dinsdag 6 juni 2017

Rukwinden tot 110 km/u op zee en tot 90 km/u in het binnenland

De passage van een koufront zorgde de voorbije nacht eindelijk nog eens voor wat neerslag in onze regio. Het koufront was verbonden aan een stormdepressie met kern nabij Schotland. Deze kern verplaatst zich maar erg langzaam naar het oosten, waardoor er ook vannacht en morgen nog veel wind staat.

Achter het koufront zit ook een erg onstabiele luchtmassa, waardoor er vanaf deze middag felle buien ontstaan. Daarbij is ook onweer mogelijk. Tijdens die buien kunnen de rukwinden uithalen tot 110 km/u op volle zee en tot 90 km/u in het binnenland. Het spreekt voor zich dat dergelijke windstoten schade kunnen veroorzaken.

Morgen blijft de lucht in eerste instantie nog onstabiel, in de loop van de namiddag zorgt een mobiele wig voor stabilisatie. Dat betekent dat er vooral het eerste deel van de dag nog een bui kan vallen, nog altijd met rukwinden tot 80 km/u.

Donderdag is de stormdepressie vrijwel opgevuld ter hoogte van de baai van Oslo. Boven de oostelijke Alpen ligt er dan een hogedrukkern, waardoor er bij ons een strakke zuidwestelijke stroming staat. In die stroming trekt een staart van een warmfront nog net over het westen van ons land. Erg actief is dit front niet, maar het kan wel voor wat regen zorgen.

Tegen vrijdag verplaatst het hogedrukgebied zich verder naar het oosten van Europa. De Benelux bevindt zich vanaf de nacht van donderdag op vrijdag in een brede warme sector. De luchtmassa is opnieuw onstabiel, waardoor er weer buien kunnen ontstaan. Vrijdagochtend trekt het koufront over onze regio, na de middag gevolgd door een mobiele wig. Vanaf vrijdagnamiddag wordt het dus tijdelijk droog. Zaterdag bereikt mogelijk een nieuw front onze regio.


Aan zee wordt het onstuimig vandaag, met felle buien en een harde wind. (beeld webcam: http://www.dekust.be/nl/oostende) 


Voor meer details over het stormachtige weer op zee kunt u terecht op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio van Gent:

Vandaag dinsdag 6 juni 2017

  • Weerbeeld: wisselend tot zwaarbewolkt met nu en dan felle buien, waarbij ook onweer mogelijk is. Tijdens de buien zijn er rukwinden mogelijk tot 90 km/u.
  • Temperatuur: maximum 17°C
  • Wind: eerst 5 en later zelfs 6 Bft uit ZW, met rukwinden tot 90 km/u.

Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: vanavond kan er nog een bui vallen, maar in de loop van de nacht krijgen we brede opklaringen en blijft het droog. 
  • Temperatuur: minimum 11°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit ZW. Tegen de ochtend steekt de wind opnieuw een tandje bij, tot 5 à 6 Bft. Rukwinden tot 70 à 80 km/u zijn nog altijd mogelijk.

Morgen woensdag 7 juni

  • Weerbeeld: brede opklaringen en wolken wisselen elkaar eerst af. Vooral voor de middag kan er nog een bui vallen, na de middag is het droog en overwegend zonnig.
  • Temperatuur: maximum 19 à 20°C.
  • Wind: voor de middag 6 Bft uit ZW tot WZW, na de middag neemt de wind af tot 4 à 5 Bft. Rukwinden tot 70 à 80 km/u.


Donderdag 8 juni

  • Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt met nu en dan wat lichte regen of motregen. 's Avonds of in de nacht van donderdag op vrijdag (de timing is nog wat onzeker) trekt een buienlijn met onweer van west naar oost over onze regio.
  • Temperatuur: minimum 12°C, maximum 24°C.
  • Wind: meestal 4 Bft uit ZW tot ZZW. Tijdens de passage van de buienlijn 's avonds en 's nachts zijn er rukwinden tot 90 km/u mogelijk.


Vrijdag 9 juni

  • Weerbeeld: eerst wisselend bewolkt met nog enkele buien, in de namiddag brede opklaringen en droog.
  • Temperatuur: minimum 13°C, maximum 21°C.
  • Wind:  4 à 5 Bft uit ZW tot WZW.


Zaterdag 10 juni

  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt met wat lichte regen, later opklaringen en droog.
  • Temperatuur: minimum 11°C, maximum 26°C.
  • Wind: 3 Bft uit de zuidelijke sector.

Verdere vooruitzichten (zondag 11 juni tot en met donderdag 15 juni)

Het hogedrukgebied van de Azoren lijkt een uitloper te willen uitbouwen naar onze omgeving. Dat betekent dat we opnieuw vrij droog weer krijgen. Voor de temperatuur kan het verschillende kanten uit. Blijft de hogedrukkern ten westen van onze regio, dan komt de stroming van over zee en is het aan de koele kant. Als de kern wat verder doorschuift en de wind van over land gaat waaien, wordt het uiteraard warmer. Voorlopig gaan de meeste berekeningen de koele kant uit. Het gemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt rond 21°C.

Oostelijke strekdam in Oostende: verboden toegang vandaag omwille van overslaande golven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten