De strakke noordelijke wind zorgde aan zee niet alleen voor mooie wolkenluchten. Wind en golven klopten ook afgestorven algen op tot indrukwekkende hoeveelheden zeeschuim. |
Op de analysekaart van deze ochtend zien wen een hogedrukgebied boven Groenland en IJsland, met een uitloper naar de Britse Eilanden. Boven het zuiden van Scandinavië ligt een depressiekern. Tussen beide systemen staat er nog altijd een noordelijke stroming, die lucht van polaire en zelfs arctische oorsprong aanvoert. Een zwak hogedrukgebied met centrum boven de Alpen, probeert wat weerstand te bieden. Daardoor blijft een occlusie boven de zuidelijke Noordzee en Nederland vandaag en morgen vrijwel ter plaatse trappelen. Ze lost daarbij stilaan op.
Boven de Atlantische Oceaan diept zich morgen ter hoogte van 48° NB een stormdepressie uit (974 hPa). Deze kern beweegt zich woensdag iets naar het oosten, waardoor het actieve frontale systeem tot ons land kan doordringen. De wind steekt een tandje bij en zoekt de zuidelijke sector op, maar de aangevoerde luchtmassa blijft koud voor de tijd van het jaar.
Vrijdag bevinden we ons nog altijd in een koude luchtmassa, waarin boven de Noordzee een ondiepe depressiekern ontstaat. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de) |
Donderdag is de depressiekern grotendeels opgevuld en komen we achter het occlusiefront in onstabiele lucht terecht. Het hogedrukgebied boven Groenland blijft prominent aanwezig en zorgt er nog altijd voor dat er een koude luchtmassa naar West-Europa stroomt. In deze luchtmassa ontstaan er in onze omgeving enkele ondiepe depressiekernen. De details voor komend weekend liggen nog niet vast, maar in grote lijnen staat er wisselvallig en te koud weer voor de tijd van het jaar op het programma.
Mogelijk komt er begin volgende week een kentering. Volgens het ensemble van het Europese weermodel is de kans groot dat er zich dan een hogedrukkern vestigt boven onze omgeving. Uiteraard nemen we die ontwikkeling best nog met een serieuze korrel zout.
Het weerbericht voor de regio Gent en Axel
Vandaag maandag 6 mei 2019
- Weerbeeld: wisselend bewolkt. Meestal is het droog, maar een lokale bui blijft mogelijk.
- Temperatuur: maxima rond 12°C
- Wind: 2 Bft uit ZW, ruimend naar NW en tijdelijk toenemend tot 3 à 4 Bft.
- Zichtbaarheid: 12-15 km (behalve tijdens buien)
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: zwaarbewolkt maar overwegend droog.
- Temperatuur: minima rond 3°C.
- Wind: het wordt vrijwel windstil. Tegen de ochtend draait de wind naar het zuiden en neemt hij toe tot 2 Bft.
- Zichtbaarheid: 7-9 km
Morgen dinsdag 7 mei
- Weerbeeld: zwaarbewolkt met vooral in het noorden van onze regio kans op een bui. 's Avonds neemt de kans op een bui overal toe. Het wordt iets minder koud dan de voorbije dagen.
- Temperatuur: maxima rond 14 à 15°C
- Wind: 2 Bft uit de zuidelijke sector. Tijdelijk zijn er ook vrijwel windstille periodes.
- Zichtbaarheid: 15 km
Woensdag 8 mei
- Weerbeeld: het eerste deel van de dag betrokken met regen. Daarna wisselen opklaringen en buien elkaar af.
- Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 14°C.
- Wind: 3 Bft en overdag tijdelijk 4 Bft uit ZO, ruimend naar ZW.
- Zichtbaarheid: 8-10 km
Donderdag 9 mei
- Weerbeeld: brede opklaringen en enkele buien wisselen elkaar af.
- Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 16°C.
- Wind: 3 Bft uit WZW, toenemend tot 4 Bft en krimpend naar ZW.
- Zichtbaarheid: 10-15 km (behalve tijdens de buien)
Vrijdag 10 mei
- Weerbeeld: de dag begint met brede opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en 's avonds begint het te regenen (timing nog onder voorbehoud).
- Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 16°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, krimpend naar Z.
- Zichtbaarheid: 10 km, 's avonds afnemend tot 5-8 km
Geen opmerkingen:
Een reactie posten