De zon schijnt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat boven Kasteel Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne (en de rest van Vlaanderen). |
Vandaag vrijdag schuift de kern van het hogedrukgebied op van de Noordzee naar het zuiden van Noorwegen. De wind waait in het binnenland uit het oostnoordoosten, aan de kust uit het noordoosten tot noordnoordoosten. Dat zorgt ervoor dat op deze zonnige dag de maxima aan de kust blijven steken bij 18°C, terwijl ze in de regio van Gent oplopen tot 24°C. Onder een heldere sterrenhemel koelt het vannacht af tot 7°C op het platteland en tot 10°C in de stadscentra.
Morgen zaterdag en overmorgen zondag zien de weerkaarten er vrijwel identiek uit, met het hogedrukbastion boven Scandinavië, dat alle neerslagzones ver uit onze buurt houdt. We krijgen twee zonnige dagen, met in onze omgeving hooguit wat sluierbewolking. De maxima liggen in de regio Gent rond 25°C. Ook aan zee loopt het kwik op beide dagen eerst op, tot een zeebries wat koelere lucht aanvoert.
Maandag begint het hogedrukgebied iets aan kracht te verliezen, maar voorlopig heeft dat weinig invloed op ons weerbeeld. Maandag wordt alweer een zonovergoten dag, met maxima rond 25°C in de regio Gent en een zwakke tot matige wind uit de oostelijke sector.
Dinsdag trekt de verzwakkende hogedrukcel wat weg naar het oosten, waardoor de wind bij ons naar het zuidoosten draait. Vanuit die richting waait warmere lucht uit het zuiden van Europa naar onze regio. De maxima komen in de regio Gent (en verder naar het oosten) wel héél dicht tegen de tropische grens van 30°C te liggen. De lucht is voorlopig nog te stabiel om buien te doen ontstaan.
Woensdag verdwijnt het Scandinavische hogedrukgebied volledig. In het binnenland staat er weinig wind, op zee waait de wind vanuit het noorden. Mogelijk wordt dit de warmste dag van de week, met maxima in de regio Gent rond 30°C, al is de onzekerheid erg groot. Het is nog even afwachten wanneer de koudere lucht precies ons land bereikt. Er hangt in elk geval wel al beduidend meer bewolking dan de vorige dagen en het voelt zwoel aan. Er is een kleine kans dat er woensdag al een bui valt, maar voorlopig ziet het er naar uit dat het op de meeste plaatsen nog droog blijft.
Donderdag begint de trog met koude bovenluchten ons weer te bepalen. De kans op neerslag neemt gevoelig toe. Vooral de hoofdberekening van het Europese weermodel is scheutig met regen en laat in de regio Gent vrijdag tot 30 mm regen vallen. Die berekening is daarmee wel een uitschieter. Het ensemblegemiddelde ligt een heel stuk lager.
De ensemble-verwachting van het het Europese weermodel voor de neerslag in de regio Gent |
De kans op neerslag ligt vanaf donderdag 4 juni tot en met zondag 7 juni elke dag rond 50 procent. Door het buiige karakter van de regen kan er op sommige plaatsen veel neerslag vallen; elke dag berekenen enkele leden van het ensemble wel uitschieters van 10 à 30 mm. Waar en wanneer die regen precies zal vallen, zal pas over een week duidelijk worden. De maxima lijken in deze periode wel terug te vallen naar waarden rond 18°C, met dank aan de maritieme component in de wind en de koudere bovenluchten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten