Vanavond laat trekt de kern van een randdepressie pal over ons land. Dat maakt de verwachtingen zelfs op korte termijn bijzonder lastig. In de kern zelf is het tijdelijk windstil, maar vlak buiten de kern waait het erg hard. Er zit ook een actief neerslaggebied rond de kern heen gekruld.
Het Britse fijnmazige weermodel berekent een klein maar venijnig stormveldje, waarbij de gemiddelde wind voor onze kust kan uithalen tot 29 m/s, dat komt overeen met een zware storm (11 Bft) uit NW. Dat zou rond middernacht het geval zijn. Aangezien er op dat ogenblik een hoogwater is aan onze kust, moeten we ook dat in de gaten houden. Gelukkig is het stormveld erg klein, waardoor de strijklengte van de wind over het water beperkt is en er zich geen al te grote stormvloed kan opbouwen.
Rond 22u vanavond berekent het Amerikaanse model de kleine depressiekern pal boven Vlaanderen. |
De neerslag rond deze kern valt eerst als regen, maar vooral in het binnenland kan deze regen overgaan in natte sneeuw. De intensiteit is zo groot, dat er lokaal een (nat) sneeuwdek kan komen te liggen in Vlaanderen. Een blijvertje is dat sneeuwdek nog niet, want het kwik blijft op de meeste plaatsen net boven het vriespunt.
Morgen vrijdag krijgen we dan een erg wisselvallige dag, met geregeld enkele regenbuien of winterse buien, bij maxima rond 5°C in de omgeving van Gent.
Op zee luwt de wind tijdelijk wat in de voormiddag tot 7 Bft uit WNW, om dan na de middag opnieuw aan te trekken tot 8 à 9 Bft uit NW. Die tijdelijke afname is goed nieuws voor het getij, want ze komt precies op het juiste moment om het stormtij wat binnen de perken te houden. De verwachtte waterstand voor het hoogwater van morgenmiddag in Oostende is voorlopig 620 cm TAW. Dat is erg hoog, maar iets minder hoog dan bijvoorbeeld de zogenaamde "Sinterklaasstorm" in 2013. Door die kleine verschuiving in de timing, komt nu wel het hoogwater in de nacht van vrijdag op zaterdag hoger uit. De verwachting is dan 590 cm TAW in Oostende.
Zaterdag en zondag staat er op de noordoostelijke flank van het Azorenhoog in onze omgeving een noordwestelijke stroming. Er worden nog altijd enkele buien aangevoerd, bij maxima rond 4°C.
Vanaf maandag begint de luchtdruk te stijgen boven het zuiden van Scandinavië. De wind draait naar het noordoosten en daar ligt, zoals we in het nieuws de voorbije weken konden zien, heel wat koude klaar. De weermodellen zijn er vrij zeker van dat begin volgende week deze koude lucht onze richting uit komt. Van de 50 berekeningen van het EPS van ECMWF zijn er maar een paar die van geen vorst willen weten. Het overgrote deel van de berekeningen gaat voor koud vriesweer, met in Gent minima tot rond -10°C en een grote kans op ijsdagen (met dus ook vorst overdag) vanaf dinsdag.
De kans dat er zich volgende week een ijsvloer vormt is erg groot. Of dat ook tot schaatsijs zal leiden, is nog even afwachten. Daar zullen we de volgende dagen ongetwijfeld meer zicht op krijgen.
De bijhorende ijspluim voor het zuiden van Nederland ziet er niet slecht uit. Het gemiddelde komt zelfs aan 15 cm ijs op 24 januari. Maar dit is nog met een grote korrel zout te nemen. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten