Na het vroege offensief in het noorden van Europa, heeft de winter er zich de voorbije dagen weer teruggetrokken. Alleen in het uiterste noorden en in de bergen van het Zweeds-Noorse grensgebied is het nog winters. In grote delen van Lapland liggen dikke pakken sneeuw troosteloos weg te dooien als was het mei. Dat verandert opnieuw, want vanaf morgen neemt de temperatuur er weer een flinke duik en zakt de wintergrens ongeveer tot over het midden van Zweden.
Zondagmiddag loopt de vorstgrens van noord naar zuid door Zweden. (kaart: weermodel GFS via Wetterzentrale.de) |
Oorzaak van het koudere weer in het hoge noorden, is een depressiekern die zich morgen boven het noorden van Scandinavië vestigt. De aangevoerde luchtmassa is er koud en er staat weinig wind. Meer naar het zuiden zorgt de depressie voor een stevige westelijke stroming. In het zuiden van Zweden kan de winterkou dus niet doordringen, laat staan dat er een deel zou doorsijpelen tot bij ons in de Lage Landen.
Vanaf dinsdag zou zich dan een hogedrukgebied opbouwen boven onze omgeving, met een uitloper naar Scandinavië. Deze anticycloon zou vrij snel zijn biezen pakken richting het oosten, waardoor Scandinavië in een zuidwestelijke stroming terecht komt en de winter er weer terrein moet prijsgeven.
Er is voorlopig geen enkele aanwijzing dat de Benelux te maken krijgt met vroege winterkou, wat in principe vanaf november mogelijk is. Op termijn is er een kleine kans op wat lichte nachtvorst.
De verwachte minima en maxima voor de regio Gent de komende 14 dagen (bron: ecmwf.org) |
De experimentele maandverwachting van het Europese weermodel laat een wat wisselend beeld zien. De tweede helft van november zou zachter verlopen dan normaal, begin december zouden we dan de meeste kans maken op normale tot iets te lage temperaturen voor de tijd van het jaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten