgt ervoor dat ook de berekeningen van de temperatuur erg wijd uit elkaar lopen. Bij oostelijke tot zuidelijke wind kan het erg warm worden. Vooral op maandag en dinsdag lijkt die kans vrij groot. Waait de wind vanover zee, dan is het veel koeler. Vanaf woensdag 21 juni gaan de meeste berekeningen voorlopig die kant op. Het is nu dus nog veel te vroeg om al gewag te maken van een periode met erg warm zomerweer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten