Op een recent satellietbeeld zien we dat orkaan Ophelia, ten westen van Portugal, ondertussen ingevangen is in het polaire front, dat zich uitstrekt van de Azoren tot het zuiden van Scandinavië. |
De sterke hogedrukwig boven Centraal-Europa dwingt orkaan Ophelia om de komende 24 uur van de Azoren richting Ierland te trekken. Ophelia sterkte gisteren aan tot een orkaan van categorie 3 en dat is ongezien voor dit deel van de Atlantische Oceaan. Op dit moment raakt Ophelia ingevangen in een trog en komt ze in interactie met het polaire front. Dat betekent dat Ophelia een frontaal systeem krijgt (met warmfront, koufront en occlusie) en haar tropische kenmerken stilaan verliest. Dat wil niet zeggen dat ze ook meteen afzwakt. Door de transformatie naar een gewone depressie, breidt haar windveld zich verder uit. Van een qua omvang relatief kleine orkaan verandert Ophelia in een uitgestrektere stormdepressie. Als die depressie morgen Ierland bereikt, is ze veranderd van een tropische orkaan in een "post-tropisch lagedrukgebied met wind van orkaankracht", maar qua beleving zal dat voor de Ieren weinig verschil uitmaken.
Het nazomerweer bij ons hebben we zoals gezegd te danken aan het machtige hogedrukgebied boven Europa, maar de komende dagen beïnvloedt (ex-)Ophelia wèl rechtstreeks ons weer. Voor haar koufront uit, stuwt de depressie morgen nog wat warmere lucht naar onze regio. In de nacht van morgen op dinsdag trekt het aan ex-Ophelia gelieerde koufront over onze kust. Dat gebeurt zonder neerslag, maar we komen dan wel in minder warme maritieme lucht terecht. Dinsdag begint dit front te golven en komen we vanaf de late avond in een nieuwe warme sector terecht. Vanaf woensdag zorgt het golvende front dan voor neerslag van betekenis in onze regio. Tegen donderdag diept zich ten zuidwesten van Ierland een depressie uit. Die moeten we goed in de gaten houden, want dit lagedrukgebied zou komend weekend bij ons voor erg winderig weer kunnen zorgen. Een evolutie die we nog eventjes afwachten.
Raadpleeg voor het weer aan de kust de website van het Kustweerbericht.
De weersverwachting voor de regio Gent:
Vandaag zondag 15 oktober 2017
- Weerbeeld: het is de hele dag zonnig en erg warm voor de tijd van het jaar.
- Maximumtemperatuur: 23°C
- Wind: 3 à 4 Bft uit Z.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: vanavond is het nog helder, maar vannacht zorgt een hoogtetrog voor meer bewolking. Mogelijk valt er zelfs een beetje regen, maar de meeste neerslag verdampt nog voor hij de grond bereikt. Omdat er vrij veel wind blijft staan, is de kans op nevel of mist beperkt.
- Temperatuur: minima rond 12°C in de bebouwde kom en lokaal rond 9°C op het platteland.
- Wind: 3 Bft uit Z.
Morgen maandag 16 oktober
- Weerbeeld: 's ochtends hangt er nog wat bewolking, maar het grootste deel van de dag is het zonnig. Tegen de avond komt er weer wat meer hoge bewolking binnendrijven.
- Temperatuur: maximum 24 à 25°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit Z. 's Avonds neemt de wind in kracht af.
Dinsdag 17 oktober
- Weerbeeld: 's Ochtends hangt er nevel en mist. Daarna wisselen zon en wolken elkaar af, maar het blijft de hele dag droog. Het is gevoelig minder warm dan op maandag.
- Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 19°C.
- Wind: 1 à 2 Bft, eerst uit ZZW, later uit veranderlijke richting.
Woensdag 18 oktober
- Weerbeeld: het weer lijkt op woensdag echt om te slaan. Er hangt de hele dag veel bewolking en er valt geregeld regen. Omdat het om een golvend front gaat, is het voorlopig nog moeilijk om een exacte timing en locatie te geven van de neerslag.
- Temperatuur: minimum rond 11°C, maximum 21°C.
- Wind: 2 Bft uit de zuidelijke sector.
Donderdag 19 oktober
- Weerbeeld: het golvende front is weggetrokken naar het oosten, maar een nieuw frontaal systeem dient zich al aan. Er hangt vaak veel bewolking en we houden het niet de hele dag droog. Voor een exacte timing van de neerslag is het nog even afwachten.
- Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 17°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit de zuidelijke sector.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten