zaterdag 6 oktober 2018

Nachtelijk koufront onderbreekt eventjes de nazomer

De zon schijnt deze voormiddag, maar wend de blik naar het westen en je ziet het in de verte al hangen: het koufront dat tergend langzaam dichterbij komt en vannacht voor regen zal zorgen. Het is maar een heel korte onderbreking van het nazomerse weer. Achter het front bouwt zich morgen alweer een sterke wig op, die later in de week verbinding maakt met een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en West-Rusland. Daardoor blijven nieuwe regenzones ver uit de buurt en stroomt er geleidelijk warmere lucht naar onze omgeving, met een nieuwe reeks officiële "warme dagen" tot gevolg.


In het kasteelpark van Mariakerke (Gent) staat er nauwelijks nog water in de grachten en vijvers. Dat zal er de komende week niet op verbeteren.


Een slepend front ligt al sinds gisteren net buiten onze kust, over Engeland via de Noordzee tot Denemarken. Dit front markeert de grens tussen erg warme lucht ten zuiden ervan  en veel koelere lucht ten noorden. Zo was het gistermiddag in Schotland amper 6°C, terwijl het in het zuiden van Engeland ruim 20°C was. Dit slepende koufront trekt vandaag tergend langzaam naar het oosten en begint te golven. Dat maakt het nog altijd moeilijk om in te schatten wanneer het precies zal beginnen te regenen. Als alles volgens verwachting verloopt, is dat in de vroege avond aan de kust, later vanavond in de regio Gent en vannacht ook in het centrum van het land. Bij de doortocht van het front ruimt de wind van de zuidelijke naar de noordelijke sector. Een golftop op het front ontwikkelt zich tot een aparte, uitdiepende lagedrukkern die rond middernacht boven Bretagne ligt, waardoor de wind ook bij ons vannacht fors toeneemt. Op zee kan het tijdelijk stormachtig waaien.

De temperatuur in Europa deze middag. Duidelijk is te zien hoe Engeland al in de koude lucht achter het front terecht is gekomen. (Bron kaart: wetterzentrale.de)


Aan zee heeft de doortocht van het koufront met de plotse windruiming en -toename vanavond een spectaculair effect. De golfhoogte aan het strand stijgt pijlsnel van 15 cm deze middag tot 2,8 meter vannacht. Op volle zee stijgen de golven van 20 cm deze voormiddag naar 3,5 meter vannacht. Wie met een vaartuigje de zee op gaat, laat zich dus maar beter niet verrassen. Alle details staan te lezen op de website van het Kustweerbericht.

Morgen ligt het front over het oosten van ons land. Boven de westelijke helft van Vlaanderen ontwikkelt zich een sterke wig, waardoor het overdag alweer droog blijft. De aangevoerde luchtmassa is zoals gezegd tijdelijk gevoelig koeler, waardoor de maxima ruim vijf graden moeten toegeven in vergelijking met vandaag. In de nacht van morgen op maandag komt de troposfeer volledig tot rust, waardoor er nevel en mist kunnen ontstaan. Ook de volgende nachten is dat nog het geval.

Maandag en dinsdag versmelt de hogedrukwig met een versterkend hogedrukgebied ten oosten van onze regio. De wind zoekt daardoor de oostelijke tot zuidoostelijke sector op. Vanaf dinsdag is het overwegend zonnig, met maxima die weer klimmen richting 20 graden en meer.

Het hogedrukregime lijkt daarna onverminderd te blijven regeren. Er komt dus maar geen einde aan de droge periode. Op veel plaatsen staat het water in grachten en vijvers erg laag en dat zal er de komende week alleen maar slechter op worden.

Op de Atlantische Oceaan blijft tropische storm Leslie ondertussen maar rondtollen. De meteorologen van het Amerikaanse orkaancentrum hebben het inmiddels als over "stubborn Leslie" (koppige Leslie). Het Europese weermodel laat Leslie de komende dagen wat opvullen, maar tegelijk ook naar het zuidoosten trekken. Daardoor komt de tropische storm weer boven warmer oceaanwater terecht. Leslie begint zich dan weer uit te diepen en aan te sterken, mogelijk opnieuw tot orkaankracht. Dit systeem blijft dus een onzekere factor op de weerkaarten, die de verwachtingen plots kan laten omslaan.

Het weerbericht voor de regio Gent en Axel:

Vandaag zaterdag 6 oktober 2018


  • Weerbeeld: de dag begint zonnig, maar geleidelijk neemt de bewolking toe vanaf het westen. Het blijft droog tot de avond.
  • Temperatuur: maxima rond 22°C.
  • Wind: 5 knopen (2 Bft) uit Z, afnemend tot 0-2 knopen (0 à 1 Bft) uit veranderlijke richting.
  • Zichtbaarheid: 12 km.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: zwaar bewolkt tot betrokken met regen die een buiig karakter heeft. Er is daarbij een kleine kans op onweer. De modellen verwachten gemiddeld ongeveer 5 mm neerslag.
  • Temperatuur: minima rond 11°C.
  • Wind: de wind trekt weer aan, tot 12-15 knopen (4 Bft) uit NNO.
  • Zichtbaarheid: 8 km, tijdelijk 4 km of minder tijdens de regen.

Morgen zondag 7 oktober


  • Weerbeeld: de regenzone trekt 's ochtends al naar het oosten weg. Overdag is het droog met brede opklaringen, maar het is gevoelig koeler dan vandaag.
  • Temperatuur: maxima rond 16°C.
  • Wind: 12 knopen (4 Bft) uit NO, afnemend tot 5 knopen (2 Bft).
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Maandag 8 oktober


  • Weerbeeld: de dag begint met nevel en mist. Als die zijn opgetrokken, is het wisselend bewolkt en droog. 
  • Temperatuur: minima rond 4°C op het platteland en rond 9°C in het stadscentrum,  maxima rond 17 à 18°C.
  • Wind: vrijwel windstil.
  • Zichtbaarheid: 's ochtends lokaal mist (2 km of minder), overdag 10-15 km.

Dinsdag 9 oktober


  • Weerbeeld: na een frisse ochtend met nevel en mist, krijgen we een zonovergoten dag. We overschrijden opnieuw de kaap van 20 graden.
  • Temperatuur: minima rond 2°C op het platteland en rond 6°C in het stadscentrum, maxima rond 21°C.
  • Wind: 's ochtends nog windstil, overdag 4 knopen (2 Bft) uit O.
  • Zichtbaarheid:  's ochtends 2 km of minder, overdag 10 km.


Woensdag 10 oktober


  • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig of hooguit licht bewolkt. Het wordt erg warm voor de tijd van het jaar. 
  • Temperatuur: minima rond 7°C in de velden en rond 11°C in de bebouwde kom, maxima rond 24°C. 
  • Wind: 4-5 knopen (2 Bft) uit O, ruimend naar ZO.
  • Zichtbaarheid: 4 km, oplopend tot 10 km.


Verdere vooruitzichten (donderdag 11 oktober tot en met maandag 15 oktober)

Een stevig hogedrukgebied boven Oost-Europa zorgt bij ons voor een warme, zuidelijke stroming. Neerslagzones lijken geen enkele kans te maken. De maxima liggen rond 21°C en zelfs de minima liggen aan de hoge kant in deze warme luchtmassa. Ondanks de soms heldere nachten raken ze met moeite onder de 10°C. Mogelijk is deze verwachting wat minder zeker dan de ensembles doen uitschijnen, door "koppige Leslie", de tropische storm/orkaan die maar blijft rondtollen op de Atlantische Oceaan (zie inleiding).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten