maandag 4 december 2017

Vanaf vrijdag mogelijk weer winterse buien

De IJsverwachting heeft nu ook een eigen Facebookpagina (klik hier)

De voorbije dagen mochten we in Drongen al eventjes snuffelen aan de winter. Donderdag viel er genoeg sneeuw om een dekje van een centimeter of 4 achter te laten. Het bleef vervolgens net koud genoeg om dat dekje vier dagen te laten liggen. Zaterdag hadden we zelf een ijsdag: na een nacht met lichte vorst (-3°C) kwam het kwik ook overdag niet boven het vriespunt uit. Dat hadden we te danken aan de mist, die in een volledig tot rust gekomen troposfeer hardnekkig bleef hangen. Zondag kwam dan een warmfront op zijn gemakje binnenschuiven. Daarbij stond er zo weinig wind, dat de koude laag aan de grond nog een hele tijd bleef hangen. Pas toen het koufront overtrok, werd de koude plaklaag opgeruimd en begon het volop te dooien. We krijgen nu een korte zachtere periode, maar tegen het weekend keert het koudere weertype terug.


De weerkaart van deze middag


Vandaag staat er in onze omgeving een westnoordwestelijke stroming, gegangmaakt door een hogedrukgebied met kern ten zuiden van Ierland en een depressie boven het noorden van Scandinavië. Het hogedrukgebied houdt actieve regenzones ver uit onze buurt.
Morgen verplaatst de hogedrukkern zich naar de Franse kust, waardoor de wind bij ons wat meer naar het westen krimpt. Aan het weerbeeld verandert er weinig. Woensdag zien we de anticycloon boven de Middellandse Zee liggen. De wind draait bij ons naar het zuidwesten en begint in kracht toe te nemen. We bevinden ons dan in een brede warme sector.

Donderdag is het over en uit met het rustige en droge weer. Het eerder genoemde hogedrukgebied trekt zich verder terug naar het zuiden en boven de noordelijke Atlantische Oceaan zien we een nieuwe hogedrukrug ontstaan. Voor de Noorse kust ligt een diepe stormdepressie (962 hPa) en frontale systemen die aan deze depressiekern verbonden zijn, trekken met veel regen en wind over onze regio. Boven zee neemt de wind zelfs toe tot stormachtig.

Eerst waait de wind op donderdag nog uit het zuidwesten, maar na de doortocht van een koufront ruimt hij 's avonds naar het noordwesten. Op grotere hoogte (850 hPa of ongeveer 1500 meter) zien we de temperatuur dalen van +6°C donderdagochtend tot -5°C donderdagavond. Dat betekent dat de laatste neerslag van het koufront mogelijk overgaat in natte sneeuw.

De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) op vrijdagmiddag volgens het Amerikaanse weermodel GFS. De -8°C boven onze regio is voldoende om de buien een winters karakter te geven, met (smeltende) sneeuw.


Op vrijdag heeft de depressiekern zich verplaatst van Noorwegen naar Zweden en stroomt er maritiem polaire lucht naar onze omgeving. De temperatuur op 850 hPa daalt in onze omgeving verder, tot -8°C. Dat is een situatie die sterk doet denken aan die van vorige donderdag en vrijdag. Het is dus goed mogelijk dat er op vrijdag ook in onze omgeving sneeuwbuien vallen en die sneeuw kan tijdelijk blijven liggen. Maar de wind blijft vanover de Noordzee waaien. Tussen de buien door is het kwik dus ruim positief.

Ook zaterdag staat er nog altijd een noordwestelijke stroming met koude bovenluchten. De kans op winterse buien blijft dus bestaan.

Op de langere termijn (zondag en begin volgende week) berekenen de modellen in onze omgeving een zuidelijk gelegen straalstroom. Dat betekent dat we ons in een trog met koude bovenluchten bevinden. In die trog ontstaan aan de grond diverse depressiekernen. Het weerbeeld is volledig afhankelijk van de precieze ligging van die depressiekernen. Blijven ze ten noorden van ons, dan is de wind vaak zuidwestelijk tot noordwestelijk. Er valt bij ons dan vooral regen of smeltende sneeuw en in de hoge Ardennen sneeuw. De temperatuur is dan positief in Vlaandern.
Komt een depressiekern ten zuiden van ons terecht, dan waait de wind uit de oostelijke sector en kan er ook in Vlaanderen droge sneeuw vallen bij licht negatieve temperaturen. Als daarna de wind wegvalt, kan het ook bij ons flink koud worden.

De sneeuwberekening van het Europese weermodel voor komende vrijdag: in de Hoge Venen dikt het sneeuwdek al aan tot boven 10 cm, ook in Vlaanderen ligt er lokaal wat sneeuw. Deze kaartjes geven alleen een indicatie en mogen niet letterlijk worden genomen. (bron: Kachelmanwetter)


Hoe die details precies zullen uitpakken, is nog niet in te schatten. Maar het blijft in elk geval interessant op de weerkaarten.

Voor de hoge Ardennen lijkt het duidelijker: daar begint zich vanaf vrijdag een sneeuwdek op te bouwen dat midden volgende week wel eens 25 cm dik zou kunnen zijn.

De concrete verwachting voor de regio Gent:

Vandaag maandag 4 december 2017


  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog.
  • Maximumtemperatuur: 8°C
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit de westelijke sector.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: wisselend en tijdelijk zwaarbewolkt, maar droog.
  • Temperatuur: minima rond 3°C.
  • Wind: zwak (2 Bft) uit ZW.


Morgen dinsdag 5 december


  • Weerbeeld: er verandert weinig aan het weerbeeld. Het is wisselend bewolkt en overwegend droog. In de late namiddag en 's avonds zouden de opklaringen wat breder worden.
  • Temperatuur: maxima rond 7 à 8°C.
  • Wind: zwak of matig (2 à 3 Bft) uit WZW.


Woensdag 6 december


  • Weerbeeld: 's ochtends en 's avonds zijn er brede opklaringen, overdag hangt er tijdelijk meer bewolking maar het blijft wel droog.
  • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 8°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZZW, toenemend tot 4 Bft.


Donderdag 7 december


  • Weerbeeld: 's ochtends zien we nog eventjes de zon, maar al snel neemt de bewolking toe en na de middag begint het te regenen. 's Avonds laat en 's nachts krijgt de neerslag een buiig karakter en kan er ook natte sneeuw en stofhagel vallen.
  • Temperatuur: minima rond 1°C op het platteland en rond 3°C in het stadscentrum. Op het platteland lokaal vorst aan de grond. Maxima rond 9°C. 's Avonds laat daalt het kwik opnieuw fors.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit ZZW, 's avonds ruimend naar WNW en afnemend tot 3 à 4 Bft.


Vrijdag 8 december


  • Weerbeeld: brede opklaringen en enkele winterse buien wisselen elkaar af. De kans dat er zich in onze omgeving een sneeuwdek vormt, lijkt voorlopig niet zo groot.
  • Temperatuur: minima rond 2°C 's ochtends vroeg en tijdens de buien, maxima rond 4 à 5°C.
  • Wind: 4 Bft uit WNW.

Verdere vooruitzichten (zaterdag 9 december tot en met woensdag 13 december)


Zie de beschrijving hierboven. Extreem zacht weer lijkt uitgesloten. Vrijwel geen enkele berekening laat de maximumtemperatuur in deze periode boven de 8°C uitkomen. De kans op vorst tijdens de nachten is ongeveer 75 procent, de kans op matige vorst (kouder dan -5°C) is voorlopig minder dan 10 procent.
Het gemiddelde van de berekende maxima ligt de hele periode rond +3°C. Er is een kleine kans (10 procent) op ijsdagen.
Het lijkt de hele periode ook erg wisselvallig te blijven, met geregeld winterse neerslag of regen.

Kans op natuurijs


Of het koudere weertype ook zal leiden tot natuurijs, is voorlopig nog niet in te schatten. De kans lijkt niet zo groot.

De ijspluim voor het zuiden van Nederland: tot en met 13 december vormt er zich geen natuurijs. Later in de periode is er wel een signaal, maar die termijn is uiterst onbetrouwbaar. (Bron: winterplaza.nl)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten