Het stromingspatroon op 500 hPa (5000 meter) zondagmiddag. |
Een paar weken geleden schreef ik hier nog over de beperkte invloed die orkanen hebben op ons weerbeeld. Ten westen van de Azoren ligt momenteel Ophelia, een orkaan van tweede categorie. Is het Ophelia die verantwoordelijk is voor het prachtige nazomerweer dit weekend? Neen. Daarvoor is dit weersysteem veel te kleinschalig. Dat wordt meteen duidelijk als we kijken naar de isohypsen van het 500 hPa-vlak (zie kaart hierboven). Die isohypsen geven het sturende stromingspatroon aan van ons weer. Boven Europa zien we duidelijk de hogeluchtdruk-mastodont. Boven de noordelijke Atlantische Ocenaan ligt een hoogtetrog. Ophelia wordt zondag in die trog opgenomen, maar is nauwelijks herkenkbaar als apart systeem (zie de groene speldekop). Met andere woorden: ook zonder Ophelia hadden we komend weekend dankzij het stromingspatroon warm nazomerweer gekregen.
Orkanen zijn relatief kleine weerfenomenen. Ze sturen het stromingspatroon niet zelf, maar zijn een speelbal in de grotere weerssystemen. Dat is ook het geval met Ophelia. Die orkaan wordt zondag ingevangen in het polaire front, waardoor hij geleidelijk transformeert van een tropische orkaan tot een klassiek depressie. Typisch voor een orkaan is immers dat hij geen frontensysteem heeft. Vanaf maandag ontwikkelt (ex-)Ophelia door de interactie met het polaire front wél een warm- en koufront en verliest daarmee haar tropische kenmerken. Ex-Ophelia komt in de zuidwestelijke hoogtestroming terecht en trekt daardoor richting Ierland, waar de kern maandagmiddag aankomt. Daar zullen ze dus wèl te maken krijgen met ex-Ophelia, die zich daar zal manifesteren als een zware of zeer zware storm (10 tot 11 Bft) op zee. Maar ook daar merken wij weinig van. Op de zuidelijke Noordzee staat maandag amper 5 Bft uit Z.
De weerkaart voor maandagmiddag, volgens het Britse UKMO-model. |
Dinsdag ligt Ophelia al voor de Noorse kust, maar is de kern al opgevuld tot 990 hPa. Zelfs op zee is het stormveld rond de depressiekern dan al verdwenen. Dinsdag komen wij trouwens achter het koufront terecht dat aan deze kern verbonden is. De temperatuur gaat dan enkele graden naar beneden.
Het weerbericht voor de kust is na te lezen op de website van het kustweerbericht.
De verwachting voor de regio Gent:
Vandaag vrijdag 13 oktober 2017
- Weerbeeld: vaak zwaarbewolkt met heel nu en dan wat lichte motregen. In de late namiddag verschijnen er opklaringen.
- Maximumtemperatuur: 20°C
- Wind: 2 à 3 Bft uit ZZW tot ZW.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: licht bewolkt. Er ontstaat nevel en lokaal ook mist.
- Temperatuur: minima rond 13°C in de bebouwde kom en rond 11°C op het platteland.
- Wind: 2 Bft uit ZZW.
Morgen zaterdag 14 oktober
- Weerbeeld: 's ochtends vroeg is het nog nevelig en hangt er lokaal mist en lage bewolking. Volgens de meest recente weerkaarten is die lage bewolking mogelijk een stuk hardnekkiger dan eerst voorzien. Vooral het noordwesten van onze regio kan lang met dit wolkendek te maken krijgen.
- Temperatuur: maximum 23°C.
- Wind: eerst 2 à 3 Bft uit ZW tot ZZW. Tegen de avond wordt het vrijwel windstil.
Zondag 15 oktober
- Weerbeeld: de zon schijnt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. De zuidenwind is goed voelbaar, maar voert ook erg warme lucht aan voor de tijd van het jaar.
- Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 24°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit Z.
Maandag 16 oktober
- Weerbeeld: ook maandag is het de hele dag zonnig.
- Temperatuur: minimum rond 11°C, maximum 24 à 25°C.
- Wind: 3 Bft uit ZZW, krimpend naar ZZO.
Dinsdag 17 oktober
- Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. We komen achter een koufront terecht, maar die frontpassage levert waarschijnlijk nauwelijks meetbare neerslag op. Het wordt wel gevoelig koeler dan op maandag.
- Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 19°C.
- Wind: 3 Bft uit ZW.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten