dinsdag 2 april 2019

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn zweefvliegende familieleden en vrienden van dienst te zijn, richt ik mijn blik daarbij ook omhoog. Hopelijk wordt het zweefvliegseizoen meteorologisch gezien wat succesvoller dan het voorbije natuurijsseizoen, dat in onze contreiën ronduit bedroevend was. Komend weekend ziet er alvast niet slecht uit: droog en niet al te veel wind. Zweefvliegen zit er dus zeker in.


De schaatsen gaan aan de kant en de komende maanden gaan we opnieuw de lucht in.


De prachtige lentedag van gisteren, krijgt vandaag geen vervolg. Het hogedrukgebied dat gisteren nog voor zonnig weer zorgde, heeft zich naar het oosten verplaatst, tot boven het westen van Rusland. Daardoor kan een koufront, verbonden aan een depressiekern nabij Schotland, stilaan tot onze omgeving doordringen. Zoals zo vaak, ontstaan voor dit koufront uit ook enkele buienlijnen. Tijdens deze buien kan het lokaal ook onweren. Het koufront zelf trekt pas vanavond over de Gentse regio.

Morgen zakt een "koude put" (een bel met koude bovenluchten) uit over het westen van Europa. Het zwaartepunt ligt daarbij over de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk. De koudste bovenluchten schampen ons land, maar dat is voldoende om toch ook nog enkele felle buien te doen ontstaan.
In deze koude put ontstaan op grondniveau diverse ondiepe depressiekernen. Dat maakt het moeilijk om de windrichting exact in te schatten, maar de windsnelheid ligt aan de lage kant, enkele rukwinden tijdens de buien niet te na gesproken.

Donderdag zien we de koude put boven de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk liggen. (bron kaart: ecmwf via Wetterzentrale.de)


Donderdag bijvoorbeeld zien we - naar verwachting - zulke ondiepe depressiekern boven de Ierse Zee en boven de Po-vlakte in Italië. Onze omgeving bevindt zich dan in het niemandsland tussen deze twee systemen. We krijgen dan rustig en vrij koud weer (omwille van de koude bovenluchten), met een kleine kans op een bui. Tussen IJsland en en Noorwegen zien we hoe zich een hogedrukgebied opbouwt. Dat zal de dagen daarna ons weer gaan bepalen.

Vanaf vrijdag zakt de koude put wat verder naar het zuiden en vestigt het hogedrukgebied zich boven het noorden van Noorwegen en Zweden. We zien een warmfront boven het noorden van Nederland en een koufront nabij de Franse atlantische kustlijn. Bij ons waait de wind uit de oostelijke sector en beide fronten lijken onze omgeving ongemoeid te laten. De drukgradiënt is niet al te groot; er staat dus vrij weinig wind.

Tijdens het weekend zorgen een Scandinavisch hogedrukgebied en lage luchtdruk boven het zuiden van Europa bij ons voor een oostelijke stroming. De bovenluchten zijn wat opgewarmd, zodat de maxima weer wat winst kunnen boeken.


Zaterdag ligt de afgesnoerde koudeput boven de Golf van Biskaje. Frankrijk en Spanje zijn dus niet meteen de beste bestemmingen voor wie tijdens het eerste weekend van de paasvakantie de zon wil gaan opzoeken. Bij ons blijft de wind uit de oostelijk tot noordoostelijke sector waaien. Hij neemt daarbij wat in kracht toe. Ongetwijfeld zal daarbij de term "schraal" gaan opduiken in de weerberichten. Fronten bereiken ons alleen in afgezwakte vorm; Er staat dus weinig of geen neerslag op het programma.

Zondag zien we een lage luchtdruk boven het zuiden van Frankrijk en het westelijke Middellandsezeegebied. Boven Scandinavië is de luchtdruk hoog. De kans op zon is in het hoge noorden dus groter dan in de klassieke zonbestemmingen in het zuidwesten van Europa. Daarbij komt nog dat de dagen in Scandinavië deze tijd van het jaar al een stuk langer zijn dan bij ons. Het ziet er naar uit dat er ook begin volgende week weinig verandering komt in deze drukverdeling. Het droge weer met de oostelijke wind lijkt dus nog een hele tijd te gaan aanhouden.

Weerbericht voor de omgeving Gent en Axel


Vandaag dinsdag 2 april 2019



  • Weerbeeld: vaak zwaarbewolkt met nu en dan enkele buien, die vooral na de middag fel kunnen zijn. Daarbij is ook onweer en hagel mogelijk. Tussendoor krijgen we ook enkele opklaringen.
  • Temperatuur: maxima rond 14°C
  • Wind: 3 Bft uit Z, tijdelijk toenemend tot 4 Bft. Tijdens de buien zijn rukwinden mogelijk.
  • Zichtbaarheid: 8 km, tijdens buien tijdelijk minder.


Vanavond en vannacht



  • Weerbeeld: de felle buien trekken weg naar het oosten en er verschijnen brede opklaringen. Een buitje blijft wel de hele nacht nog mogelijk. Het kwik neemt een flinke duik.
  • Temperatuur: minima rond 2°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, krimpend naar Z en afnemend tot 2 à 3 Bft.
  • Zichtbaarheid: 8 km.


Morgen woensdag 3 april



  • Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar af. De buien zijn wel wat minder fel dan vandaag. Bij de buien kan er ook wat stofhagel zitten.
  • Temperatuur: maxima rond 7°C
  • Wind: 2 à 3 Bft uit Z tot ZZW, tijdelijk toenemend tot 3 à 4 Bft.
  • Zichtbaarheid: 15 km, tijdens de buien tijdelijk 6 km.


Donderdag 4 april



  • Weerbeeld: we krijgen zonnige perioden en de kans op buien neemt gevoelig af. 's Ochtends is het dankzij de opklaringen en koude bovenluchten erg fris, met op veel plaatsen vorst.
  • Temperatuur: minima rond -2°C, maxima rond 10°C.
  • Wind: 2 Bft uit Z.
  • Zichtbaarheid: 's ochtends lokaal mist (2 km of minder), overdag 15-20 km.


Vrijdag 5 april



  • Weerbeeld: het is vaak zonnig, met na de middag tijdelijk wat meer wolkenvelden. Het blijft de hele dag droog. Na opnieuw een koude ochtend wordt het overdag gevoelig zachter.
  • Temperatuur: minima rond 0°C, maxima rond 14°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZO, krimpend naar O en toenemend tot 3 Bft.
  • Zichtbaarheid: 's ochtends 10 km, overdag 25 km.


Zaterdag 6 april



  • Weerbeeld: wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 16°C.
  • Wind: 3 Bft uit O, overdag tijdelijk toenemend tot 4 Bft.
  • Zichtbaarheid: 10-20 km.


Verdere vooruitzichten (zondag 7 april tot en met donderdag 11 april)

Hoge luchtdruk boven Scandinavië en lage luchtdruk boven het zuiden van Europa houden in onze omgeving een oostelijke tot noordoostelijke stroming in stand. Het blijft vrijwel de hele periode droog en er zijn zonnige perioden. De minima liggen meestal rond 4°C, de maxima rond 14°C. Een graadje grondvorst nu en dan is niet uitgesloten, maar de kans op schadelijke nachtvorst voor bloesem en planten lijkt niet groot.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten