Een trog met koude bovenluchten zakt tijdens het weekend af naar onze omgeving. |
Voor de meteorologische beschrijving van het weer de komende dagen verwijs ik naar mijn vorige bijdrage. Het erg wisselvallige weer tijdens het weekend hebben we te danken aan een omvangrijke depressiekern boven het noorden van Scandinavië en een hogedrukrug ten westen van de Britse Eilanden. De combinatie van beide systemen zorgt bij ons voor een noordwestelijke stroming. Een trog met koude bovenluchten zakt daardoor af tot boven onze omgeving.
Er blijft nog een grote mate van onzekerheid bestaan. Zo berekent het Britse UKMO-model op zaterdag een depressiekern die vlak ten zuiden van ons land naar het oosten trekt. In het Amerikaanse GFS-model vinden we deze randdepressie niet terug. Daar vertonen de isobaren vlak ten zuiden van ons alleen maar een knikje. Het Europese ECMWF-model zit daar wat tussenin, met op zaterdag een ondiepe depressiekern boven de Benelux. Bij UKMO en ECMWF zorgt dat voor heel wat regen, GFS is wat minder scheutig met neerslag. Het blijft dus nog wat afwachten in welke mate deze randdepressie zich zal ontwikkelen.
Het Europese model berekende in zijn ochtendrun voor zaterdag een ondiepe depressiekern boven Nederland. |
Watar in elk geval veel minder twijfel over bestaat: het wordt in onze omgeving op zaterdag vrijwel onmogelijk om de kaap van 20°C te halen. UKMO komt in onze regio zaterdagmiddag met amper 14°C, maar dit model is niet zo betrouwbaar met zijn temperatuursberekening. GFS berekent 17 à 18°C, ECMWF komt met 16 à 17°C.
Zondag zou het kwik al een beetje winst boeken, met maxima rond 18 à 19°C, maar het blijft dan nog regenachtig.
Over het vervolg zijn de modellen het grotendeels eens: vanaf maandag breidt het Azorenhoog zich uit naar onze omgeving. Het wordt dan opnieuw droog en vaak zelfs zonnig, met maxima tussen 20 en 25°C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten