De weermodellen hadden het een week geleden goed in de smiezen. Het imposante hogedrukgebied boven Rusland en Scandinavië dat ze toen berekenden, is er inderdaad gekomen. Dat zorgt in onze omgeving voor een oostelijke stroming, waarbij de temperatuur daalt tot onder de normaal voor deze tijd van het jaar. Meer dan af en toe een graadje vorst tijdens de nacht en hier en daar een verdwaalde winterse bui levert dat voorlopig niet op. Op langere termijn blijven verschillende scenario's mogelijk: van winters tot zacht. Dat is typisch voor een geblokkeerd stromingspatroon.
De analysekaart van middernacht, met het krachtig hogedrukgebied boven Rusland en Scandinavië. (bron: UK MetOffice) |
We krijgen de komende dagen vrij koud weer, maar nauwelijks winterse taferelen. De maxima blijven van vrijdag tot en met maandag in de regio Gent hangen rond +3 à +4°C. Omdat er meestal veel bewolking blijft hangen, liggen de minima in diezelfde periode rond of iets boven het vriespunt. Van ijsvorming is er dus geen sprake. Er kan heel lokaal een winters buitje vallen, maar een sneeuwdek van betekenis hoort in het westen van Vlaanderen niet tot de mogelijkheden.
Een belangrijke verandering op de weerkaarten de komende dagen zien we in de omgeving van IJsland. Momenteel ligt daar nog een lagedrukgebied in de buurt, maar vanaf zaterdag ontstaat ook daar een sterk hogedrukgebied. Voor volgende week zal er veel afhangen van de exacte positie van deze anticycloon. Op de oostelijke flank van dit lagedrukgebied zakt erg koude lucht af van het noorden naar het zuiden. Als deze luchtmassa oostelijk genoeg blijft, dan kunnen we zo maar de echte winter induiken, met sneeuw en vorst. Komt deze koude luchtmassa westelijker terecht, dan ontstaan er boven het warme zeewater ongetwijfeld depressies, waardoor de wind bij ons aanlandig kan worden en dus relatief zachte zeelucht kan aanvoeren in de onderste regionen.
Maandag tot en met woensdag lijken in de omgeving van Gent vrij koud, maar wel vorstvrij te gaan verlopen. De temperatuur schommelt dag en nacht ergens tussen +1 en +6°C. Vooral op maandag kan er daarbij wat lichte (winterse) neerslag vallen. Tijdens een brede nachtelijke opklaring is een graadje vorst mogelijk.
Vanaf donderdag neemt de kans op vorst tijdens de nachten weer toe. De maxima voor de periode van 6 tot en met 10 december liggen gemiddeld rond +4°C, de kans op een ijsdag (met een maximum < 0°C) is voorlopig kleiner dan 10 procent, maar maxima boven de +10°C zijn nog onwaarschijnlijker. Na 10 december neemt de spreiding uiteraard nog meer toe, dat is normaal voor die termijn. Er zijn dan winterse mogelijkheden, met 's nachts matige vorst en ook overdag vrieskou, maar evengoed zachte berekeningen, met maxima boven de 10°C.
De eps-verwachting van ECMWF voor de minima en maxima in de omgeving van Gent. (bron: ecmwf.org) |
In het noordoosten van Nederland ziet het er allemaal nét wat kouder uit op de langere termijn, typisch voor een situatie met veel hoge luchtdruk ten noorden van ons. Daar toont de "ijspluim" vanaf 11 december een duidelijk signaal.
De "ijspluim" van Winterplaza voor het noorden van Nederland, met een duidelijk signaal op het einde van de termijn, maar er is ook nog altijd een gerede kans op 0 cm ijs. (bron: winterplaza) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten