Kort na de middag bereikt een eerste koufront de kust; vanavond volgt al een tweede exemplaar. Vooral in het binnenland zorgt dat voor actieve buien, waarbij ook onweer mogelijk is. Na de doortocht van het koufront volgt de traditionele mobiele wig, die in de loop van de nacht en ook morgen zorgt voor een tijdelijke weersverbetering.
Zondag komt vanuit het westen een nieuw frontaal systeem dichterbij. Dat gaat wat trager en minder actief dan de weermodellen eerst berekenden. Mogelijk duurt het zondag nog een hele tijd voor het begint te regenen. Ook de wind haalt op zondag niet al te fel uit. In de nacht van zondag op maandag trekt dan een koufront van west naar oost over ons land. Daarna komen we in een noordwestelijke stroming terecht. De aangevoerde maritiem polaire luchtmassa is koel en onstabiel. Maandag en dinsdag worden dus wisselvallige herfstdagen.
Op de weerkaart van morgenmiddag zien we de ex-orkanen Lee en Maria opduiken. Hun invloed op ons weerbeeld is beperkt en zorgt hooguit voor wat meer onzekerheid in de verwachting. |
Op onze weerkaarten zien we trouwens ex-orkanen Lee (al bijna verdwenen) en Maria opduiken. De invloed van dergelijke ex-tropische stormen op ons weer wordt vaak overschat. Ex-Maria vult vrijwel volledig op boven de Atlantische Oceaan en wordt opgenomen in het golvende front dat ons in de nacht van zondag op maandag bereikt. Het opvullende depressiekerntje dat ex-Maria nalaat, verdwijnt allicht dinsdag volledig in de omgeving van de Alpen. Het zorgt ervoor dat het gedrag van dit front voorlopig nog wat onzeker is, maar verder reikt de invloed van deze ex-orkaan bij ons niet.
Ook beweringen als zou een of andere ex-orkaan bij ons voor mooi nazomerweer zorgen, zijn vaak bij het haar getrokken. Al bij al is een orkaan een relatief klein weersysteem. De restanten ervan verdwijnen vrijwel in het niets in vergelijking met de omvang van een "normale" Atlantische depressie.
De meeste invloed hebben ex-orkanen op ons weer als de restanten onder invloed van de straalstroom opnieuw gaan uitdiepen en op die manier een nieuwe klassieke Atlantische depressie doen ontstaan. Maar dan zijn uiteraard de tropische kenmerken van de depressie allang zoek.
De verwachting voor de kust is zoals altijd na te lezen op de website van het Kustweerbericht.
De verwachting voor de regio Gent:
Vandaag vrijdag 29 september 2017
- Weerbeeld: er hangt eerst veel bewolking. Meestal is het droog, maar nu en dan valt er lokaal wat regen. We krijgen geleidelijk ook enkele opklaringen, maar in de namiddag beginnen er lokaal buien te vallen. Zelfs een onweer is daarbij mogelijk. In de warme sector loopt het kwik flink op.
- Maximumtemperatuur: 22°C
- Wind: 3 Bft uit Z, ruimend naar ZW en tijdelijk toenemend tot 4 Bft
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: eerst vallen er nog buien, maar geleidelijk wordt het droger.
- Temperatuur: minima rond 12°C
- Wind: eerst nog 3 Bft uit ZW, maar tegen de ochtend vrijwel windstil.
Morgen zaterdag 30 september
- Weerbeeld: de dag begint zwaarbewolkt met mogelijk nog wat regen, maar het grootste deel van de dag blijft het droog en krijgen we enkele opklaringen. We spreken wel met wat voorbehoud, want het actieve deel van de golvende storing ligt maar vlak ten oosten van onze regio. Het blijft iets om in de gaten te houden.
- Temperatuur: maximum 17°C.
- Wind: windstil, of zwak uit de westelijke sector.
Zondag 1 oktober
- Weerbeeld: het is een groot deel van de dag zwaarbewolkt tot betrokken. De timing van de neerslagzone is nog wat onzeker. Het Amerikaanse weermodel laat het vrijwel de hele dag regenen, het Europese weermodel houdt het in onze regio een groot deel van de dag nog droog. We wachten dus nog even af hoe het verder zal evolueren.
- Temperatuur: minima rond 12°C, maxima rond 17°C.
- Wind: 4 Bft uit Z tot ZZW.
Maandag 2 oktober
- Weerbeeld: erg wisselvallig. Opklaringen en wolken nemen het de hele dag van elkaar over en geregeld valt er regen.
- Temperatuur: minimum rond 14°C, maximum 17 à 18°C.
- Wind: 4 à 5 Bft uit WZW, ruimend naar W.
Dinsdag 3 oktober
- Weerbeeld: eerst is het nog wisselvallig met nu en dan een bui, maar in de loop van de dag wordt het droog met zonnige perioden. Een noordwestelijke stroming voert wel een koele luchtmassa aan.
- Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 15°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit NW.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten