woensdag 27 mei 2020

Nog zeven dagen erg droog, daarna misschien een kentering

De eerstkomende zeven dagen verandert er weinig aan de droge situatie. Een stevig hogedrukgebied blijft de lakens uitdelen boven onze omgeving. Daarna kan een uitzakkende trog met koude bovenluchten voor verandering zorgen. Het Europese weermodel berekent vanaf 3 juni voor onze omgeving 50 procent kans op neerslag van betekenis, op 5 en 6 juni zelfs 75 procent. Ook het Amerikaanse weermodel ziet in die periode een trog uitzakken, met wisselvallig weer tot gevolg. Afwachten of deze trend zich de komende dagen doorzet.

In de Oude Kale in Merendree (Deinze) stroomt er gelukkig nog altijd water.


Vandaag woensdag ligt de kern van het stevige hogedrukgebied (1038 hPa) boven de Britse Eilanden. De wind waait bij ons uit de noordelijke sector. De aangevoerde luchtmassa komt van over zee en is dus niet al te warm: een graad of 22 in de regio van Gent, wat minder naar de kust toe. De restanten van een oud koufront trekken in deze stroming via Nederland naar Duitsland, maar daar merken wij zo goed als niets van. De noordelijke wind wordt in de loop van de namiddag wat sterker.

Morgen donderdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven de Duitse Bocht. De wind ruimt wat meer naar de noordoostelijke sector en voert nog altijd lucht aan die niet al te warm is. De maxima liggen morgen rond 22 graden. De minima liggen rond 10 graden.

Vrijdag verandert er weinig of niets aan de situatie. Het is zonnig met enkele stapelwolkjes, de wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de maxima halen 22 à 23 graden in de regio Gent. Aan zee waait er in de namiddag een zeebries en komt het kwik niet veel hoger dan 18 graden.

Tijdens het weekend zien we een kanjer van een Scandinavisch hogedrukgebied op de weerkaarten. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Tijdens het weekend verplaatst de hogedrukkern zich naar het noorden en zien we op de weerkaarten een schoolvoorbeeld van een Scandinavisch hogedrukgebied. Dat voert droge, continentale lucht aan naar onze omgeving. De maxima liggen op beide dagen in onze regio dicht in de buurt van de zomerse 25 graden. Onweersbuien maken geen kans. Daarvoor is de opbouw van de stratosfeer veel te stabiel in onze omgeving.

Koude put?


Na het weekend komt er eerst nog weinig verandering in de weerkundige situatie. Het hogedrukgebied blijft ons weer bepalen. De aangevoerde luchtmassa wordt wel wat warmer, met maxim meestal rond 27°C. Er is een kleine kans dat we in de regio Gent de tropische grens van 30 graden halen.

De hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF van deze ochtend laat daarna, vanaf donderdag, een trog met koude bovenluchten afzakken van het poolgebied naar de Britse Eilanden en de Noordzee. In de hoofdberekening snoert deze trog zich uiteindelijk af tot een koude put in onze omgeving. Dat zou ervoor zorgen dat we een heel ander weertype krijgen, met veel lagere temperaturen en regen van betekenis.

De hoofdberekening van het Europese weermodel ziet uiteindelijk een "koude put" boven de Britse Eilanden ontstaan. De kans dat deze kaart letterlijk zo uitkomt, is heel klein, maar er is wel steun in het ensemble voor deze oplossing. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Dit is uiteraard maar 1 berekening. In het ensemble zien we dat deze berekening toch steun krijgt van heel wat andere leden. Ook het Amerikaanse weermodel liet in zijn hoofdberekening van deze ochtend deze uitzakkende trog zien. Een weersomslag op langere termijn lijkt dus weldegelijk tot de mogelijkheden te horen. Maar voorlopig blijft het de eerstkomende 7 dagen nog kurkdroog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten