vrijdag 6 november 2020

Eerste vorst van het najaar, maar geen winterweer in het vooruitzicht

Gisteren noteerden we in Drongen de eerste vorstnacht van het najaar, met een minimum van -1,8°C. Ook de voorbije nacht vroor het hier licht in de thermometerhut: -0,7°C. De relatief koude nachten zijn geen lang leven beschoren. De komende dagen draait de stroming naar het zuiden en wordt er gevoelig zachtere lucht aangevoerd. Ook op de langere termijn zien we niet meteen vroeg winterweer opduiken.

Volop herfst, maar nog lang geen winter.


Oorzaak van de koude nachten was het heldere en windstille weer door een hogedrukgebied dat via onze omgeving naar het oosten trok. Ideale omstandigheden voor uitstraling, uiteraard. De komende dagen trekt de hogedrukkern nog verder naar het oosten, waardoor de wind bij ons naar het zuiden draait. In die zuidelijke stroming trekken vanaf zondag ook nog enkele oude storingen mee. De combinatie van de zachtere luchtmassa, windtoename en bewolking, zorgt ervoor dat de nachten dan een stuk zachter verlopen. Van vorst is dan geen sprake meer en ook de maxima zijn vanaf zondag uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar: rond of iets boven 15°C. De oude fronten zijn nauwelijks nog actief, waardoor er weinig of geen regen valt.

Ook volgende week blijven we in een vrij zwakke zuidelijke stroming. Het hogedrukgebied dat nu nog boven ons ligt, komt dan boven het oosten van Europa terecht. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan ligt de klassieke moederdepressie. De combinatie van deze twee systemen houdt de zuidelijke stroming in stand. De maxima liggen meestal tussen 12 en 15 graden, de minima rond 6°C. De kans op vorst in de thermometerhut is klein.

(lees verder onder het diagram)

Het eps voor Drongen (bron: ecmwf.org)


Recordzacht in Zweden

Het vroege winteroffensief in delen van Scandinavië (zie vorige bijdrage) is ook alweer grotendeels achter de rug. In het zuiden van Zweden is het zelfs recordwarm. Daar werd vandaag de hoogte novembertemperatuur ooit geëvenaard. In het dorpje Gladhammar (Kalmar) steeg het kwik tot 18,4°C. Dat is net even hoog als in Ugerup (Skåne) op 2 november 1968 (bron: SMHI). De Zweedse weerdienst vermoedt dat op een andere plek dit record wel verbroken zal zijn, maar nog niet alle waarnemingen zijn al binnengekomen.

In Tavelsjö (Umeå, noord-Zweden) wordt meestal in de eerste helft van november voor het eerst geschaatst op het meer. Dat zal deze keer niet het geval zijn. Vandaag lag het kwik er rond +10°C en ook de komende zeven dagen wordt daar geen vorst van betekenis verwacht. Zelfs in Kiruna in Lapland dooit het momenteel flink, maar daar zakt het kwik vanaf morgen wel weer onder het vriespunt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten