Het binnenland heeft de voorbije nacht en deze ochtend enkele flinke regen- en onweersbuien te verwerken gekregen, aan de kust was de onweerszone een stuk minder actief. De meeste regen viel in een strook van de Vlaamse Ardennen tot het Waasland en Antwerpen. Ten zuidoosten van Gent (Wanzele en Bambrugge) viel er lokaal zelfs meer dan 25 mm. De kust kwam er bekaaid van af: amper iets meer dan 1 mm aan de oostkust en vrijwel droog aan de westkust.
|
De totale neerslag van de voorbije 24 uur (bron: VMM). De cijfers voor de kust en de Westhoek moeten met de nodige marge worden geïnterpreteerd, want daar heeft de VMM-radar een minder goed bereik. |
Aan de kust en bij uitbreiding in het uiterste westen van Vlaanderen komt daar vandaag niet veel neerslag mee bij. Achter het koufront dat deze ochtend over de regio trok, bouwt zich immers een hogedrukwig op. Die onderdrukt de buienactiviteit en zorgt voor brede opklaringen. Omdat de wind naar de westelijke sector is gedraaid, wordt het minder warm dan gisteren.
De hogedrukwig bouwt zich tijdens het weekend verder uit tot een zwak zelfstandig hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Daardoor krimpt de wind bij ons naar het zuiden en wordt er morgen en zondag opnieuw een warmere luchtmassa aangevoerd. In de regio van Gent klimmen de maxima morgen naar een zomerse 25 graden en zondag komt zelfs de tropische grens van 30 graden in zicht (maar we halen ze waarschijnlijk net niet). Aan het strand wordt het wat minder warm, omdat de wind daar vanover zee blijft waaien: een thermisch effect veroorzaakt door het grote temperatuursverschil tussen het warme binnenland en het veel koudere zeewater.
Zaterdag is het hogedrukgebied nog krachtig genoeg om een koufront op afstand te houden en de onweersneiging sterk te onderdrukken. Zondag komt het front dichterbij en wordt de atmosfeer in onze omgeving onstabiel. Er kunnen dan onweersbuien ontstaan, maar zoals altijd is het vrijwel onmogelijk om in te schatten waar die precies zullen toeslaan.
In de nacht van zondag op maandag trekt het koufront over onze regio en komen we opnieuw in een veel koelere luchtmassa terecht. De luchtdruk stijgt, zodat we opnieuw erg droog weer krijgen.
Alle details voor het weer aan zee zijn terug te vinden op
de website van het Kustweerbericht.
Dit is de verwachting voor de omgeving van Gent:
Vandaag vrijdag 9 juni 2017
- Weerbeeld: deze ochtend trekken de laatste buien weg naar het oosten. De rest van de dag is het vrij zonnig, met nog een kleine kans op een lokaal buitje.
- Temperatuur: maximum 21°C
- Wind: 3 à 4 Bft uit W tot WZW.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: vanavond is het helder of licht bewolkt. In de loop van de nacht komt er wat meer bewolking binnendrijven, maar het blijft droog.
- Temperatuur: minimum 9°C op het platteland en 12°C in het stadscentrum.
- Wind: eerst 3 en later 2 Bft uit ZW.
Morgen zaterdag 10 juni
- Weerbeeld: 's ochtends hangt er hier en daar nog wat bewolking, maar het grootste deel van de dag is het zonnig.
- Temperatuur: maximum 25°C.
- Wind: 2 Bft uit ZZW.
Zondag 11 juni
- Weerbeeld: de dag begint zonnig. Na de middag ontstaan er stapelwolken, die lokaal kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui.
- Temperatuur: minimum 14°C, maximum 28 à 29°C. Van zodra de wind naar het westen ruimt (zie hieronder) koelt het meteen enkele graden af.
- Wind: 2 Bft uit ZZW. Tegen de avond ruimt de wind naar W en neemt hij toe tot 3 à 4 Bft.
Maandag 12 juni
- Weerbeeld: na de doortocht van een koufront in de nacht van zondag op maandag, zijn we opnieuw in koelere lucht terecht gekomen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af. Lokaal valt er een buitje, maar op veel plaatsen blijft het droog.
- Temperatuur: minimum 11°C, maximum 21°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit WZW tot W.
Dinsdag 13 juni
- Weerbeeld: de zon krijgt het gezelschap van schapenwolkjes. De kans dat één van die wolkjes uitgroeit tot een bui, is erg klein.
- Temperatuur: minimum 13°C, maximum 22°C
- Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting of uit de westelijke sector.
Verdere vooruitzichten (woensdag 14 juni tot en met zondag 18 juni)
We komen onder de invloed van een hogedrukgebied in onze buurt. Het is en blijft dus erg droog. De maxima liggen eerst nog rond 21 à 22°C, maar lijken later in de periode wat te gaan stijgen tot 24 of 25 graden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten