woensdag 7 oktober 2020

Arctische lucht zorgt voor een koel weekend

De hoogzomerse toestanden van amper een halve maand geleden, lijken inmiddels wel tot een ver verleden te behoren. De voorbije dagen kregen we onvervalst herfstweer en ook de komende dagen staat er wisselvallig en koel weer op het programma. Zaterdag zien we zelfs een "arctische glijbaan" op de weerkaarten, waarbij lucht uit het Noordpoolgebied rechtstreeks naar ons land stroomt. De eerste helft van oktober levert dat uiteraard nog geen winterweer op, maar het wordt wel vrij koud voor de tijd van het jaar.


De analysekaart van de voorbije nacht: een depressiekern boven de noordelijke Noordzee bepaalt ons weer (bron kaart: UK MetOffice)


Vandaag woensdag bepaalt een klassieke Atlantische depressie ons weerbeeld. De kern (995 hPa) ligt tussen Schotland en de Noorse kust, wat bij ons zorgt voor een westelijke stroming. De aangevoerde luchtmassa is onstabiel genoeg om lokaal nog een bui te doen ontstaan, vooral in het noorden van Vlaanderen, maar we krijgen ook geregeld de zon te zien. De maxima liggen rond 14 graden en de wind waait in de regio Gent eerst met 3 en later soms 4 Bft uit het westen.

Vannacht trekt de eerder genoemde depressie verder weg naar het noorden, maar vanuit het zuidwesten nadert een nieuw exemplaar. Het warmfront trekt in de loop van de nacht en vroege ochtend over onze regio met wat regen (waarschijnlijk minder dan 1 mm). De temperatuur zakt amper enkele graden, met minima rond 11°C.

Morgen donderdag bevinden we ons eerst in de warme sector van het frontaal systeem. De maxima komen daardoor iets hoger te liggen dan vandaag, rond 16°C. Kort na de middag trekt dan het koufront over onze regio. Volgens het Arome-weermodel zou dat in onze omgeving gebeuren zonder neerslag, andere weermodellen berekenen wel enige mm neerslag. Het is vrij winderig, met 4 Bft uit ZZW, bij de passage van het koufront ruimend naar ZW.

Vrijdag kunnen we heel eventjes profiteren van een zwakke mobiele wig. Die onderdrukt de buienneiging eventjes. Het is wisselend bewolkt en droog. De minima liggen 's ochtends rond 7°C op het platteland, de maxima liggen rond 15°C.

Zaterdag zien we op de weerkaarten een "arctische glijbaan": koude lucht uit het Noordpoolgebied stroomt naar onze regio. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Zaterdag heeft zich boven de noordelijke Atlantische Oceaan een rug opgebouwd. Aan de oostelijke flank van deze rug stroomt een luchtmassa uit de arctische regio's naar onze omgeving. Een paar maanden later zou dat felle winterse buien opleveren, maar daarvoor is het nu uiteraard nog te vroeg. We krijgen zaterdag wisselvallig weer, waarin enkele buien mooi contrasteren met de diepblauwe arctische luchten. De minima liggen 's ochtends rond 7°C, de maxima overdag rond 12°C. De wind waait met 3 à 4 Bft uit WNW.

Zondag wordt ons weer bepaald door een depressiekern boven Denemarken. De wind waait bij ons daardoor nog altijd uit het noordwesten en kan enkele buienlijnen aanvoeren. Op het platteland liggen de minima 's ochtends rond 5°C. Er staat net iets te veel wind om het optimaal te laten afkoelen door uitstraling: de wind mengt de onderste luchtlagen door elkaar. De maxima liggen rond 12°C. De wind waait met 3 à 4 Bft, eerst uit W en later uit NW.

Verdere vooruitzichten

Na het weekend lijkt de luchtdruk te stijgen boven Scandinavië, terwijl er een depressie ligt in de omgeving van Italië. Daardoor ruimt de stroming bij ons verder door naar het noordoosten. Een afgesnoerde bel met koude lucht boven onze omgeving zorgt ervoor dat de opbouw onstabiel genoeg is om nog voor buien te zorgen. Het blijft dus wisselvallig en vrij koel, met maxima meestal tussen 12 en 14°C. De minima liggen in onze regio meestal tussen 3 en 7°C. In een heldere en windstille nacht is lichte vorst aan de grond niet uitgesloten.

De ensemble-verwachting van ecmwf van de temperatuur voor de regio Gent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten