vrijdag 16 maart 2018

Sneeuwverwachting voor morgen blijft onzeker

Het is toch wel spectaculair te noemen. Vandaag gaan we nog vlotjes naar maxima rond 12 graden, maar morgen komt de temperatuur rond de middag nauwelijks of niet boven het vriespunt uit. Dat kan deze tijd van het jaar alleen maar gebeuren als een ijskoude luchtmassa in sneltreinvaart vanuit Siberië en Scandinavië komt aandenderen. En dat is precies wat er de komende nacht te gebeuren staat.

Zo zag Drongen-Baarle er uit op 12 maart 2013. Dit soort taferelen hoeven we morgen niet te verwachten.


De weermodellen worstelen daarbij nog altijd met de sneeuw die bij deze kou-uitbraak zal vallen. De ene keer verwachten ze bijna geen sneeuw, bij een volgende berekening komen ze dan toch met een sneeuwdek van een paar centimeter. Al bij al durf ik te stellen dat het toch moeilijk wordt om een sneeuwdek van betekenis te krijgen. Door het vrij zachte weer van de vorige dagen is de bodem niet bevroren. De eerste sneeuwvlokken zullen dus wegsmelten. Er wordt ook niet meteen intense neerslag verwacht. Een dek omdat de sneeuw de kans niet krijgt om weg te smelten, lijkt daardoor ook weinig waarschijnlijk. Overdag mag de luchttemperatuur dan wel rond het vriespunt blijven, door straling kan de krachtige maartzon zelfs doorheen een wolkendek de bodem wat opwarmen.

Op plaatsen waar het een tijdlang wél flink doorsneeuwt, kan zich wel een dek vormen en éénmaal de sneeuw er ligt, zal ze ook niet zomaar meer verdwijnen. Dat maakt de situatie voor morgen dus lastig.

Zondagochtend hangt er nog veel bewolking en kan er nog wat lichte sneeuw dwarrelen, maar na de middag wordt het zonnig. De maxima liggen dan iets boven het vriespunt. Maandag blijft het zonnig en klimt het kwik al wat hoger. Dindag krimpt de wind naar het noorden en dringt minder koude zeelucht ons land binnen. Het wordt dan wisselvalliger, maar ook zachter.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag vrijdag 16 maart 2018


  • Weerbeeld: er zijn zonnige perioden, maar er vallen ook enkele buien. 
  • Maximumtemperatuur: maxima rond 12°C.
  • Wind: meestal zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met eerst nu en dan lichte regen, later nu en dan lichte sneeuw.
  • Temperatuur: de temperatuur begint aan een spectaculaire daling. Niet door uitstraling onder een heldere hemel, maar wel omdat een ijskoude luchtmassa vanuit het noordoosten onze contreien verovert. Rond 18 uur is het in de omgeving van Gent nog 11 graden, rond middernacht nog rond +4°C, maar tegen morgenochtend begint het te vriezen, met minima rond -1 à -2°C.
  • Wind: eerst 3 en later 4 à 5 Bft uit ONO.



Morgen zaterdag 17 maart


  • Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt met nu en dan sneeuw. Waarschijnlijk niet genoeg om een sneeuwdek van betekenis te vormen, maar dit blijft lastig in te schatten (zie inleiding). Er staat de hele dag een snijdende oostnoordoostenwind.
  • Temperatuur: maxima rond 0°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit ONO.


Zondag 18 maart


  • Weerbeeld: 's ochtends is het nog zwaarbewolkt en kunnen er nog wat sneeuwvlokken dwarrelen, na de middag wordt het overwegend zonnig, maar er staat nog altijd een venijnige oostnoordoostenwind.
  • Temperatuur: minima rond -2°C. Maxima rond 2°C.
  • Wind: 4 Bft uit ONO.



Maandag 19 maart


  • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig, de wind neemt iets in kracht af en de temperatuur boekt overdag al een beetje winst. 's Ochtends vroeg is het wel uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar, met mogelijk matige vorst.
  • Temperatuur: minima rond -5°C, maxima rond +4°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ONO. Vanaf de namiddag neemt de wind verder in kracht af.



Dinsdag 20 maart


  • Weerbeeld: zonnige en bewolkte perioden wisselen elkaar af. Er is een kleine kans op een bui. Het wordt ook gevoelig zachter.
  • Temperatuur: minima rond 0°C (met een brede marge tussen -6 en +3°C). Maxima rond +7°C (met veel minder onzekerheid dan bij de minima)
  • Wind: 2 tot 4 Bft uit de noordelijke sector.


Verdere vooruitzichten (woensdag 21 maart tot en met zondag 25 maart)

Het Scandinavische hogedrukgebied heeft zich verplaatst naar de Britse Eilanden en versmelt vanaf woensdag met het Azorenhoog. Vanaf vrijdag lijkt deze vrij gunstige hogedrukinvloed te verdwijnen en rukt een Atlantische depressie op naar onze omgeving. Neerslagzones en mobiele wiggen wisselen elkaar dan af. De maxima liggen meestal rond 10°C, de minima rond 3°C. Tijdens helder nachten is nog altijd lichte vorst mogelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten