De zondag begon overal erg grijs; een weerbeeld dat we ook de komende dagen nog vaak zullen zien. (foto: webcam KMI Zeebrugge) |
Door drukke bezigheden bij de start van het nieuwe schaatsseizoen (word nooit voorzitter van een sportvereniging als je zelf nog veel wil sporten...) was het hier wat stil de voorbije weken. In mijn vorige bijdrage schreef ik over de toen nog naamloze tropische depressie nr 13 die potentieel had om uit te groeien tot een flinke orkaan. Dat bleek ook. Deze depressie ontwikkelde zich tot orkaan Lorenzo, die uitgroeide tot de zwaarste categorie (5). Sinds het begin van de waarnemingen was het nog nooit gebeurd dat een orkaan van de hoogste categorie zo ver naar het noorden en naar het oosten over de Atlantische Oceaan raasde. Nadat de Azoren en Ierland een flinke veeg uit de pan kregen, is Lorenzo eergisteren pal boven ons land komen uitsterven. De fut was er toen gelukkig volledig uit.
Het koudere weer van vandaag en de komende dagen hebben we te danken aan een aanvoer van maritiem polaire lucht. Die wordt gegangmaakt door een hogedrukgebied boven Scandinavië en een diepe depressie ten westen van Ierland. In die stroming trekt vandaag een fontaal systeem over onze omgeving. Op dit front is een kleine secundaire depressiekern ontstaan, die vanmiddag pal voor onze kust ligt. Daardoor zien we de komende 24 uur zowat alle mogelijke windrichtingen de revue passeren. Het front zorgt ook voor behoorlijk wat neerslag.
De weerkaart van deze middag: een kleine depressiekern ligt vlak voor onze kust. (bron kaart: UK MetOffice) |
In de loop van de nacht en morgen profiteren we tijdelijk van een zwakke mobiele wig. Die onderdrukt de neerslag, maar er blijft wel veel bewolking hangen. Morgenavond bereikt alweer een warmfront onze omgeving. Het is verbonden aan de eerder genoemde diepe depressie nabij Ierland. Dinsdag trekt het koufront over, waarna we in onstabiele lucht terecht komen. Woensdag blijft de depressie met een westelijke stroming verschillende buienlijnen naar de Lage Landen sturen. Donderdag volgt dan alweer een nieuw frontaal systeem, vrijdag wordt mogelijk een wat betere dag. De stroming krimpt dan naar het zuidwesten, waardoor het zachter wordt en de grens van 20°C opnieuw in zicht komt.
Weerbericht voor Gent en omgeving
Vandaag zondag 6 oktober 2019
- Weerbeeld: eerst betrokken met perioden van regen. In de namiddag krijgen we een afwisseling van opklaringen en soms felle buien. Er is een kleine kans op onweer.
- Temperatuur: maxima rond 15°C.
- Wind: zwak uit veranderlijke richting. Na de middag draait de wind naar WNW en neemt tijdelijk toe tot 4 Bft.
- Zichtbaarheid: 4-8 km.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: vanavond vallen er nog een paar buien, mogelijk zelfs met onweer. In de loop van de nacht wordt het droog.
- Temperatuur: minima rond 7°C.
- Wind: 2 Bft uit W, ruimend naar NO en toenemend tot 3 Bft.
- Zichtbaarheid: 3-4 km.
Morgen maandag 7 oktober
- Weerbeeld: er hangt de hele dag veel bewolking, maar het blijft meestal droog. 's Avonds begint het te regenen.
- Temperatuur: maxima rond 14°C.
- Wind: vrijwel windstil, of zwak uit veranderlijke richting. 's Avonds draait de wind naar ZZW en neemt hij toe tot 3 à 4 Bft.
- Zichtbaarheid: 10 km.
Dinsdag 8 oktober
- Weerbeeld: na een zachte nacht is het eerst betrokken met nog wat regen. Na de middag krijgen we soms brede opklaringen, maar ook een bui blijft mogelijk.
- Temperatuur: minima rond 12°C, maxima rond 16°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit WZW, krimpend naar ZW.
- Zichtbaarheid: 4-8 km.
Woensdag 9 oktober
- Weerbeeld: zwaarbewolkt met nu en dan regen en af en toe een korte opklaring. Er zit nauwelijks beweging in de temperatuur gedurende de dag.
- Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 13°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZW.
- Zichtbaarheid: 8 km.
Donderdag 10 oktober
- Weerbeeld: er passeert opnieuw een frontaal systeem, waardoor er behoorlijk wat regen kan vallen. De timing ligt nog niet helemaal vast.
- Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 15°C.
- Wind: 4 Bft uit ZW.
- Zichtbaarheid: 8-10 km.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten