De weerkaart van deze middag. |
Het gure weer hebben we te danken aan een trog met koude bovenluchten die ons in de loop van vandaag bereikt. Momenteel staat er nog een zuidelijke stroming, tussen een hogedrukgebied met kern boven de Middellandse Zee en een diepe stormdepressie (965 hPa) ten noorden van Schotland. Het occlusiefront van deze depressie bereikt momenteel onze kust en wordt in de loop van de namiddag gevolgd door het koufront. De passage van het koufront kan gepaard gaan met zware windstoten, tot 80 à 90 km/u, ook in het binnenland.
Vooral op grote hoogte is de daling van de temperatuur spectaculair. Momenteel is het boven ons hoofd op 500 hPa (ongeveer 5000 meter) -19°C. Tegen morgenochtend is de temperatuur op die hoogte gedaald tot -38°C. De lucht wordt dus bijzonder onstabiel. Boven het warme water van de Noordzee ontstaan felle buien met winterse neerslag en onweer. Omdat de wind vanuit het westnoordwesten waait, trekken deze buien vooral naar Nederland en blijft westelijk Vlaanderen dankzij de neerslagschaduw van Groot-Brittannië grotendeels buiten schot. Veel winterse buien hoeven we in onze regio op vrijdag en zaterdag niet te verwachten.
Morgenmiddag liggen de koudste bovenluchten van de trog boven onze omgeving. |
Zondag krijgen we bijzonder interessante weerkaarten voorgeschoteld. Een randdepressie trekt dan van de Britse Eilanden via onze omgeving naar het Europese vasteland. Deze depressie brengt weer wat zachtere lucht met zich mee. Op 500 hPa stijgt de temperatuur weer naar -25°C. Op 850 hPa is het zondagochtend rond -4°C en zondagavond rond -2°C.
De wind waait zondagochtend in onze omgeving nog uit de zuidelijke sector en dus vanover land. Zowat alle modellen zijn het er nu over eens dat de kern in de loop van de dag over of vlak ten noorden van onze regio naar het oosten trekt. Dat betekent dat de wind in de loop van zondag in kracht toeneemt en na de middag naar het westen ruimt. De neerslagzone bereikt ons in de loop van de voormiddag.
Dat alles levert zondag een interessant weerbeeld op. De neerslagzone begint als sneeuw, bij een temperatuur die rond het vriespunt schommelt. De sneeuw blijft dus liggen en in combinatie met de aanspannende wind is het bijzonder guur. Zodra de kern van het lagedrukgebied ons gepasseerd is, draait de wind naar de westelijke sector en gaat dus vanover zee waaien. De sneeuw gaat over in regen en de temperatuur stijgt tot 7°C. Het sneeuwdek smelt dus onmiddellijk weer weg.
De situatie voor zondagmiddag volgens het Europese weermodel. |
Maandag is de depressiekern weggetrokken naar het noorden van Duitsland, maar vanover Bretagne nadert een nieuw exemplaar. De koers van die depressie is nog onzeker, maar mogelijk trekt deze kern ten zuiden van ons door. De wind draait dan naar het oosten, waardoor er weer koudere landlucht naar onze regio stroomt. In dat geval kan het maandag opnieuw beginnen te sneeuwen in Vlaanderen. Maar ook dan zou de sneeuw later opnieuw overgaan in regen, eens de depressiekern verder naar het oosten getrokken is. Een blik op de temperatuurspluim van ECMWF voor Gent leert ons dat de verwachting vanaf zondamiddag erg onzeker is.
De t2m-pluiim voor Gent (bron: Kachelmannwetter.de) |
We kunnen dus samenvatten: vanaf vanavond krijgen we guur weer met soms veel wind en met vooral op zondag en maandag een afwisseling van sneeuw en regen. Diep winterse taferelen, met een blijvend sneeuwdek en aanhoudende vorst, hoeven we voorlopig nog niet te verwachten.
Het concrete weerbericht voor de regio van Gent:
Vandaag donderdag 7 december 2017
- Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met vooral na de middag veel regen. De wind spant aan en tijdens de passage van het koufront zijn er zware windstoten mogelijk.
- Maximumtemperatuur: 7°C.
- Wind: 4 à 5 Bft uit ZZW, met in de namiddag rukwinden tot 80 km/u. Tegen de avond valt de wind tijdelijk weg.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: het wordt droog en we krijgen brede opklaringen. Er is een kleine kans op een winterse bui.
- Temperatuur: minima rond 3°C.
- Wind: 3 Bft uit WZW, ruimend naar W en toenemend tot 4 Bft.
Morgen vrijdag 8 december
- Weerbeeld: vooral in de ochtend en 's avonds zijn er brede opklaringen. Overdag hangt er wat meer bewolking en valt er mogelijk een winterse bui. De meeste buien trekken ten noorden van onze regio langs.
- Temperatuur: maxima rond 5°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit W.
Zaterdag 9 december
- Weerbeeld: vrij zonnig met nu en dan wat meer bewolking. Vooral 's avonds is er een kleine kans op een winterse bui, vooral dan in het westen van onze regio.
- Temperatuur: minima rond -1°C, maxima rond 4°C.
- Wind: 3 Bft uit WZW.
Zondag 10 december
- Weerbeeld: 's ochtends vroeg zijn er nog enkele opklaringen. Al snel wordt het betrokken en begint het te sneeuwen. De sneeuw blijft tijdelijk liggen en kan een dek vormen van enkele centimeter. Na de middag gaat de sneeuw hoogstwaarschijnlijk over in regen en begint het sneeuwdek weg te dooien.
- Temperatuur: minima rond -1°C, middagtemperatuur rond 1 à 2°C. In de namiddag draait de wind naar de westelijke sector en loopt het kwik op tot 7°C. Er is een kleine kans dat de depressiekern toch wat zuidelijker uitkomt dan verwacht. In dat geval blijft de temperatuur hangen op 1 à 2°C en blijft de sneeuw langer liggen.
- Wind: 4 à 5 Bft uit Z, toenemend tot 6 Bft en ruimend naar W. Rukwinden tot 80 à 90 km/u. (dit is voorlopig het meest waarschijnlijke scenario, maar er is nog enige onzekerheid).
Maandag 11 december
- Weerbeeld: onzeker. Een herhaling van het weerbeeld van zondag is mogelijk, met sneeuw die overgaat in regen.
- Temperatuur: onzeker. Temperaturen tussen -1°C en +9°C zijn mogelijk (zie pluim hierboven), afhankelijk van de precieze koers van de depressiekern. Hierover zal pas de volgende dagen meer duidelijkheid komen.
- Wind: onzeker.
Verdere vooruitzichten (dinsdag 12 december tot en met zaterdag 16 december)
De trog met koude bovenluchten blijft boven West-Europa liggen. De hoogtestroming is overwegend westelijk tot noordwestelijk. In de trog ontstaan aan de grond diverse secundaire depressiekernen, waardoor de wind tijdelijk aflandig kan worden. Het gure weertype blijft dus aanhouden, met geregeld regen of (smeltende) sneeuw. De maxima liggen gemiddeld rond +5°C, de minima gemiddeld rond het vriespunt.
Kans op natuurijs
Ondanks het wat koudere weertype is de kans op de vorming van natuurijs voorlopig heel erg klein.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten