Een langgerekt hogedrukgebied strekt zich op dit ogenblik uit van Ierland tot Wit-Rusland en Oekraïne. De wigas ligt daarbij boven Nederland, zodat Vlaanderen nog net aan de koude kant van deze anticycloon zit.
Tot en met het weekend komt daar niet zo veel verandering in. We krijgen vrijwel elke dag vrij zonnig (en 's nachts helder) weer. In de nachten ligt het kwik meestal tussen -3 en -6°C, overdag rond +3°C.
Ik geef hieronder het lijstje van minimum- en maximumtemperaturen dat het Europese weermodel berekent voor de omgeving van Drongen. Het derde getal is de dauwpunttemperatuur (Td) overdag.
Tn Tx Td
- vr 20/01 -4° +4° -10°
- za 21/01 -4° +3° -13°
- zo 22/01 -6° +3° -7°
- ma 23/01 -3° +4° -11°
- di 24/01 -1° +5° -2°
Die lage dauwpunttemperatuur is erg belangrijk. Bij een luchttemperatuur van +4° en een dauwpunt van -13° zoals op zaterdag, zal het ijs nauwelijks afsmelten. Dat betekent immers dat de lucht erg droog is en dus nog veel waterdamp kan opnemen. De verdamping van het smeltwater en de sublimatie van het ijs onttrekt warmte aan de omgeving. De ijsvloer houdt dus zichzelf koel.
Dat is ook duidelijk te zien aan de ijspluim voor onze omgeving. Ondanks het kwakkelweer wordt het ijs toch stilaan dikker.
Misschien is het de komende dagen mogelijk om hier en daar op een ondergelopen weiland te schaatsen. Bij het begin van vorst stonden er immers nogal wat weiden blank. Vraag in elk geval altijd toestemming aan de eigenaar van het weiland. Schaatsen op vijvers, poelen en sloten is voorlopig nog niet mogelijk.
De ijspluim letterlijk vertaald: de komende dagen groeit het ijs op ondiepe plassen nog wat aan tot rond 8cm. Daarna blijft het een tijdje stabiel. Op het einde van de periode zou de dooi intreden. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten