Op de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven Ierland, stroomt maritiem polaire lucht naar onze omgeving. De kern houdt vandaag regenzones en buienlijnen uit onze buurt weg. Morgen verplaatst het hogedrukgebied zich wat meer naar Bretagne en bouwt het een wig uit naar het noorden, waardoor de stroming bij ons tijdens het weekend tijdelijk wat meer naar het noordwesten ruimt.
De weerkaart van deze middag. |
Morgen zaterdag zitten we geprangd tussen een warmfront boven het Kanaal en een koufront boven het noorden van Nederland. Daardoor neemt de bewolking in de loop van de dag toe, met in de namiddag en 's avonds lokaal wat regen of een bui. Grote hoeveelheden neerslag worden daarbij niet verwacht.
Zondag is het warmfront verdwenen en het koufront naar het zuiden getrokken. We krijgen brede opklaringen en weinig of geen buien, want we kunnen dankzij de noordwestelijke stroming profiteren van de neerslagschaduw van Groot-Brittannië. De aangevoerde luchtmassa is vrij koud, alhoewel de temperatuur zeker niet uitzonderlijk laag ligt voor de tijd van het jaar.
Op maandag trekt de hogedrukkern verder naar het zuiden en zakt de noordelijke wig in elkaar. We komen opnieuw in een westelijke stroming terecht, en in die stroming trekt een frontaal systeem mee. We krijgen de hele dag dus veel bewolking en geregeld valt er regen.
De weerkaart voor dinsdag is opvallend. Er ligt een hogedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland en Noord-Afrika, maar ook één in de omgeving van Groenland. Dat laatste bouwt een wig uit richting Engeland. Boven de Oostzee ligt een depressiekern. Het zuidelijke hogedrukgebied verhindert dat de koude lucht boven Scandinavië kan doordringen tot onze omgeving.
Later volgende week lijken we te maken te krijgen met een vrij zuidelijk gelegen straalstroom. De Arctic Oscillation-index (AO-index) is negatief . Dat betekent dat de luchtdruk op de noordelijke Atlantische Oceaan hoger is dan in de omgeving van de Azoren. Dat leidt bij ons soms tot winterweer, maar is er zeker geen garantie op. Zo zien we dat we volgende week allicht te maken krijgen met een strakke zuidwestelijke stroming, ondanks de negatieve AO-index. Het noorden van Scandinavië krijgt wel koud winterweer.
Volgende week vrijdag is de AO-index negatief, maar staat er volgens het ECMWF-eps-gemiddelde toch een strakke zuidwestelijke stroming die zachte lucht naar onze regio aanvoert. |
Het weerbericht voor de kust is na te lezen op de website van het Kustweerbericht.
De verwachting voor de regio Gent:
Vandaag vrijdag 17 november 2017
- Weerbeeld: zon en enkele stapelwolken wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
- Maximumtemperatuur: 10 à 11°C
- Wind: eerst vrijwel windstil, later zwak (1 à 2 Bft) uit W tot NW.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. Het koelt behoorlijk af.
- Temperatuur: minima rond 1°C op het platteland en rond 3°C in het stadscentrum en de industriezone. Op veel plaatsen vriest het aan de grond.
- Wind: 2 Bft uit de westelijke sector.
Morgen zaterdag 18 november
- Weerbeeld: we beginnen de dag met enkele brede opklaringen, maar geleidelijk komt er meer bewolking binnendrijven en na de middag en 's avonds valt er lokaal wat regen.
- Temperatuur: maximum 9°C.
- Wind: 3 en tijdelijk 4 Bft uit W tot WNW.
Zondag 19 november
- Weerbeeld: zondag is het overwegend zonnig. Tegen de avond neemt de hoge en middelhoge bewolking toe, maar het blijft de hele dag droog.
- Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 8°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit WNW.
Maandag 20 november
- Weerbeeld: het is de hele dag betrokken en geregeld valt er regen. Er wordt zo'n 5 mm neerslag verwacht. Het front sleept en het is nog onduidelijk wanneer we precies in de warme sector terecht komen. Dat maakt de verwachting voor de maxima nog onzeker.
- Temperatuur: minima rond 3°C (vrij zeker), maxima rond 9°C (erg onzeker, met uitersten tussen 5 en 12°C).
- Wind: 2 à 3 Bft uit Z, ruimend naar NW (onzeker).
Dinsdag 21 november
- Weerbeeld: erg hangt nog altijd veel bewolking en er valt nu en dan nog wat lichte regen of motregen, maar de neerslaghoeveelheid blijft beperkt. De temperatuursverwachting is erg onzeker, omdat nog altijd niet duidelijk is aan welke kant van het front we precies terecht komen.
- Temperatuur: minima meest waarschijnlijk rond 6°C, maxima rond 10°C, maar beide dus nog erg onzeker.
- Wind: 1 à 2 Bft uit veranderlijke richting.
Verdere vooruitzichten (woensdag 22 november tot en met zondag 26 november)
Zie de meteorlogische bespreking hierboven. We maken de meeste kans op een zachte, zuidwestelijke stroming met maxima (ver) boven de 10°C en minima rond 8°C. Er is een kleine kans (10 à 20 procent) op kouder weer, met 's nachts lichte vorst en maxima rond 6°C. De kans op neerslag is groot: vrijwel dagelijks 70 à 80 procent.
De t2m-pluim voor het zuiden van Nederland (bron: weerplaza.nl) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten