vrijdag 2 oktober 2020

Alex-die-Barbara-had-moeten-heten bepaalt ons weer

De komende dagen krijgen we herfstweer uit de boekjes: geregeld regen, soms veel wind en maxima die niet meer boven de "warme" grens van 20 graden uitkomen. Oorzaak van dat herfstweer: storm Alex, die eigenlijk Barbara had moeten heten.

De ochtend lag de kern van "Alex" iets ten noorden van Bretagne (bron kaart: UK MetOffice)


Storm "Alex" ging de voorbije uren flink te keer in de omgeving van Bretagne, waar op veel plaatsen rukwinden tussen 120 en 140 km/u werden waargenomen. Eigenlijk had "onze" storm Odette al Alex moeten heten, maar de naamgevers waren eventjes uit het oog verloren dat ze vanaf september aan de nieuwe namenlijst hadden moeten beginnen, in plaats van verder te doen met de vorige. "Alex", die nu tekeer gaat, had dus eigenlijk niet "Alex", maar al Barbara moeten heten. Hopelijk krijgen de komende stormen nu geen identiteitscrisis.

Deze ochtend (vrijdag) lag de kern van Alex (we zullen die naam maar aanhouden) vlak ten noorden van Bretagne. Van het windveld van de depressie hebben we in onze omgeving geen last, maar van het neerslaggebied wel. Het ingedraaide occlusiefront zorgt voor veel bewolking en regen, vooral in de westelijke provincies van ons land. De wind komt uit de oostelijke sector, maar voert met een ommetje koele, maritiem polaire lucht aan. De maxima liggen daardoor niet veel hoger dan 14°C in de omgeving van Gent (en elders in Vlaanderen).

Vanavond en vannacht ligt de kern van een secundaire depressie voor de Nederlandse kust en komen we eventjes in de warme sector van het frontaal systeem terecht. De temperatuur zakt daardoor amper, met minima rond 12°C. We krijgen nog altijd perioden met regen en de wind zit nog altijd in de oostelijke sector, maar veel harder dan 2 à 3 Bft waait het niet.

Morgenochtend (zaterdag) moeten we eerst afrekenen met een occlusie van de depressiekern. Het is betrokken met perioden van regen. Later op de dag komen we achter dit front terecht. We krijgen dan meer droge perioden en enkele opklaringen, maar er kan nog altijd een bui vallen. De wind waait met 3 Bft uit de zuidelijke sector, maar voert nog altijd koele lucht aan. De maxima liggen rond 15°C. 

In de nacht van zaterdag op zondag koelt het af tot 9°C. Zondag overdag krijgen we wat meer de zon te zien, vooral dan na de middag. Een lokale regenbui blijft de hele dag mogelijk. Er staat wel meer wind dan op zaterdag: zo'n 4 à 5 Bft uit de zuidelijke sector. Rukwinden kunnen uithalen tot 65 km/u.

De neerslagsom volgens het Arome-model tot zondagochtend 2 uur: ongeveer 10 mm voor onze omgeving. Ook zondag overdag blijft het niet droog. (bron kaart: Arome via Meteociel.fr)


Maandag ligt de occlusie van de (opvullende) Alex alweer boven ons land. Er hangt veel bewolking en er valt nu en dan regen. De wind waait met 4 Bft uit het zuiden, maar de maxima geraken nog altijd niet boven de 15°C. Het zuidenwindje is immers nog altijd bedrieglijk: het voert gewoon met een omweg polaire lucht aan.

Dinsdag blijven storingen ons weer bepalen. Het is een groot deel van de dag zwaarbewolkt tot betrokken, met perioden van regen. Er wordt voorlopig zo'n 5 tot 10 mm verwacht voor dinsdag. De maxima liggen een fractie hoger, rond 15 à 16°C.

Het ensemblegemiddelde van ECMWF voor volgende week zondag: een depressieker boven Scandinavië bepaalt ons weerbeeld. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Na dinsdag lijkt de moederdepressie zich nog een tijdje boven de Britse Eilanden op te houden. Later op de week verplaatst ze zich waarschijnlijk naar Scandinavië. Dat betekent dat het wisselvallige weer blijft aanhouden, met een hoogtestroming die verder doorruimt van het zuidwesten naar het noordwesten. De maxima vanaf woensdag meestal rond 14°C, de minima rond 7°C. Het blijft dus echt herfstweer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten