Voor de tweede keer deze winter ligt er een sneeuwdek in Drongen (foto: Ann VV) |
De sneeuw van deze ochtend hadden we te danken aan een venijnige stormdepressie die via onze kust naar Nederland trekt. Daardoor draait de wind de komende uren eventjes naar het westen en stroomt er veel zachtere lucht binnen. Maar het lagedrukgebied trekt snel weer verder, waardoor de wind vanavond en vannacht weer luwt. De temperatuur begint vannacht alweer te dalen richting vriespunt.
Vanuit het zuiden nadert een nieuwe depressiekern. Die vaart een zuidelijkere koers dan haar voorganger, waardoor de wind morgen bij ons uit het noordoosten waait. De koudere landlucht keert daarmee terug naar onze regio.
Om de depressiekern ligt een actieve occlusie gekruld. Die trekt morgen over het westen van Vlaanderen. Boven West- en een deel van Oost-Vlaanderen is de bovenlucht nipt koud genoeg om opnieuw voor sneeuw te zorgen. Met amper -1°C op 850 hPa is het wel een echt randgeval, maar in combinatie met de aflandige wind en de overvloedige neerslag, zou dat toch een sneeuwdek van lokaal 10 cm of iets meer kunnen opleveren. Een paar tientallen kilometer verder naar het zuidoosten zijn de bovenluchten met +2°C te warm voor sneeuw.
Het Britse UKMO-model berekent tot 10 cm sneeuw in West-Vlaanderen. Andere modellen laten ook wat meer sneeuw vallen in Oost-Vlaanderen. De details kunnen uiteraard nog wat schuiven. |
Het is dus een echt randgeval, maar de weermodellen zijn vrij unaniem en hadden het ook deze ochtend bij het rechte eind.
We gaan er dus van uit dat er morgen in het westen van Vlaanderen een nieuw pak sneeuw valt.
Ook dit sneeuwdek is geen blijvertje. Als de kern wegtrekt, draait de wind morgenavond naar het noorden en later naar het noordwesten. Het kwik stijgt dan van 0 à +1°C tijdens hevige sneeuw tot +2°C tijdens de nacht. Dinsdag liggen de maxima rond +3 à +4° en vallen er nog enkele winterse buitjes. Woensdag zorgt een stevige westenwind voor maxima rond 7°C en regen. De laatste restjes sneeuw smelten dan volledig weg.
Natuurijs vormt er zich de komende dagen niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten