De evolutie naar kouder weer blijft verlopen zoals ik schetste in mijn vorige bijdrage. Tijdens het weekend wordt het, onder invloed van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië, geleidelijk kouder. Zaterdag liggen de maxima nog rond 9°C, zondag rond 8°C. Dat is al een heel verschil met de maxima van 15°C die we vandaag donderdag nog halen. De minima liggen zaterdag en zondag in onze regio rond het vriespunt, met lokaal lichte vorst. Omdat er vrij veel wind staat, zal het verschil tussen de temperatuur in thermometerhut en de temperatuur aan de grond niet zo groot zijn. De wind wakkert uiteraard ook het koudegevoel aan.
Maandag verandert er nog niet zo veel aan deze situatie. De oostenwind steekt wel nog een tandje bij, tot 4 à 5 Bft. Daardoor liggen de minima maandagochtend allicht iets boven het vriespunt in onze regio. Overdag wordt het 6 à 7°C.
Dinsdag en woensdag trekt een zogenaamde koude put langs de zuidflank van het hogedrukgebied over onze omgeving. De kans op neerslag neemt dan toe. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht, maar de neerslag kan wel winters zijn. In de Ardennen valt er sneeuw, bij ons kan de neerslag zowel vallen als regen, smeltende sneeuw als sneeuw. Dat zal afhangen van de windrichting en de exacte temperatuur van de bovenlucht. Die details zijn momenteel nog niet in te schatten.
Na woensdag lijkt de luchtdruk hoog te blijven ten noorden van onze regio, met de nadruk op de omgeving van IJsland. Dat is een kansrijke positie voor winterweer, vooral omdat op die manier ook gewerkt wordt aan een groot koudereservoir boven Scandinavië en Rusland. Evengoed kan bij een blokkade de wind ook (al dan niet tijdelijk) de zuidelijke sector opzoeken. In dat geval wordt het uiteraard gevoelig zachter. Voorlopig hebben de koudere oplossingen in het ensemble wel de bovenhand en is een koud begin van de winter zeker niet onmogelijk.
Morgen volgt opnieuw een uitgebreidere bespreking.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten