Deze ochtend zorgde kustconvergentie voor een buienlijn boven zee. Later vandaag trekken de buien ook het land op. |
Deze ochtend zagen we een schoolvoorbeeld van kustconvergentie: een smalle buienlijn boven de zuidelijke Noordzee, evenwijdig met onze kust. Zo'n buienlijn ontstaat als de wind langs de kust net iets meer gekrompen is dan op zee, bijvoorbeeld WZW op zee en ZW langs de kust. De lucht vloeit dan voor onze kust naar elkaar toe, met stijgbewegingen tot gevolg. In die stijgende lucht condenseert de waterdamp tot buienwolken. Door de vorm van de kustlijn gaan die buien meestal aan land in het noorden van de Nederlandse provincie Zeeland of in Zuid-Holland, waar ze vaak veel neerslag achterlaten.
Op de radarbeelden is te zien hoe de buienlijn in de Nederlandse provincies Zeeland en Zuid-Holland het land op trekt. |
Deze ochtend bleef het nog droog in Vlaanderen, maar in de loop van de dag trekken de buien ook het binnenland in. Ze kunnen erg fel zijn, met onweer en rukwinden tot 70 km/u. Lokaal kan er meer dan 10 mm neerslag vallen, terwijl er evengoed plaatsen zijn waar het vrijwel droog blijft.
Vanavond en vannacht nemen de buien wat in aantal af, maar helemaal verdwijnen doen ze niet. De westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Die is vrij koel, maar de wind mengt de onderste luchtlagen, waardoor de minima niet al te diep wegzakken.
Morgen trekt de staart van een occlusie van west naar oost over onze regio. Daardoor blijft het wisselvallig, maar die buien zijn niet meer zo fel als vandaag. Op grotere hoogte (850 hPa) is de temperatuur van de luchtmassa boven ons hoofd gedaald tot 3°C. Ter vergelijking: tijdens de hitteperiode in juli lag de temperatuur op die hoogte tussen 20 en 25°C. De zon heeft dus de nodige moeite om het kwik overdag op waarnemingshoogte tot 20°C te laten klimmen. Op sommige dagen lukt dat zelfs niet.
In de nacht van morgen op woensdag en woensdagochtend profiteren we eventjes van een mobiele wig, maar in de loop van woensdag bereikt een frontaal systeem onze omgeving. Het is verbonden aan een depressiekern die woensdag boven Ierland ligt en zich donderdag boven de Noordzee vestigt. Het blijft dus wisselvallig, met op donderdag opnieuw vrij veel wind.
Vrijdag volgt nog eens een mobiele wig; dat wordt dus één van de betere dagen de komende week. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, moeten we tijdens het weekend opnieuw afrekenen met een Atlantische depressie, met bijhorend frontaal systeem.
Weerbericht voor Gent en omgeving
Vandaag maandag 12 augustus 2019
- Weerbeeld: na een vrij mooie ochtend volgen er in de loop van de dag enkele buien, die lokaal erg fel kunnen zijn. Onweer is mogelijk en rukwinden kunnen nabij de buien uithalen tot 70 km/u.
- Temperatuur: maxima rond 21 à 22°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZW. Nabij buien zijn rukwinden tot 70 km/u mogelijk.
- Zichtbaarheid: 12 km, tijdens buien teruglopend tot 5 km.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: geleidelijk worden de opklaringen breder, maar lokaal vallen er nog altijd buien.
- Temperatuur: minima rond 10°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit ZW, ruimend naar WZW en toenemend tot 3 à 4 Bft.
- Zichtbaarheid: 5-8 km.
Morgen dinsdag 13 augustus
- Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar af. De buien zijn wel minder talrijk en minder fel dan vandaag. De temperatuur moet nog een paar graden terrein plaatsgeven.
- Temperatuur: maxima rond 19°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit WZW tot W.
- Zichtbaarheid: 10-12 km.
Woensdag 14 augustus
- Weerbeeld: 's ochtends zijn er nog enkele opklaringen mogelijk, maar al vrij snel wordt het zwaarbewolkt tot betrokken en vanaf de namiddag krijgen we perioden met regen.
- Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 19°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit ZZW.
- Zichtbaarheid: 's ochtends 5 km, overdag 10-12 km.
Donderdag 15 augustus
- Weerbeeld: eerst betrokken met perioden van regen. Daarna wisselen opklaringen en buien elkaar af.
- Temperatuur: minima rond 14°C, maxima rond 21°C.
- Wind: 4 Bft uit ZW, ruimend naar WNW.
- Zichtbaarheid: 10 km.
Vrijdag 16 augustus
- Weerbeeld: er hangt vrij veel bewolking, maar het grootste deel van de dag is het droog. Wat lichte regen of motregen is heel nu en dan wel mogelijk.
- Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 21°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit Z, ruimend naar ZW en tijdelijk toenemend tot 4 Bft.
- Zichtbaarheid: 's ochtends lokaal nevel of mist, daarna 10 km.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten