zondag 24 mei 2020

Dominant hogedrukgebied zorgt voor droog weer

Er blijft de komende 10 dagen één constante in het weer voor onze omgeving: de dominante invloed van een hogedrukgebied. We hoeven dus niet meteen neerslag van betekenis te verwachten. Vaak blijft er een noordelijke component in de wind zitten, waardoor tropische hitte er nog niet meteen zit aan te komen. We zijn dan ook nog maar eind mei en zitten dus ook meteorologisch nog altijd maar in de lente.

De weerkaart van deze middag: een hogedrukgebied nabij Bretagne duwt fronten weg uit onze omgeving. (bron kaart: UKMetOffice)


De kern van het hogedrukgebied dat ons weer bepaalt, ligt vandaag boven Bretagne. Met 1038 hPa is de kerndruk trouwens opmerkelijk hoog voor deze tijd van het jaar. Het dichtste front ligt momenteel boven de Britse oostkust en de zuidelijke Noordzee en trekt richting noorden van Nederland. Het is ook daar weinig actief. Op grotere hoogte is de luchtmassa boven ons hoofd aan de koude kant: 3°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte). In combinatie met bewolking zorgt dat ervoor dat de maxima ongeveer 20°C halen. We hebben de neiging om dat tegenwoordig aan de lage kant te vinden, maar eigenlijk zijn dat zelfs vrij hoge maxima voor de tweede helft van mei.

Morgen maandag verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich naar het Kanaal. Omdat de kern dichter naar ons toe schuift, valt de wind grotendeels weg. De luchtmassa wordt iets warmer, met 5°C op 850 hPa. De dalende luchtbeweging in de kern lost de bewolking op. Dat alles zorgt ervoor dat de maxima morgen al 23°C halen.

Dinsdag heeft de hogedrukkern zich verplaatst naar het zuiden van Ierland. In onze omgeving is er nog altijd weinig drukgradiënt en dus ook weinig wind. De luchtmassa wordt nog wat warmer, met 6°C op 850 hPa. In onze omgeving komt de zomerse grens van 25°C heel dicht in de buurt. In de kern zit boven de Britse Eilanden een oud koufront ingevangen, maar dat lost bijna volledig op en is vrijwel niet meer actief als het woensdag boven Nederland terecht komt.

Woensdag zien we de hogedrukkern verder doorschuiven richting Schotland. Daardoor krijgt de wind bij ons iets meer een noordelijke component. In de omgeving van Gent halen we dan, in vrij zonnige omstandigheden, nog altijd 24°C. In een brede kustregio hebben de maxima wel moeite om 20°C te halen, door de zeeinvloed.

Vanaf donderdag ligt de kern boven de Noordzee en ruimt de wind verder door naar de oostelijke sector. Er ligt dan geen enkel front in onze omgeving en de lucht is stabiel, waardoor er zich ook geen buien ontwikkelen. De maxima liggen in onze omgeving rond 23°C.

Verdere vooruitzichten


Als we er de ensembleverwachting van ECMWF bijnemen, zien we dat het hogedrukgebied zich vanaf vrijdag boven Scandinavië lijkt te vestigen. Dat staat garant voor een noordoostelijke stroming. Mogelijk ontstaan er dan ten zuiden van ons land thermische depressiekernen met onweerszones, die kunnen opschuiven naar het noorden. Soms kan zo'n uitstervend complex wat regen opleveren in onze omgeving. Het ensemble geeft voor de omgeving van Gent vanaf zondag dagelijks 20 tot 50 procent kans op regen. Een overgang naar structureel regenachtig weer lijkt er nog niet in te zitten.

De eps-verwachting voor de neerslag in Gent: de eerstkomende week kurkdroog, vanaf volgend weekend neemt de kans op regen wat toe.


De temperatuursverwachting is vanaf komend weekend vrij onzeker. Het gemiddelde van de berekende maxima ligt eerst rond 26°C en later in de periode rond 23°C. De kans op dertigplussers lijkt voorlopig kleiner dan 10 procent, maar we hebben de voorbije jaren gezien hoe snel dat kan omslaan.

De eps-verwachting voor de temperatuur in Gent.


Voor gedetailleerde verwachtingen voor het weer aan en op zee, verwijs ik zoals altijd naar de website van het Kustweerbericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten